Otizm spektrum bozukluğu tanılı ve tipik gelişim gösteren çocuğu olan ebeveynlerin geniş otizm fenotipi ve bilişsel esneklik açısından karşılaştırılması
Comparison of parents with children with autism spectrum disorder and typically developing children in terms of broad autism phenotype and cognitive flexibility
  1. Tez No: 1002366
  2. Yazar: EMRE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Aile Hekimliği, Psikiyatri, Child Health and Diseases, Family Medicine, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Geniş Otizm Fenotipi, Bilişsel Esneklik, Endofenotip, Ebeveyn, Autism Spectrum Disorder, Broad Autism Phenotype, Cognitive Flexibility, Endophenotype, Parent
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), güçlü genetik temelleri olan nörogelişimsel bir bozukluktur. Bu çalışmanın amacı, OSB tanılı çocuğu olan ebeveynler ile tipik gelişim gösteren çocuğu olan ebeveynlerin Geniş Otizm Fenotipi özellikleri ve Bilişsel Esneklik düzeyleri açısından karşılaştırılması ve bu değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ayrıca çalışmada, ebeveynlerin sosyodemografik özellikleri ile ölçek puanları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Prospektif kesitsel tipteki bu araştırma, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran çocukların ebeveynleriyle yürütülmüştür. Çalışmaya, OSB tanısı almış 2-12 yaş aralığındaki çocukların ebeveynlerinden oluşan 51 kişilik araştırma grubu ve tipik gelişim gösteren çocukların ebeveynlerinden oluşan 60 kişilik kontrol grubu dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Veri Formu, Çocukluk Otizmi Değerlendirme Ölçeği, Otizm Spektrum Anketi (OSA) ve Bilişsel Esneklik Envanteri (BEE) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma grubundaki ebeveynlerin OSA toplam puan ortalaması, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Buna karşılık, araştırma grubunun BEE toplam puanları, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır. Araştırma grubunda OSA toplam puanı ile BEE toplam puanı arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca, araştırma grubundaki babaların yaş ortalamasının ve ailelerdeki boşanma oranının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamız, OSB tanılı çocukların ebeveynlerinin, tipik gelişim gösteren çocukların ebeveynlerine kıyasla daha yüksek düzeyde Geniş Otizm Fenotipi özellikleri sergilediğini ve daha düşük bilişsel esneklik düzeyine sahip olduğunu göstermektedir. Ebeveynlerdeki GOF özellikleri arttıkça bilişsel esneklik düzeyinin azaldığı görülmüştür. Bu bulgular, bilişsel esneklik sorunlarının GOF'un nörobilişsel bir bileşeni olabileceğini desteklemekte ve OSB etiyolojisindeki genetik faktörlerin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Autism Spectrum Disorder (ASD) is a neurodevelopmental disorder with strong genetic foundations. The aim of this study is to compare parents of children diagnosed with ASD and parents of typically developing children in terms of Broad Autism Phenotype (BAP) characteristics and cognitive flexibility levels, and to investigate the relationship between these variables. Additionally, the study aims to evaluate the relationship between parents' sociodemographic characteristics and scale scores. Materials and Methods: This prospective cross-sectional study was conducted with individuals applying to the Child and Adolescent Psychiatry Outpatient Clinic of Muğla Training and Research Hospital between 03.07.2025 and 03.08.2025. The study included a study group consisting of 51 parents of children aged 2-12 diagnosed with ASD and a control group consisting of 60 parents of typically developing children. The Sociodemographic Data Form, Childhood Autism Rating Scale (CARS), Autism Spectrum Quotient (AQ), and Cognitive Flexibility Inventory (CFI) were used as data collection tools. Results: The mean total AQ score of parents in the study group (26.16±7.27) was found to be statistically significantly higher than that of the control group (20.37±5.35) (p<0.001). Conversely, the total CFI scores of the study group (median=72) were found to be significantly lower than those of the control group (median=77) (p=0.030). A statistically significant negative correlation was determined between the total AQ score and the total CFI score in the study group (r=-0.354, p=0.011). Furthermore, the mean age of fathers and the divorce rate in families in the study group were determined to be statistically significantly higher compared to the control group. Conclusion: Our study demonstrates that parents of children diagnosed with ASD exhibit higher levels of Broad Autism Phenotype characteristics and lower levels of cognitive flexibility compared to parents of typically developing children. It was observed that as BAP characteristics increased in parents, the level of cognitive flexibility decreased. These findings support that cognitive flexibility problems may be a neurocognitive component (endophenotype) of BAP and emphasize the importance of genetic factors in the etiology of ASD.