Voleybolcularda dinlenilen farklı tempolardaki müziğin bazı anaerobik performanslara etkisi: Kronotip açısından değerlendirme
The effect of listening to music at different tempos on certain anaerobic performances in volleyball players: An evaluation in terms of chronotype
  1. Tez No: 1002379
  2. Yazar: ASLI GÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR EKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerobik test, Sirkadiyan ritim, Müzik, Müzik temposu, Performans, Anaerobic test, Circadian rhythm, Music, Music tempo, Performance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, farklı tempolardaki müziklerin voleybolcuların anaerobik performansları üzerindeki etkilerini kronotip özellikleri açısından değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya, en az üç yıldır düzenli voleybol antrenmanı yapan ve kronik sağlık problemi bulunmayan 13 gönüllü sporcu dâhil edilmiştir. Katılımcılar Horne & Östberg Kronotip Anketi ile kronotiplerine göre sınıflandırılmış, müzikler 60–80, 90–110, 120–140 BPM ve müziksiz olarak kategorize edilmiştir. Anaerobik performans dikey sıçrama ve el kavrama kuvveti testleriyle, sabah (08:00–10:00) ve akşam (18:00–20:00) saatlerinde değerlendirilmiş; verilerin analizinde 2 (zaman) × 4 (müzik temposu) tekrarlı ölçümler varyans analizi (Repeated Measures ANOVA) kullanılmıştır (p<0,05). Bulgular: Farklı müzik tempolarına göre zirve güç, görece zirve güç ve dikey sıçrama performansında anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p<0,05). Buna karşın algılanan efor derecesi (RPE) ve el kavrama kuvveti değerlerinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Günün farklı zaman dilimlerine göre zirve güç, görece zirve güç ve dikey sıçrama değerlerinde anlamlı değişimler gözlenirken (p<0,05), zaman × müzik temposu etkileşimi açısından anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0,05). Psikolojik ölçekler ile zirve güç, RPE ve dikey sıçrama arasında anlamlı ilişkiler bulunmuş, görece zirve güç ve el kavrama kuvveti ile anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Farklı müzik tempolarının zirve güç, görece zirve güç ve dikey sıçrama üzerinde etkili olduğu, RPE ve el kavrama kuvveti üzerinde etkili olmadığı; psikolojik ölçeklerinse zirve güç, RPE ve dikey sıçramayı etkilediği, ancak görece zirve güç ve el kavrama kuvvetini etkilemediği sonucuna varılmıştır. Elde edilen bulgular, müzik temposunun anaerobik performansın bazı bileşenlerini destekleyici bir unsur olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of listening to music at different tempos on anaerobic performance parameters in volleyball players, with consideration of chronotype characteristics. Materials and Methods: Thirteen volunteer volleyball players who had been regularly training for at least three years and had no chronic health conditions participated in the study. Participants were classified according to their chronotype using the Horne and Östberg Chronotype Questionnaire. Music conditions were categorized as 60–80 BPM, 90–110 BPM, 120–140 BPM, and no music. Anaerobic performance was assessed using vertical jump and handgrip strength tests, conducted in the morning (08:00–10:00) and evening (18:00–20:00). Data were analyzed using a 2 (time) × 4 (music tempo) repeated measures analysis of variance (Repeated Measures ANOVA), with the level of significance set at p<0.05. Results: Significant differences were observed in peak power, relative peak power, and vertical jump performance across different music tempo conditions (p<0.05). In contrast, no significant differences were found in rating of perceived exertion (RPE) or handgrip strength (p>0.05). Comparisons across time of day revealed significant changes in peak power, relative peak power, and vertical jump performance (p<0.05); however, no significant time × music tempo interaction was detected (p>0.05). Significant relationships were identified between psychological scales and peak power, RPE, and vertical jump performance, whereas no significant associations were found with relative peak power or handgrip strength. Conclusion: The findings indicate that different music tempos influence peak power, relative peak power, and vertical jump performance, but do not affect RPE or handgrip strength. Psychological variables were associated with peak power, RPE, and vertical jump performance, but not with relative peak power or handgrip strength. Overall, these results suggest that music tempo may serve as a supportive factor for enhancing certain components of anaerobic performance.