Demir çelik sektöründe kullanılan zirkonya nozul atıklarının alümina-zirkonya refrakter üretimindeki performansının incelenmesi
Investigation of the performance of zirconia nozzle wastes used in the iron and steel industry in alumina-zirconia refractory production
- Tez No: 1002415
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA KURAMA, DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN BOĞAÇ POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Atık zirkonya nozul, Refrakter tuğla, Demir-çelik üretimi, Refrakter, Sustainability, Waste zirconia nozzle, Refractory brick, Iron-steel production, Refractory
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde önemli bir kavram haline gelen sürdürülebilirlik, endüstrinin her kolunda önem arz ettiği gibi, demir-çelik endüstrisinde de hem enerji hem de doğal kaynak sarfiyatının fazla olmasından dolayı üzerine çalışılması gereken bir konu haline gelmiştir. Özellikle zirkonyanın ülkemizde üretiminin yapılmaması ve ihtiyacın tamamen dışa bağlı olması göz önünde bulundurulduğunda, demir-çelik üretimi sırasında açığa çıkan atık ürünlerin ihtiva ettiği zirkonyanın geri dönüştürülebilir olması hem ekonomik hem de ekolojik olarak stratejik bir önem arz etmektedir. Bu kapsamda bu çalışma, demir-çelik üretiminde kullanılan ve atık haline gelen zirkonya nozulların tekrar üretime kazandırılması amacıyla yapılmıştır. Temin edilen atık zirkonya nozullar temizlenerek öğütülmüştür. Elde edilen tozlara karakterizasyon yapılmıştır. Yeniden kullanılabilir hale gelen toz zirkonya, zirkon silikat esaslı refrakter tuğla üretiminde farklı oranlarda kullanılmıştır. Ortaya çıkan ürünlerin kullanım performansları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainability, which has become a significant concept today, is important in every branch of industry, and the iron and steel industry, due to the high consumption of both energy and natural resources, has become a subject requiring attention. Considering that zirconia is not produced in our country and that demand is entirely dependent on foreign sources, the recyclability of zirconia, which is contained in the waste products generated during iron and steel production, is of strategic importance, both economically and ecologically. In this context, this study was conducted to recycle waste zirconia nozzles used in iron and steel production. The obtained waste zirconia nozzles were cleaned and ground. The resulting powders were characterized. The reusable zirconia powder was used in different proportions in the production of zircon silicate-based refractory bricks. The in-use performance of the resulting products was investigated.