Enteral yoldan ilaç uygulamalarına ilişkin hemşirelerin bilgi ve uygulamalarının saptanması
Determining nurses' knowledge and practices regarding enteral medication administration
  1. Tez No: 1002483
  2. Yazar: ROZELİN KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşireler İlaç Uygulaması, Oral İlaç Uygulaması Bilgisi, Hemşirelik Uygulaması, Enteral Beslenme, Nurses Medication Administration Administration, Oral Knowledge Nursing Practice Enteral Nutrition
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Enteral yoldan ilaç uygulamalarına ilişkin hemşirelerin bilgi ve uygulamalarını belirlemek amacı ile yapılan bu çalışma tanımlayıcı türdedir. Çalışma 01/01/2025- 05/11/2025 tarihleri arasında Alanya Eğitim Araştırma Hastanesinde enteral yoldan ilaç uygulamalarının en çok yapıldığı klinikler olan Dahiliye, Nöroşirurji, Nöroloji, Palyatif Bakım, Genel Cerrahi Kliniği ile 2.basamak ve 3.basamak, Kardiyovasküler Cerrahisi Yoğun Bakım kliniklerinde yapılmış olup, araştırma kapsamına 149 hemşire alınmıştır. Araştırmanın verileri hemşirelerin“Sosyo-demografik ve Mesleki Özellikleri”ile“Enteral İlaç Uygulamalarına İlişkin Bilgi ve Uygulamalarını”saptamaya yönelik geliştirilmiş veri toplama formu ile toplanmıştır. Araştırma kapsamına alınan hemşirelerin %66,4'ü kadın, %83,2'si lisans mezunudur. Hemşirelerin %77,9'u mesleği isteyerek seçtiğini, %79,9'u severek yaptığını belirtti. Çoğunluğu (%80,5) 24 saatlik nöbetlerle çalışmaktadır. Hemşirelerin %96'sı enteral ilaç uygulamaları hakkında bilgi aldığını ve enteral yoldan ilaç uygulamasından önce (%94,6) istem kontrolü yapılması gerektiği ifade etmiştir. Hemşirelerin %94'ü rezidü kontrolü yaptığını, bunların %72,5'i enjektörle geri çekme yöntemiyle gerçekleştirdiğini belirtmiştir. Hemşirelerin %98'i ezilerek verilen ilaçları musluk/içme suyu ile hazırladığını ifade etmiştir. Enteral ilaç-beslenme solüsyonu etkileşimi konusunda, mesleği isteyerek seçenlerin %90,4'ü etkileşimin kontrol edilmesi gerekmediğini belirtmiştir. Mesleği isteyerek seçen hemşirelerde sindirim sistemi emilim yerlerini doğru bilme oranı kapsül, draje ve süspansiyon için belirgin olarak daha yüksek bulunmuştur. Hemşireler uygulamada en sık karşılaştıkları komplikasyonların“tüp tıkanması (%73,2)”ve“aspirasyon (%25,5)”riski olduğunu belirtmiştir. Hemşirelerin enteral yoldan ilaç uygulamalarında temel bilgi ve uygulama basamaklarını büyük ölçüde bildiklerini ancak hemşirelerin %94,6'sı istem kontrolü yapılmasının gerekmediğini, %51'i kullandıkları ilaçların uzun salımlı olup olmadığı hakkında fikri olmadığını ve %34,9'unun ilaç-besin etkileşiminin olmadığını belirtmiştir. Bu bulgular güvenlik alanlarında önemli bilgi eksiklikleri olduğunu göstermektedir. Genel olarak bulgular, enteral ilaç uygulamalarının standartlaştırılması ve kurum temelli protokollerle desteklenmesinin hasta güvenliğini artırmada önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted to determine nurses' knowledge and practices regarding medication administration via the enteral route. The research was carried out between 01/01/2025 and 05/11/2025 at Alanya Training and Research Hospital, in the Internal Medicine, Neurosurgery, Neurology, Palliative Care, General Surgery clinics, and the 2nd- and 3rd-level Cardiovascular Surgery Intensive Care Units, where enteral nutrition and medication administration are most frequently performed. The study sample consisted of 149 nurses. Data were collected using a structured data collection form developed to assess“Nurses' Socio-Demographic and Professional Characteristics”and their“Knowledge and Practices Related to Enteral Medication Administration.”In the study, 66.4% of the nurses were women and 83.2% held a bachelor's degree. A total of 77.9% stated that they chose the profession willingly, and 79.9% reported that they performed their job with enjoyment. The majority (80.5%) worked 24-hour shifts. Additionally, 96% of the nurses indicated that they had received training on enteral medication administration, and 94.6% stated that a physician's order should be checked before administering medications via the enteral route. Furthermore, 94% reported performing gastric residual volume checks, 72.5% of whom used the syringe aspiration method. Most nurses (98%) prepared crushed medications using tap or drinking water, and 95.3% believed that enteral medications are effective. Regarding medication–feeding solution interactions, 90.4% of those who chose the profession willingly reported that such interactions did not need to be checked, whereas 34% of those who did not choose the profession willingly stated that they should be evaluated. Nurses who willingly chose the profession demonstrated a significantly higher level of correct knowledge regarding gastrointestinal absorption sites for capsules, dragees, and suspensions. The most commonly encountered complications during enteral medication administration were tube occlusion (73.2%) and aspiration risk (25.5%). These findings indicate that nurses possess substantial knowledge of the fundamental steps involved in enteral medication administration; however, notable knowledge gaps and practice inconsistencies persist in critical safety areas such as order verification, the use of extended-release medications, and medication–feeding solution interactions. Overall, the results highlight the importance of standardizing enteral medication administration and supporting practice through institution-based protocols to enhance patient safety.