Finansal kaygının performans üzerindeki etkisinde duygusal tükenmenin aracı ve istihdam edilebilirlik algısının düzenleyici rolü: Hizmet sektörü çalışanları üzerine bir araştırma
The mediation role of emotional exhaustion and moderator role of employability perception in the effect of financial anxiety on performance: A study on service sector employees
- Tez No: 1002496
- Danışmanlar: PROF. DR. KORHAN KARACAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan istihdam edilebilirlik, Bağlamsal performans, Finansal kaygı, Görev performansı, Tükenmişlik, İş performansı, Self-perceived employability, Contextual performance, Financial anxiety, Duty performance, Burnout, Job performance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, finansal kaygının çalışan performansı üzerindeki etkisini duygusal tükenmenin aracı rolü ve istihdam edilebilirlik algısının düzenleyici etkisi bağlamında incelemektir. Araştırmada, kamu sağlık hizmetleri sektöründe yer alan Nevşehir Devlet Hastanesi çalışanları örneklem olarak belirlenmiş ve 462 katılımcıdan veri toplanmıştır. Araştırma modelinde finansal kaygı bağımsız değişken, görev performansı ve bağlamsal performans bağımlı değişkenler, duygusal tükenme aracı değişken ve istihdam edilebilirlik algısı ise düzenleyici değişken olarak yer almıştır. Bulgular, finansal kaygının görev performansı ve bağlamsal performans üzerindeki doğrudan etkilerinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığını göstermektedir. Bu durum, sağlık sektöründe çalışan kamu personelinin finansal kaygı hissetmelerine rağmen görev bilinci, kurumsal aidiyet ve iş güvencesi gibi faktörlerden dolayı performanslarını koruduklarını ortaya koymaktadır. Diğer yandan finansal kaygı, duygusal tükenmeyi anlamlı biçimde artırmakta ancak duygusal tükenmenin performans üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Bu sonuç, duygusal tükenmenin finansal kaygı ile performans arasındaki ilişkide aracı bir rol oynamadığını göstermektedir. Ayrıca araştırma, istihdam edilebilirlik algısının finansal kaygı ile performans arasındaki ilişkide düzenleyici bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur; yani istihdam edilebilirlik algısı yüksek olduğunda finansal kaygı düzeyi düşmektedir. Sonuç olarak, sağlık sektöründeki kamu çalışanlarının finansal kaygı ve duygusal tükenme düzeylerinin düşük, istihdam edilebilirlik algılarının ise kararsız bir seviyede olduğu ve performanslarının yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Araştırma, finansal kaygının duygusal tükenmeyi artırdığını ve istihdam edilebilirlik algısını azalttığını, ancak performans üzerinde doğrudan etkili olmadığını göstermektedir. Bu bulgular, kamu sağlık hizmetleri sektöründe çalışanların performanslarının hem bireysel psikolojik faktörler ile hem de iş güvencesi, kurumsal bağlılık ve mesleki sorumluluk gibi unsurlarla şekillendiğini göstermektedir. Finansal kaygının performans üzerindeki doğrudan etkisinin anlamsız olması, çalışanların olumsuz duygulara rağmen görevlerini sürdürebildiklerini anlaşılmaktadır. Bununla birlikte, finansal kaygının duygusal tükenmeyi artırması, çalışan refahı açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle, çalışanların finansal kaygılarını azaltmaya ve istihdam edilebilirlik algılarını güçlendirmeye yönelik uygulamaların geliştirilmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of financial anxiety on employee performance in the context of the mediating role of emotional burnout and the moderating effect of perceived employability. The sample consisted of employees of Nevşehir State Hospital, a public healthcare sector institution, and data was collected from 462 participants. In the research model, financial anxiety was the independent variable, task performance and contextual performance were the dependent variables, emotional burnout was the mediating variable, and perceived employability was the moderating variable. The findings show that the direct effects of financial anxiety on task performance and contextual performance are not statistically significant. This indicates that public sector employees in the healthcare sector maintain their performance despite experiencing financial anxiety due to factors such as sense of duty, institutional belonging, and job security. On the other hand, financial anxiety significantly increases emotional burnout; however, the effect of emotional burnout on performance was not statistically significant. This result shows that emotional burnout does not play a mediating role in the relationship between financial anxiety and performance. Furthermore, the study revealed that perceived employability has a moderating effect on the relationship between financial anxiety and performance; that is, when perceived employability is high, the level of financial anxiety decreases. In conclusion, it appears that public sector employees in the healthcare industry have low levels of financial anxiety and emotional burnout, an unstable perception of employability, and high performance. The research shows that financial anxiety increases emotional burnout and decreases perceived employability, but does not directly affect performance. These findings indicate that the performance of employees in the public health sector is shaped by both individual psychological factors and elements such as job security, organizational commitment, and professional responsibility. The insignificant direct impact of financial anxiety on performance suggests that employees are able to continue performing their duties despite negative emotions. However, financial anxiety can increase emotional burnout, posing a risk to employee well-being. Therefore, developing practices to reduce employees' financial anxieties and strengthen their perception of employability is crucial.