Bir hastanenin acil servisine başvuran kuduz riskli temas olgularının retrospektif analizi
Retrospective analysis of rabies risk contact cases admitted to the emergency department of a hospital
- Tez No: 1002495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER GÖK UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Halk sağlığı, hemşirelik, kuduz riskli temas, profilaksi, Nursing, prophylaxis, public health, rabies risk contact
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma bir hastanenin acil servisine başvuran kuduz riskli temas olgularının retrospektif incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve retrospektif türde yapılan bu araştırma 01.05.2025- 01.11.2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, 15.09.2021 ile 31.12.2024 tarihleri arasında Ordu Perşembe İlçe Devlet Hastanesi acil servisine kuduz riskli temas nedeniyle başvuru yapan kişilerin dosyaları oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise, 705 kuduz riskli temas nedeniyle başvuru yapan kişilerin dosyaları oluşturmuştur. Veriler; kuduz riskli temas inceleme formundan elde edilen bilgilerin kaydedildiği Kuduz Riskli Temas Formu ile araştırmacı tarafından toplanmıştır. Verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistikler, Ki-kare testi, Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Araştırmaya başlamadan önce Ordu İl Sağlık Müdürlüğü'nden ve Ordu Üniversitesi Girişimsel Olmayan Bilimsel Araştırmalar Etik Kurulu'ndan gerekli izinler alınmıştır. Bulgular: Araştırmada incelenen kişilerin dosyalarından edilen bilgilere göre kuduz riskli temas olgularının %60.14'ünün erkek olduğu ve 41-64 yaş grubunun en sık temas gerçekleşen yaş grubu (%35.89) olduğu belirlenmiştir. Acil servise başvuruların en yoğun yaz aylarında (%38.01) olduğu, temas sonrası başvuruların %86.38'inin ilk 24 saat içinde gerçekleştiği ve temaslıların %81.84'ünün ilçe merkezinde yaşadığı belirlenmiştir. Riskli temaslara neden olan hayvan türleri ile cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p<0.05). Hayvanın kaçması ve tanınmaması, hayvanın sahipli, aşısız ve gözlem altında olması, hayvanın sahipli, aşılı ve gözlem altında olması, provokasyonla gerçekleşen küçük kanamasız hayvan tırmalamalarının olması, kuduza yakalanma ihtimali olan yabani hayvan türleriyle temas ve hayvanın gözlem altında olması ile hayvan türleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir (p<0.05). Ayrıca kuduz riskli temasların yaş grupları, mesleği, hayvan türleri ile risk temas kategorileri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0.05). Sonuçlar: Araştırmada kuduz riskli temasın hâlen toplum sağlığını tehdit eden önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu ve kuduz riskli temasta erken başvuru oranlarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda; kuduzdan korunma amacıyla profilaksiye erişimin kolaylaştırılması, sahipsiz hayvan popülasyonunun kontrol altına alınması ve toplumun bilgilendirilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to retrospectively examine cases of rabies exposure that presented to a hospital emergency department. Material and Method: This descriptive and retrospective study was conducted between May 1, 2025, and November 01, 2025. The study population consisted of the files of individuals who visited the emergency department of Ordu Perşembe District State Hospital between September 15, 2021, and December 31, 2024, due to rabies-risk exposure. The study sample consisted of the files of 705 individuals who visited the emergency department due to rabies-risk exposure. Data were collected by the researcher using the Rabies Risk Contact Form, which included information obtained from the rabies risk exposure investigation forms. Descriptive statistics, Chi-square test, and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used for data analysis. Prior to the study, necessary permissions were obtained from the Ordu Provincial Health Directorate and the Ordu University Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee. Results: According to information obtained from the files of individuals examined in the study, 60.14% of rabies risk exposure cases were male, and the 41-64 age group was the most common age group for exposure (35.89%). It was determined that emergency department visits were most frequent during the summer months (38.01%), that 86.38% of post-exposure visits occurred within the first 24 hours, and that 81.84% of exposures occurred in district centers. A statistically significant relationship was found between the animal species causing risky exposure and gender (p<0.05). Statistically significant relationship were found between the animal escaping and not being identified, the animal being owned, unvaccinated, and under observation, the animal being owned, vaccinated, and under observation, minor bloodless animal scratches occurring due to provocation, contact with wild animal species with a risk of rabies, and the animal being under observation and animal species (p<0.05). Additionally, statistically significant relationships were found between rabies risk exposure and age groups, occupation, animal species, and risk exposure categories (p<0.05). Conclusions: The study determined that rabies exposure remains a significant public health issue threatening community health and that rates of early reporting of rabies exposure are high. In light of these findings, it is important to facilitate access to prophylaxis for rabies prevention, control stray animal populations, and educate the public.