Akut bir egzersiz sonrası resveratrol ve nar çekirdeği yağıyla yapılan masaj uygulamasının yorgunluk, antioksidan ve bağışıklık parametrelerine etkisi
The effect of massage with resveratrol and pomegranate seed oil on fatigue, antioxidant and immune parameters after an acute exercise
  1. Tez No: 1002497
  2. Yazar: HAKAN EKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN DÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kas ağrısı, Kas hasarı, Oksidatif stres, Muscle ache, Muscle damage, Oxidative stress
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı yorgunluk oluşturacak akut bir eksantrik egzersiz sonrasında Resveratrol ve Nar Çekirdeği Yağıyla tek başına ve birlikte kullanılması ile yapılacak masaj uygulamasının yorgunluk, antioksidan ve bağışıklık parametreleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Materyal ve metot: Araştırmaya 19-26 yaş aralığında en az 3 yıldır amatör düzeyde düzenli spor yapan erkek bireyler katıldı. Araştırmaya katılan sporcular kontrol ve deney grupları olmak üzere rastgele dört gruba ayrıldı. Egzersize bağlı kas hasarı oluşturabilmek amacıyla katılımcılar, 10x10 tekrarlı pliyometrik drop jump gerçekleştirdi. Masaj protokolünde kontrol grubuna bebe yağıyla (K, N=7) deney gruplarına ise resveratrol (RES, N=7), nar çekirdeği yağı (NÇY, N=7) ve resveratrol ve nar çekirdeği yağının karışımıyla (RES+NÇY, N=7) masaj uygulaması yapıldı. Kan alma uygulaması egzersizden önce, egzersizden hemen sonra, masajdan sonra, 24, 48 ve 72. saatte olmak üzere 6 defa kan örnekleri alındı. Elde edilen serum örneklerinden CK, LDH, MDA, ALT, AST, ÜA, IL-6, TNF-α, SOD, CRP ve Serum İmmünoglobulin (IgG, IgA ve IgM) seviyeleri analiz edildi. Veriler IBM Statistics (SPSS versiyon 25.0, Armonk, NY) paket programında analiz edildi. Bulgular: Elde edilen bulgular, CK ve LDH düzeylerinin özellikle RES ve RES+NÇY gruplarında geç toparlanma dönemlerinde daha düşük seyrettiğini, MDA ve ÜA düzeylerinde azalma, SOD yanıtında ise daha dengeli bir profil oluştuğunu gösterdi. ALT ve AST parametrelerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar saptanmamakla birlikte, etki büyüklüğü analizlerinde ALT için büyük, AST için orta düzeyde etki tespit edildi. TNF-α, IL-6 ve CRP düzeylerinin erken toparlanma dönemlerinde RES ve RES+NÇY gruplarında daha düşük seyrettiği, IgA, IgG ve IgM parametrelerinde ise zamana ve gruba bağlı sınırlı değişimler olduğu belirlendi. Bazı parametrelerde istatistiksel anlamlılık ortaya çıkmamasına rağmen, orta ve büyük düzeyde etki büyüklüklerinin saptanması, gözlenen değişimlerin pratik açıdan dikkate değer olduğunu göstermektedir. Sonuç: Sonuç olarak akut eksantrik egzersiz sonrası yapılan masaj uygulamasında kullanılan yağlardan RES ve özellikle RES+NÇY karışımından oluşan yağla yapılan masajın kas hasarı, oksidatif stres ve bağışıklık sistemi parametrelerinin kontrol altına alınmasında ve toparlanmasında belirgin etkiler oluşturduğu, NÇY'nin ise tek başına uygulandığında daha sınırlı ve değişken etkiler sergilediği ortaya çıktı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effects of massage application with Resveratrol and Pomegranate Seed Oil, alone and in combination, on fatigue, antioxidant and immune parameters after an acute eccentric exercise that will cause fatigue. Materials and methods: Participants in the study were male individuals between the ages of 19 and 26 who had been regularly participating in amateur sports for at least three years. Participants were randomly assigned to four groups: control and experimental groups. To induce exercise-induced muscle damage, participants performed 10x10 repetitions of plyometric drop jumps. The massage protocol included baby oil for the control group (C, N=7), and resveratrol (RES, N=7), pomegranate seed oil (NCY, N=7), or a mixture of resveratrol and pomegranate seed oil (RES+NCY, N=7). Blood samples were taken six times: before exercise, immediately after exercise, after massage, and at 24, 48, and 72 hours. CK, LDH, MDA, ALT, AST, ÜA, IL-6, TNF-α, SOD, CRP and serum immunoglobulin (IgG, IgA and IgM) levels were analyzed from the serum samples obtained. Data were analyzed using the IBM Statistics (SPSS version 25.0, Armonk, NY) package program. Results: The findings showed that CK and LDH levels were lower particularly in the RES and RES+PSO groups during the late recovery period, while decreases in MDA and uric acid levels and a more balanced SOD response were observed. Although no statistically significant differences were found in ALT and AST parameters between groups, effect size analyses revealed a large effect for ALT and a moderate effect for AST. Lower TNF-α, IL-6, and CRP levels were detected in the RES and RES+PSO groups during the early recovery phase, whereas limited time- and group-dependent changes were observed in IgA, IgG, and IgM parameters. Despite the lack of statistical significance in some parameters, the presence of medium to large effect sizes indicated that the observed changes were practically meaningful. Conclusion: In conclusion, the massage applied with RES and especially with the RES+PSO combination after acute eccentric exercise produced pronounced effects in controlling and improving muscle damage, oxidative stress, and immune system parameters, whereas PSO alone exhibited more limited and variable effects.