Jigsaw II tekniğinin 9. sınıf coğrafya dersinde öğrencilerin başarılarına ve derse yönelik tutumlarına etkisi
The effect of jigsaw II technique on students' success and attitudes to the course in 9th grade geography course
- Tez No: 675047
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Öğretim, Öğrenme, Aktif Öğrenme, Coğrafya, Education, Teaching, Learning, Active Learning, Geography
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Aktif ve işbirlikli öğrenme derslerde kalıcılığı sağlamak için kullanılan yöntemlerdir. Coğrafya dersinde de öğrencilerin daha iyi öğrenebilmeleri için başvurulacak yöntemlerden biridir. Coğrafya, öğrencilerin dünyayı ve yaşadıkları yerleri anlamalarını sağlaması açısından önemli disiplinlerden biridir. Çünkü öğrencilerin yaşadıkları yerin özelliklerini bilmeleri ve bu yerle uyumlu etkileşimler kurmaları coğrafi bilgilerine bağlıdır. Bu nedenle eğitimde, coğrafya eğitimine büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Eğitimde yenileşmeler sürekli yaşanmaktadır. Özellikle teknolojide yaşanan hızlı ilerlemeler dünya genelinde yerel etkileşimlerden ziyade artık ulusal ve küresel etkileşimleri de büyük ölçüde arttırmıştır. Bu etkileşimler sadece beşeri süreçlerde değil, doğal süreçlerde de görülmektedir. Örneğin dünyada farklı bir coğrafyada yaşanan bir doğal afet ya da çevresel bozulmanın etkisi birçok farklı kıtada da hissedilebilmektedir. Yani coğrafya, günlük hayatla sürekli bir etkileşim halindedir. Coğrafya, doğa ve insan etkileşimi çerçevesinde yaşanan ilişki, okullarda da her eğitim düzeyinde coğrafya dersinin işlenmesini gerekli kılmıştır. Çünkü bu ders sayesinde öğrenciler, dünyayı algılama, anlayabilme ve değerlendirme, yaşadığı yeri tanıyıp anlayabilme, doğa-insan etkileşimi vb. birçok yönünden coğrafi bilince sahip olurlar. Bu bilgi ve beceriler öğrencilere geleneksel yöntemler yerine işbirlikli öğrenme yöntemiyle verildiğinde eğitimde kalıcılık artmış olur ve öğrenci coğrafya gibi yaşadığı yerle birebir ilişkili bir derste öğrendiklerini günlük hayatına aktarıp, aktif olarak kullanabilme becerisine sahip olur. Aktif öğrenme; öğrenen kişinin öğrenme sürecinde sorumluluk aldığı, karar alma ve öz düzenleme yetkisine sahip olduğu ve öğrenenin eğitim esnasında zihinsel yeteneklerini kullanmak zorunda olduğu öğrenme sürecidir. Yani aktif öğrenme yöntemiyle konular işlendiğinde öğrenciler coğrafi açıdan kalıcı bilgiler edinebilecek, öğrendikleri bilgileri günlük yaşamlarına aktarabilecek, analiz-sentez-değerlendirme basamaklarını uygulayabileceklerdir. Bu bilgilere dayanarak yapılacak olan araştırmada sosyal bilgiler derslerinde coğrafya konularının aktif ve geleneksel öğretim yöntemiyle işlenmesinin sonuçları karşılaştırılacak, hangi yöntemin öğrenci başarısını ne kadar etkilediği ve hangisinin öğrencide bilgilerin kalıcılığını sağlayacağı araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Active and cooperative learning are the methods used to ensure persistence in lessons. It is one of the methods that will be applied to students to learn better in geography class. Geography is one of the most important disciplines to help students understand the world and the places they live in. Because the students know the characteristics of the place they live and to establish interactions compatible with this place depends on the geographical information. Therefore, there is a great need for geography education in education. Innovations in education are constantly experienced. Especially the rapid advances in technology have increased national and global interactions rather than local interactions. These interactions are seen not only in human processes but also in natural processes. For example, the impact of a natural disaster or environmental degradation on a different geography in the world can be felt in many different continents. In other words, geography is in constant interaction with daily life. The relationship between geography, nature and human interaction has made it necessary to teach geography lessons at schools at every level of education. Because of this course, students will be able to understand, understand and evaluate the world, recognize and understand the place they live, nature-human interaction and so on. they have geographical consciousness in many aspects. When these knowledge and skills are given to students by cooperative learning method instead of traditional methods, persistence in education increases and students have the ability to use what they learn in daily life and use them actively in a lesson which is related to the place where student lives like geography. Active learning; it is the learning process in which the learner takes responsibility in the learning process, has the authority to make decision and self-regulation and the learner has to use his mental abilities during the training. In other words, when subjects are taught with active learning method, students will be able to obtain information permanently and can transfer the knowledge they learned to their daily lives and apply analysis-synthesis-evaluation steps. Based on this information, the results of the study will be compared with the results of the teaching of geography subjects in active and traditional teaching methods in social studies courses.