Kişinin görüntüsü üzerindeki hakkı ve korunması
The right to one's own image and its protection
- Tez No: 1002507
- Danışmanlar: PROF. DR. AZRA ARKAN SERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Fikri mülkiyet hukuku, Medeni hukuk, Intellectual property law, Civil law
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Kişinin görüntüsü, bireyin kişiliğinin ve benliğinin dış dünyaya açılan kapısı, bir yansımasıdır. Ne var ki, 19. yüzyılda fotoğraf makinesinin, 20. yüzyılda televizyonun ve internetin icadı ve nihayet 21. yüzyılda sosyal medyanın hayatımıza girmesi ile bu kapı“izinsiz girişlere”açık hale gelmiştir. Öyle ki, evimizin kapısından dışarıya adımımızı attığımız andan itibaren -hatta kimi zaman bu adımı atmadan önce de- izlenmeye ve kayıt altına alınmaya başlamaktayız. Sokakta, okulda, bankada, hastanede, otobüste, yerin yüzlerce metre altında veya üstünde, okyanusun ortasında veya ormanın derinliklerinde, ancak en önemlisi sanal dünyada, görüntülerimiz zamandan ve mekândan bağımsız olarak, kaçınılmaz ve kaçınılabilir muhtelif müdahalelere açık halde bulunmaktadır. Bu nedenledir ki, bireyin kişiliğinin bir yansıması olan görüntüsünün, bu müdahaleler karşısında nerede konumlandırılması gerektiğinin ve bunlara karşı ne şekilde korunabileceğinin, bir başka deyişle görüntüsü üzerindeki hakkının hukuki niteliğinin ve bunun hukuk nezdinde nasıl korunabileceğinin ortaya konulması hayati önemi haizdir. İşte bu çalışmanın asli gayesi, en özet ifadeyle bu çabadan ibarettir.
Özet (Çeviri)
A person's image reflects their personality and individuality and serves as their gateway to the external world. However, with the invention of the camera in the 19th century, followed by the advent of television and the internet in the 20th century, and finally social media in the 21st century, this gateway has become increasingly vulnerable to“trespassing.”From the moment we step outside -or sometimes even before- we are monitored and recorded. Whether on the street, at school, in the bank, at the hospital, on the bus, hundreds of meters underground or overhead, in the middle of the ocean, or deep in the forest, but most importantly in the virtual world, our images are subject to various avoidable and unavoidable interferences, regardless of time and space. Therefore, determining how an image, as a reflection of an individual's personality, should be safeguarded against these interferences and how it can be legally protected is of crucial importance. In essence, this work aims to address these concerns.