Momordica charantia çekirdek ve meyve ekstrelerinin akciğer kanseri hücre hattında antiproliferatif etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of antiproliferative effect of momordica charantia seed and fruit extracts on lung cancer cell line
- Tez No: 1002529
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CUMAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, AKT, MTT deneyi, Kudret narı, PRAS40, Mtor, AKT, Lung cancer, MTT assay, Momordica charantia, PRAS40, mTOR
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eczacılık Bilim Dalı
Özet
Momordica charantia (Kudret narı), zengin fitokimyasal içeriği nedeniyle halk tıbbında sıklıkla kullanılan tıbbi bir bitkidir. Bu çalışmanın amacı, Kudret narı meyvesi ve tohum ekstraktının AKT/PRAS40/mTOR sinyal yolu üzerinden insan akciğer kanseri hücreleri üzerindeki potansiyel sitotoksik etkisini araştırmaktır. Meyve ve tohum etanol ekstraktının A549 (akciğer kanseri hücresi) ve BEAS-2B (malign olmayan akciğer hücreleri) üzerindeki sitotoksik etkisi MTT deneyi kullanılarak belirlenmiştir. fosfo-AKT, fosfo-PRAS40 ve fosfo-P70S6K seviyeleri Western Blot ile test edilmiştir. 48 saatlik inkübasyondan sonra, meyve ekstresi hem kanser hücresi hem de malign olmayan hücre canlılığı üzerinde inaktifti. Aynı inkübasyon süresinde, tohum ekstresi kanser hücrelerinde 285,2 μg/mL IC50 değeri ile orta derecede sitotoksik etki gösterirken, malign olmayan hücrelerde sitotoksik etkisi güçlüdür (IC50<75 μg/mL). Tohum ekstresi A549 hücrelerinde AKT ve PRAS40 fosforilasyonunda azalmaya neden olmuştur. Bu durum, tohum ekstresi ile tedavinin ardından P70S6K fosforilasyonundaki azalmanın da gösterdiği gibi mTOR'un baskılanmasına yol açmıştır. Deneysel sonuçlarımız, Momordica charantia tohum etkisinin neoadjuvan kanser tedavisinde akciğer kanserlerinin ilerlemesini azaltmak için kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Momordica charantia is a medicinal plant often used in folk medicine for its rich phytochemical content. The aim of this study was to investigate the potential cytotoxic effect of Momordica charantia fruit and seed extract on human lung cancer cells through the AKT/PRAS40/mTOR signaling pathway. The cytotoxic effect of fruit and seed ethanol extract on A549 (lung cancer cell) and BEAS-2B (non-malignant lung cells) were determined using MTT reduction assay. phospho-AKT, phospho-PRAS40 and phospho-P70S6K levels were assayed by Western Blotting. After 48 hours of incubation, the fruit extract was inactive on both cancer cell and non-malignant cell viability. At the same incubation time, the seed extract showed a moderate cytotoxic effect in cancer cells with an IC50 value of 285,2 μg/mL, while its cytotoxic effect was strong (IC50<75 μg/mL) in non-malignant cells. Seed extract caused a reduction in the phosphorylation of AKT and PRAS40 in A549 cells. This led to the suppression of mTOR, as evidenced by the reduction in P70S6K phosphorylation following treatment with seed extract. Our experimental results show that Momordica charantia seed effect can be used to reduce the progression of lung cancers in neoadjuvant cancer treatment.