Crohn hastalarında infiliksimab tedavisinde biyobelirteçlerin klinik, endoskopik remisyonu ön görmedeki gücü, retrospektif analiz
Predictive value of biomarkers for clinical and endoscopic remission in Crohn's disease patients treated with infliximab: A retrospective analysis
  1. Tez No: 1002553
  2. Yazar: CEREN KABAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN GÜLŞEN ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Gastroenteroloji, Internal diseases, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Crohn hastalığı, infliksimab, biyobelirteç, remisyon prediktörü, Crohn's disease, infliximab, biomarker, remission predictor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, Crohn hastalarında IV ve SC infliksimab tedavisine yanıtı öngörebilecek, maliyet-etkin ve klinik pratikte kolaylıkla uygulanabilir inflamatuar biyobelirteçlerin prediktif değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda Nisan 2023- Aralık 2024 tarihleri arasında Crohn hastalığı tanısıyla takip edilen, 18-85 yaş aralığında, daha önce biyolojik ajan kullanmamış ve hastalık aktivasyonu nedeniyle infliksimab tedavisine geçilen hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. İndüksiyon tedavisini (0, 2 ve 6. hafta) tamamlayan n: 30 hasta değerlendirmeye alındı. Hastaların demografik verileri, 0. hafta, 12. Hafta ve 28. Haftadaki CDAİ Skorları, Kolonoskopi sonuçları, biyokimya, hemogram sonuçları ile NLR, PAR, LMR, MPVLR, SII, HALP skoru ve PNI değerleri hesaplandı. Klinik remisyon CDAİ skorunun <150 olması, biyokimyasal remisyon CRP <5 mg/L ve fekal kalprotektin <150 (mg / kg) olarak belirlendi. Endoskopik remisyon ise SES-CD skoru 0–3 olan ve cerrahi geçirmiş olanlarda Rutgeerts Skoru i0 ve i1 ile değerlendirildi. Sonlanım noktası olarak, hastaların endoskopik, klinik ya da laboratuvar değerlendirmelerinde remisyon göstermeleri esas alındı. Bulgular: Hasta popülasyonunun ortanca yaşı 42,5 yıl olup %43,3'ü kadındı; %46,7'sinde ileokolonik tutulum ve %23,3'ünde perianal hastalık mevcuttu. Klinik remisyon oranı 12. haftada %78,3 ve 28. haftada %86,7 olarak hesaplandı. Ortanca CDAI skoru tedavi öncesi 363 iken 12. haftada 75'e ve 28. haftada 86'ya geriledi (p<0.001). Biyokimyasal olarak CRP düzeyi tedavi başlangıcında 8,2 mg/L iken 12. haftada 1,5 mg/L'ye ve 28. haftada 2,0 mg/L'ye düşerken (p<0.001), fekal kalprotektin 200 μg/g'den 12. haftada 61 μg/g ve 28. haftada 33,5 μg/g düzeyine geriledi (p<0.05). Hematolojik inflamasyon indekslerinde anlamlı düzelmeler izlendi: NLR 3,19'dan 1,94'e, PLR 224,5'ten 121,3'e, PAR 8,40'tan 6,28'e ve SII 1133'ten 603'e düşerken (tümü p<0.001), LMR 2,66'dan 3,88'e yükseldi (p=0.04). Nutrisyonel göstergelerde de belirgin artış görüldü: HALP 21,8'den 51,7'ye, PNI ise 48,2'den 55,3'e yükseldi (p<0.001). Erken remisyon elde eden hastalarda hastalık süresi daha kısa (3 vs. 16 yıl; p=0.03), NLR ve SII daha düşük (p<0.05) ve LMR daha yüksek bulundu (p=0.04). Endoskopik remisyon 12. haftada hastaların %80'inde sağlandı; remisyona ulaşamayan tüm hastaların steroid kullanıyor olması istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0.02). Sonuç: İnfliksimab tedavisi Crohn hastalarında erken dönemde yüksek klinik, biyokimyasal ve endoskopik yanıt oranları sağlamaktadır. Tedaviye yanıtla birlikte inflamatuar indekslerde belirgin iyileşme, LMR, NLR ve SII gibi hematolojik biyobelirteçlerin remisyonu öngörmede güçlü ve pratik araçlar olduğunu göstermektedir. Nutrisyonel parametrelerdeki artış, sistemik inflamasyonun azalmasıyla ilişkili olarak tedavi başarısının bir diğer biyolojik göstergesidir. Steroid kullanımının endoskopik remisyonu olumsuz etkilemesi daha ağır inflamatuar fenotipe işaret etmektedir. Bu çalışmanın bulguları, hematolojik indekslerin Crohn hastalarında tedavi yanıtının değerlendirilmesinde klinik olarak uygulanabilir, maliyet-etkin ve noninvaziv biyobelirteçler olduğunu desteklemektedir; ancak sonuçların doğrulanması için daha geniş örneklemli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The primary aim of this study was to evaluate the predictive value of cost-effective, easily applicable inflammatory biomarkers in forecasting the therapeutic response to intravenous (IV) and subcutaneous (SC) infliximab in patients with Crohn's disease. Materials and Methods: Patients aged 18–85 years who were followed at the Ege University Faculty of Medicine, Division of Gastroenterology, between April 2023 and December 2024 with a diagnosis of Crohn's disease, who had not previously received biological therapy, and who were initiated on infliximab due to active disease, were retrospectively analyzed. A total of 30 patients who completed induction therapy (weeks 0, 2, and 6) were included. Demographic characteristics; CDAI scores at weeks 0, 12, and 28; colonoscopy findings; biochemical and hematological parameters; and calculated inflammatory indices (NLR, PAR, LMR, MPVLR, SII, HALP, and PNI) were recorded. Clinical remission was defined as CDAI <150. Biochemical remission was defined as CRP <5 mg/L and fecal calprotectin <150 mg/kg. Endoscopic remission was defined as SES-CD 0–3, and for postoperative patients as Rutgeerts score i0–i1. The primary endpoint was achieving remission based on clinical, laboratory, or endoscopic assessment. Results: The median age of the study population was 42.5 years, and 43.3% were female; 46.7% had ileocolonic involvement and 23.3% had perianal disease. The clinical remission rate was found to be 78.3% at week 12 and 86.7% at week 28. Median CDAI decreased from 363 at baseline to 75 at week 12 and 86 at week 28 (p<0.001). CRP levels declined from 8.2 mg/L to 1.5 mg/L at week 12 and 2.0 mg/L at week 28 (p<0.001), while fecal calprotectin decreased from 200 μg/g to 61 μg/g at week 12 and 33.5 μg/g at week 28 (p<0.05). Significant improvements were observed in hematological inflammatory indices: NLR decreased from 3.19 to 1.94, PLR from 224.5 to 121.3, PAR from 8.40 to 6.28, and SII from 1133 to 603 (all p<0.001), while LMR increased from 2.66 to 3.88 (p=0.04). Nutritional markers also improved: HALP increased from 21.8 to 51.7 and PNI from 48.2 to 55.3 (p<0.001). Patients achieving early remission had shorter disease duration (3 vs. 16 years; p=0.03), lower NLR and SII (p<0.05), and higher LMR levels (p=0.04). Endoscopic remission was achieved in 80% of patients at week 12; all patients without endoscopic remission were receiving steroids, which was statistically significant (p=0.02). Conclusion: Infliximab therapy provides high rates of early clinical, biochemical, and endoscopic remission in patients with Crohn's disease. The marked improvement in inflammatory indices following treatment suggests that hematological biomarkers—particularly LMR, NLR, and SII—serve as strong and practical predictors of remission. The increase in nutritional indices further reflects therapeutic success through reduced systemic inflammation. The association between steroid use and lack of endoscopic remission suggests a more refractory inflammatory phenotype. Overall, these findings support the utility of hematological indices as accessible, cost-effective, and noninvasive biomarkers in assessing treatment response in Crohn's disease; however, validation in larger, prospective cohorts is required.