Sistoskopi işlemi sırasında sanal gerçeklik gözlüğü ile binaural vuru dinletisinin ağrı, anksiyete ve yaşam bulguları üzerine etkisi
The effect of binaural drumbeat listening with virtual reality goggles during cystoscopy on pain, anxiety, and vital signs
  1. Tez No: 1002558
  2. Yazar: KEVSER TIMUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİRAN ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Pain, Anxiety, Binaural Beats, Virtual Reality Goggles, Cystoscopy. Date: January, 2026
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, sistoskopi işlemi sırasında sanal gerçeklik gözlüğü ile izletilen doğa videosu ve binaural vuru dinletisinin ağrı, anksiyete ve yaşam bulguları üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla randomize kontrollü bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Araştırma Eylül 2025- Aralık 2025 tarihleri arasında İstanbul ilinde yer alan bir kamu hastanesinin sistoskopi birime başvuran ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 60 hasta ile yürütüldü. Girşim grubunda bulunan hastalara (n=30) sanal gerçeklik gözlüğü ile doğa videosu izletilip kulaklık aracılığı ile de binaural vuru dinletisi yapılırken, kontrol grubundaki hastalara (n=30) rutin bakım dışında herhangi bir girişim uygulanmadı. Araştırma verileri; Hasta Tanıtım Formu, Vizüel Analog Skala, Durumluk Kaygı Ölçeği ve Yaşam Bulguları Formu ile toplandı. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların kontrol grubunda yaş ortalaması 63,47±11,94, %53,3'ünün ilkokul mezunu, %33.3 bir işte çalıştığı ve %46,7'sinin sistoskopi işlemi hakkında bilgi sahibi olduğu saptandı. Girişim grubunda ise yaş ortalaması 62,90±11,47, %50'sinin ilkokul mezunu, %36,7'sinin bir işte çalıştığı ve %43,3'ünün sistoskopi işlemi hakkında bilgi sahibi olduğu saptandı. Girişim grubundaki hastalarda, kontrol grubuna kıyasla sistoskopi sırasında ve sonrasında ağrı şiddeti ile anksiyete düzeylerinin anlamlı derecede daha düşük olduğu belirlendi (p <0,05). Ayrıca, sistoskopi sırasında ve işlem sonrasında ölçülen sistolik ve diyastolik kan basıncı, nabız ve solunum sayısı değerlerinin girişim grubunda kontrol grubuna göre daha düşük olduğu ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p <0,05). Sonuç: Sistoskopi işlemi sırasında sanal gerçeklik gözlüğü ile izletilen doğa videosu ve binaural vuru dinletisinin hastaların ağrı ve anksiyete düzeyini azalttığını yaşam bulgularını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimler: Ağrı, Anksiyete, Binaural Vuru, Sanal Gerçeklik Gözlüğü, Sistoskopi. Tarih: Ocak, 2026
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted as a randomized controlled trial to evaluate the effect of nature videos viewed through virtual reality goggles and binaural beat audio played during cystoscopy on pain, anxiety, and vital signs. Materials and Methods: The study was conducted between September 2025 and December 2025 with 60 patients who applied to the cystoscopy unit of a public hospital in Istanbul and met the inclusion criteria. Patients in the experimental group (n=30) were shown nature videos using virtual reality goggles and listened to binaural beats through headphones, while patients in the control group (n=30) received no intervention other than routine care. Research data were collected using the Patient Introduction Form, Visual Analog Scale, State Anxiety Scale, and Life Findings Form. Results: In the control group, the mean age of the participating patients was 63.47±11.94, 53.3% were elementary school graduates, 33.3% were employed, and 46.7% were aware of the cystoscopy procedure. In the experimental group, the mean age was 62.90±11.47, 50% were elementary school graduates, 36.7% were employed, and 43.3% were knowledgeable about the cystoscopy procedure. In the experimental group, pain intensity and anxiety levels during and after cystoscopy were found to be significantly lower compared to the control group (p <0.05). Furthermore, systolic and diastolic blood pressure, pulse, and respiratory rate measured during and after cystoscopy were found to be lower in the experimental group than in the control group, and this difference was statistically significant (p <0.05). Conclusion: It was determined that nature videos and binaural beats played through virtual reality goggles during cystoscopy reduced patients' pain and anxiety levels and positively affected their vital signs.