Job satisfaction and work-hour mismatch: Do welfare states matter?
İş memnuniyeti ve çalışma saati uyumsuzluğu: Refah devletlerinin rolü
- Tez No: 1002572
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÖZERKEK, PROF. DR. JAN VAN OURS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Ekonometri, Economics, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Kamu hizmetleri, Refah devlet, Çalışma saatleri, İş doyumu, Public services, Welfare state, Working times, Job satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, fiili ve tercih edilen çalışma saatleri arasındaki uyumsuzluğun iş memnuniyetiyle ilişkisini ve bu ilişkinin refah devletleri arasında farklılık gösterip göstermediğini incelemektedir. Veri seti olarak AB ve AB aday ülkelerini kapsayan 2012 ve 2016 Avrupa Yaşam Kalitesi Anketi (EQLS) kullanılmaktadır. Araştırma sorusu betimsel analizlere ek olarak en küçük kareler yöntemi ile ampirik olarak incelenmektedir. Çalışma saati uyumsuzluğu, fiili ve tercih edilen saatler arasındaki fark olarak tanımlanmakta; eksik istihdam (tercih edilenden daha az çalışma) ve aşırı istihdam (tercih edilenden daha fazla çalışma) şeklinde ele alınmaktadır. Çalışma, refah devleti çerçevesini iki tamamlayıcı boyut (refah rejimi sınıflandırması ve kamu hizmet kalitesi) üzerinden ele alarak mevcut literatüre katkı sağlamaktadır. Refah devletlerinin, bireylerin piyasa mekanizmalarına bağımlı kalmadan insani bir yaşam standardı sürdürebilmelerini sağlama kapasiteleri farklılık göstermektedir. Bu farklılıklardan yola çıkan çalışma, literatürde yeterince incelenmemiş bir perspektife odaklanarak; refah devleti özelliklerinin, çalışma saati uyumsuzluğu ile iş tatmini arasındaki ilişki üzerindeki düzenleyici etkisini incelemektedir. Bulgular, hem eksik istihdamın hem de aşırı istihdamın iş memnuniyetiyle negatif ilişkili olduğunu ve eksik istihdamın etkisinin görece daha güçlü olduğunu ortaya koymaktadır. Eksik istihdam katsayısı, algılanan gelir yeterliliği kontrol edildiğinde belirgin biçimde düşerken, aşırı istihdam katsayısı ise iş-aile dengesi kontrol edildiğinde zayıflamaktadır. Bu durum, iki uyumsuzluk türünün farklı mekanizmalar aracılığıyla işlediğine işaret etmektedir. Refah devletleri hem iş memnuniyetini hem de uyumsuzluğun iş memnuniyeti üzerindeki negatif etkisini şekillendirmektedir. Özellikle sosyal-demokrat rejimlerde çalışma saatlerindeki uyumsuzluğun etkisi diğer gruplara kıyasla düşük bulunmuştur. Bunun yanı sıra, kamusal hizmetlerin kalitesi iş memnuniyetiyle pozitif ilişkili olup çalışma saati uyumsuzluğunun olumsuz etkisini azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis examines whether the gap between actual and preferred working hours is associated with job satisfaction, and whether this relationship varies across welfare states. The analysis draws on pooled data from the 2012 and 2016 waves of the European Quality of Life Survey (EQLS), covering EU member states and candidate countries, and employs OLS regression. Work-hour mismatch is defined as the difference between actual and preferred hours, distinguishing under-employment (working fewer hours than preferred) from over-employment (working more hours than preferred). The study contributes to the existing literature by incorporating a welfare state framework through two dimensions: welfare regime classification and the quality of public services. Since welfare states vary in their capacity to ensure a decent standard of living independently of market mechanisms, this study examines the moderating role of welfare state characteristics on the mismatch-job satisfaction relationship, a perspective that has received limited attention in the literature. The results indicate that both under-employment and over-employment are negatively associated with job satisfaction, with under-employment having a somewhat stronger effect. The under-employment coefficient attenuates substantially after controlling for perceived income sufficiency, while the over-employment coefficient attenuates after controlling for work-family balance, suggesting the two forms operate through distinct mechanisms. Welfare states shape both baseline job satisfaction and the magnitude of the mismatch penalty. In particular, the penalty is smallest in social- democratic regimes. Furthermore, higher quality of public services is positively associated with job satisfaction and appears to reduce the negative effect of work-hour mismatch.