Açık kaynak yazılım projelerinde belge kalitesi analizi
Analysis of documentation quality in open source software projects
  1. Tez No: 1002571
  2. Yazar: MIRSAMID EYVAZLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMİN ABBASZADİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Yönetim Bilişim Sistemleri, Bilgi ve Belge Yönetimi, Computer Engineering and Computer Science and Control, Management Information Systems, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Açık kaynaklı yazılım, Bilgi ve belge yönetimi bölümleri, Bilgisayar yazılımları, Open source software, Information and records management undergraduate programmes, Computer softwares
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ostim Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Açık Kaynak Yazılım (AYS) projelerinin uzun vadeli sürdürülebilirliği, yazılımın işlevselliği kadar kritik bir unsur olan Dokümantasyon Kalitesi'ne (DQI) yakından bağlıdır. Geliştirme hızının yüksek olduğu AYS ekosisteminde, dokümantasyonun kod ile eşzamanlı olarak güncellenmemesi, projenin topluluk sağlığını ve bakım verimliliğini ciddi şekilde tehdit eden Belge Bozunumu (Documentation Decay) sorununa yol açmaktadır. Literatürdeki mevcut kalite değerlendirme yöntemleri genellikle subjektif uzman incelemelerine dayandığından, büyük ölçekli projeler için nesnel, sürekli ve ölçeklenebilir bir analiz mekanizmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yüksek lisans tezi, bu eksikliği gidermek amacıyla, dokümantasyon kalitesini nicel ve nesnel olarak değerlendiren bir Hibrit Dokümantasyon Kalitesi Endeksi (DQI) modelini ve bu modeli otomatik olarak hesaplayan bir analiz mekanizmasını geliştirmeyi amaçlamaktadır. Tezin özgün katkısı, dokümantasyonun içeriği ile kodun işlevi arasındaki anlamsal uyumu ölçmek üzere mimarisini kullanan bir yöntem önermesidir.
Özet (Çeviri)
The long-term sustainability of Open Source Software (OSS) projects is closely dependent on Documentation Quality (DQI), which is a critical factor as important as the functionality of the software. In the OSS ecosystem, where the pace of development is high, failure to update documentation synchronously with the code leads to the problem of Documentation Decay, which seriously threatens the community health and maintenance efficiency of the project. Since the existing quality evaluation methods in the literature generally rely on subjective expert reviews, there is a need for an objective, continuous, and scalable analysis mechanism for large-scale projects. This master's thesis aims to address this deficiency by developing a Hybrid Documentation Quality Index (DQI) model that evaluates documentation quality quantitatively and objectively, as well as an analysis mechanism that automatically computes this model. The original contribution of the thesis is to propose a method that measures the semantic alignment between the content of the documentation and the functionality of the code by utilizing its architecture.