Tezgâh üstü beyazlatma ürünlerinin beyazlatma etkinliği ve kompozit-mine bağlanma dayanımına etkisi
Effect of over-the-counter bleaching products on bleaching efficacy and composite–enamel bond strength
- Tez No: 1002582
- Danışmanlar: PROF. DR. DİĞDEM EREN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Beyazlatma, Yapışma, Adhesion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı farklı içerikteki tezgâh üstü beyazlatma ürünlerinin renklenmiş dişlerdeki beyazlatma etkinliğinin değerlendirilmesi ve kompozit- mine bağlanma dayanımına etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, A3 renk tonunda 70 adet anterior diş rastgele her grupta 10 diş olacak şekilde 7 gruba ayrılarak kullanıldı (n=10). Çalışma grupları: Grup 1, kontrol grubu olarak geleneksel diş macunu (GM); Grup 2, %40 hidrojen peroksit (HP) içeren ofis tipi beyazlatma ajanı (OT-Opalescence Boost PF ); Grup 3, HP içeren diş macunu (HPM-Crest 3D White Brilliance 2 adımlı diş macunu); Grup 4, karbamid peroksit içeren diş macunu (KPM- Splat Special Extreme White); Grup 5, bromelain içeren bitkisel diş macunu (BM- R.O.C.S. Sensation Whitening); Grup 6, hidrojen peroksit içeren hazır plak sistemi (HPP- Opalescence GoTM ); Grup 7, hidrojen peroksit içeren bant (HPB- CREST 3D Whitestrips) şeklinde oluşturulmuştur. Dişler labial yüzeyleri açıkta kalacak şekilde akrilik bloklara gömüldü ve başlangıç renk ölçümleri yapıldı. Açıkta kalan labial yüzeylere, uygun prosedür ve sürelerde beyazlatma ürünleri uygulandı. Ardından örneklerin renk ölçümü tekrarlandı ve ΔE değerleri kaydedildi. Beyazlatma prosedürleri sonrasında örnekler 24 saat distile suda bekletildi. Kompozit rezin-mine bağlanma dayanımını ölçmek için diş yüzeylerine adeziv sistem uygulanmasının ardından, dişin labial yüzeyine kompozit rezin (G- aenialTM Universal İnjectable) yerleştirildi. Hazırlanan örnekler 24 saat distile suda bekletildikten sonra üniversal test cihazı ile makaslama bağlanma dayanımı testi uygulandı. Kırık tipleri stereomikroskop ile belirlendi. Her bir gruptan birer örneğin kırılma yüzeyleri incelenmek üzere SEM görüntüleri alındı. Bulgular: Beyazlatma etkinliği açısından en yüksek değeri HPB grubu gösterirken en düşük değeri BM grubu göstermiştir. HPB ile GM ve HPB ile BM grupları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p= 0,001). Diğer gruplar arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Bağlanma dayanımı açısından en yüksek sonuçlar BM grubunda gözlenirken, en düşük bağlanma değeri OT grubunda gözlenmiştir. OT ile BM, OT ile KPM ve HPM ile BM grupları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p= 0,001). Diğer gruplar arasında ise anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Çalışmamız sınırları dahilinde hidrojen peroksit içeren tezgâh üstü beyazlatma ürünleri, beyazlatma etkinliği açısından, ofis tipi beyazlatma yöntemlerine alternatif olabilir. Ofis tipi beyazlatma ajanı gibi yüksek oranda HP içeren ürünlerin bağlanma dayanımını olumsuz yönde etkileme olasılığı daha yüksekken, tezgâh üstü ürünlerin bu etkisi daha sınırlıdır. Bromelain içerikli ürünler bağlanma dayanımını artırıcı bir etki sağlayabilir. Bununla birlikte bromelain içeren macunlar beyazlatma etkinlikleri bakımından farklı konsantrasyonlarda daha fazla araştırma gerektiren alternatiflerdir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study was to evaluate the bleaching efficacy of over-the-counter (OTC) bleaching products with different compositions on stained teeth and to investigate their effects on composite–enamel bond strength. Materials and Methods: A total of 70 anterior teeth stained up to the A3 shade were randomly allocated into seven groups, with 10 teeth in each group (n =10). The study groups were as follows: Group 1, conventional toothpaste as the control group; Group 2, in-office bleaching agent containing 40% hydrogen peroxide (HP) (OT- Opalescence Boost PF); Group 3, HP-containing toothpaste (HPM- Crest 3D White Brilliance two-step toothpaste); Group 4, carbamide peroxide-containing toothpaste (KPM- Splat Special Extreme White); Group 5, bromelain-containing herbal toothpaste (BM- R.O.C.S. Sensation Whitening); Group 6, HP-containing prefilled tray system (HPP- Opalescence Go™); and Group 7, HP-containing bleaching strips (HPB- Crest 3D Whitestrips). The teeth were embedded in acrylic blocks with the labial surfaces exposed, and baseline color measurements were recorded. Bleaching products were applied to the exposed labial surfaces according to the manufacturers' instructions. After the applications, color measurements were repeated and ΔE values were calculated. Following the bleaching procedures, specimens were stored in distilled water for 24 hours. An adhesive system was applied to the enamel surfaces, followed by placement of a composite resin (G-aenial™ Universal Injectable). After 24 hours of storage in distilled water, shear bond strength testing was performed using a universal testing machine. Fracture modes were evaluated using a stereomicroscope. One specimen from each group was prepared for scanning electron microscopy (SEM) analysis to evaluate surface alterations. Results: In terms of bleaching efficacy, the HPB group exhibited the highest ΔE values, whereas the BM group showed the lowest values. Statistically significant differences were found between the HPB and GM groups and between the HPB and BM groups (p = 0.001). No significant differences were observed among the remaining groups (p > 0.05). Regarding bond strength, the highest values were observed in the BM group, while the lowest values were recorded in the OT group. Significant differences were found between the OT and BM groups, OT and KPM groups, and HPM and BM groups (p = 0.001). No significant differences were detected among the other groups (p > 0.05). Conclusion: Within the limitations of this study, OTC bleaching products containing hydrogen peroxide may be considered an alternative to in-office bleaching methods in terms of bleaching efficacy. Products with high HP concentrations, such as in-office bleaching agents, are more likely to adversely affect bond strength, whereas this effect is considerably lower with OTC products. Bromelain-containing products may have a favorable effect on bond strength; however, further studies are required to evaluate the bleaching efficacy of bromelain-containing toothpastes at different concentrations.