The role of Facebook in framing election campaigns: A case study of the 2024 Somaliland presidential election
Seçim kampanyalarının şekillendirilmesinde Facebook'un rolü:2024 Somaliland başkanlık seçimi örnek olay çalışması
  1. Tez No: 1002581
  2. Yazar: ISMAIL ALI HASSAN
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. ALEV YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Facebook, Facebook
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Somaliland'daki 2024 başkanlık seçimlerinde Facebook'un kampanya iletişiminde çerçeveleme süreçlerinde nasıl kullanıldığını ve çerçeve türleri ile etkileşim metrikleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Analizin kuramsal temelini çerçeveleme yaklaşımı oluşturmakta; 20 Ekim–12 Kasım 2024 tarihleri arasında seçim sürecinde ilgili kabul edilen dört Facebook sayfasında (Kulmiye, Waddani, Cabdiraxman Cirro ve Xafiiska Afhayeenka Madaxtooyada) yayımlanan tüm paylaşımlar üzerinde nicel içerik analizi uygulanmaktadır. Paylaşımlar; tepkiler, yorumlar, paylaşımlar ve görüntülemeler gibi etkileşim metrikleriyle birlikte değerlendirilmiştir. Toplam 1.162 paylaşım, yedi çerçeve ailesine göre kodlanmıştır: Seferberlik (Mobilization), Kimlik (Identity), Duygusal (Emotional), Liderlik (Leadership), Meşruiyet/Onay (Legitimacy/Endorsement), Değişim/Politika (Change/Policy) ve Nötr/Diğer (Neutral/Other). Analiz, tek ve çoklu çerçeveli paylaşımlara ilişkin etkileşim örüntülerini de incelemiştir. Bulgular, kampanya iletişiminde en baskın çerçevelerin liderlik ve seferberlik olduğunu; buna karşılık tepki odaklı çerçevelerin daha sınırlı kaldığını göstermektedir. Ayrıca, değişim/politika çerçeveleri ile yorumlar arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, liderlik çerçevelerinin erişim metriğiyle (görüntüleme) daha güçlü ilişkilendiği görülmüştür. Genel olarak sonuçlar, Facebook üzerinden yürütülen kampanya sürecinin kalıcı değişim tartışmalarından ziyade sembolik aidiyet ve liderlik performansını öncelediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the Facebook use in the 2024 presidential election in Somaliland for the frameworking process in the campaign communications and the correlation between the two. Using the frameworking concept as the theoretical foundation for the analysis, a quantitative content analysis on all the posts that were published between 20 October and 12 November 2024 on the four pages that were considered relevant in the election process—Kulmiye, Waddani, Cabdiraxman Cirro, and the Xafiiska Afhayeenka Madaxtooyadaproved that all the posts were followed by the engagement metrics (reactions, comments, shares, and views). A total of 1,162 posts were chosen for analysis using the seven frameworking families—Mobilization, Identity, Emotional, Leadership, Legitimacy/Endorsement, Change/Policy, and Neutral/Other—and the engagement patterns related to the single and double frameworking posts. From the analysis, the findings showed that the most dominant frameworking categories in the campaign communications were the leadership and mobilization frames, while the least was the reaction-based frameworking on Facebook, which showed a significant correlation between the change and comments. The findings also suggested that the leadership frameworks had a significant correlation to the reach metric (views). The analysis revealed that the Facebook campaign process prioritizes symbolic association and leadership over persistent change.