Ratlarda deneysel olarak oluşturulan pulpitis modelinde askorbik asitin antienflamatuvar ve antioksidan etkilerinin araştırılması
Investigation of the antiinflammatory and antioxidant effects of ascorbic acid in an experimentally induced rat model of pulpitis
  1. Tez No: 1002591
  2. Yazar: YASEMİN KARAKAYA AKKAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERGİZ BOLAT
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pulpitis, Askorbik Asit, Lipopolisakkarit, Enflamasyon, Antioksidan, İmmünohistokimya, Pulpitis, Ascorbic Acid, Lipopolysaccharide, Antiinflammatory, Antioxidant, Immunohistochemistry
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı deneysel olarak oluşturulan pulpitis modelinde sistemik askorbik asitin (AA) enflamasyon, oksidatif stres ve apoptozla ilişkili biyobelirteçler üzerine olası etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 54 adet erişkin dişi Wistar Albino cinsi rat negatif kontrol, pozitif kontrol ve AA grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Pulpa enflamasyonu lipopolisakkarit (LPS) uygulaması sonucu pozitif kontrol ve AA grubunda alt çene kesici dişlerinde oluşturuldu. AA grubundaki ratlara intraperitoneal olarak tek doz AA uygulanırken pozitif kontrol ve negatif kontrol grubundaki ratlara aynı hacimde serum fizyolojik uygulaması gerçekleştirildi. Her gruptan 6 rat LPS uygulandıktan sonra 6., 12. ve 24. saatlerde sakrifiye edildi. Pulpa enflamasyonu histopatolojik olarak değerlendirildi. Tümör nekroz faktörü-alfa (TNF- α), interlökin-6 (IL-6), süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GPx) ve Kaspaz-3 biyobelirteçlerin ekspresyonları immünohistokimyasal yöntemle incelendi. Verilerin dağılımının normalliğini değerlendirmek amacıyla Shapiro-Wilk testi uygulandı. Deney grupları arasındaki farklılıklar tek yönlü varyans analizi (one-way ANOVA) ile incelendi ve gruplar arasındaki karşılaştırmalar post hoc Tukey testi kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: AA grubunun histopatolojik skorları, pozitif kontrol grubuna kıyasla 6., 12. ve 24. saatlerde istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük bulundu (p<0,001). AA grubunda histopatolojik skorların zamana bağlı olarak azaldığı ve en düşük skorların 24. saatte elde edildiği gözlendi. IL-6 ve TNF-α ekspresyon düzeylerinin, negatif kontrol grubuna kıyasla pozitif kontrol grubunda tüm zaman noktalarında istatistiksel olarak anlamlı derecede arttığı ve AA grubunda ise IL-6 ve TNF-α ekspresyon düzeylerinin, pozitif kontrol grubuna kıyasla tüm zaman noktalarında anlamlı derecede daha düşük olduğu belirlendi (p<0,001). SOD ve GPx ekspresyon düzeylerinin, negatif kontrol grubuna kıyasla pozitif kontrol grubunda tüm zaman noktalarında istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldığı ve AA grubunda ise her iki antioksidan enzimin ekspresyon düzeylerinin pozitif kontrol grubuna kıyasla tüm zaman noktalarında anlamlı derecede daha yüksek olduğu gözlendi (p<0,001). Kaspaz-3 ekspresyonunun, negatif kontrol grubuna kıyasla pozitif kontrol grubunda 6., 12. ve 24. saatlerde istatistiksel olarak anlamlı derecede arttığı ve AA grubunda ise Kaspaz-3 ekspresyon düzeylerinin pozitif kontrol grubuna kıyasla tüm zaman noktalarında istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük olduğu saptanmıştır (p<0,001). Sonuç: Çalışma bulguları, ratlarda LPS ile deneysel olarak oluşturulan pulpitis modelinde sistemik olarak uygulanan AA'nın pulpa dokusunda gelişen enflamasyonu azalttığını, antioksidan enzim ekspresyonlarını artırdığını ve apoptozla ilişkili Kaspaz-3 ekspresyonunu azalttığını göstermektedir. Bu sonuçlar, AA'nın pulpada gelişen akut enflamatuar yanıt üzerinde düzenleyici bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the potential effects of systemic ascorbic acid (AA) on biomarkers associated with inflammation, oxidative stress, and apoptosis in an experimentally induced pulpitis model. Materials and Methods: In this study, 54 adult female Wistar Albino rats were divided into three groups: negative control, positive control, and AA groups. Pulp inflammation was experimentally induced in the mandibular incisors of the rats in the positive control and AA groups by the application of lipopolysaccharide (LPS). Rats in the AA group received a single intraperitoneal dose of AA, whereas rats in the positive and negative control groups were administered an equal volume of saline solution. Six rats from each group were sacrificed at 6, 12, and 24 hours following LPS application. Pulp inflammation was evaluated histopathologically. The expression levels of tumor necrosis factor-alpha (TNF-α), interleukin-6 (IL-6), superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPx), and caspase-3 biomarkers were examined using immunohistochemical methods. Data normality was assessed using the Shapiro–Wilk test. Differences among experimental groups were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA), and intergroup comparisons were performed using Tukey's post hoc test. Results: Histopathological scores in the AA group were significantly lower than those in the positive control group at 6, 12, and 24 hours (p<0.001). A time-dependent decrease in histopathological scores was observed in the AA group, with the lowest scores recorded at 24 hours. IL-6 and TNF-α expression levels were significantly increased in the positive control group compared with the negative control group at all time points, whereas their expression levels were significantly reduced in the AA group compared with the positive control group at all time points (p<0.001). SOD and GPx expression levels were significantly decreased in the positive control group compared with the negative control group, while significantly higher expression levels of both antioxidant enzymes were observed in the AA group compared with the positive control group at all time points (p<0.001). Caspase-3 expression was significantly increased in the positive control group compared with the negative control group at 6, 12, and 24 hours, whereas significantly lower Caspase-3 expression levels were detected in the AA group compared with the positive control group at all time points (p<0.001). Conclusion: The findings of this study demonstrate that systemically administered ascorbic acid attenuates pulpal inflammation, enhances antioxidant enzyme expression, and reduces apoptosis related Caspase-3 expression in an LPS-induced rat model of pulpitis. These results indicate that AA exerts a regulatory effect on the acute inflammatory response in dental pulp tissue.