Aksiyel spondiloartropati hastalarında sol atriyal hacim indeksi ile entezit ve hastalık aktivitesi ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between left atrial volume index and enthesitis and disease activity in patients with axial spondyloarthropathy
- Tez No: 1002590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURÇE ÇİLESİZOĞLU YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Aksiyel Spondiloartrit, Diyastolik fonksiyon, Ekokardiyografi, Entezit, Sol atriyum hacim indeksi, Axial Spondyloarthritis, Diastolic Function, Echocardiography, Enthesitis, Left Atrial Volume Index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, aksiyel spondiloartrit (axSpA) hastalarında sol atriyum hacim indeksinin (SAHİ) hastalık aktivitesi ve entezit ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya 46 axSpA hastası ve 46 sağlıklı kontrol dahil edildi. Katılımcıların demografik özellikleri, laboratuvar verileri, HLA-B27 sonucu ve ilaç kullanım özellikleri kaydedildi. Hastalık aktivitesi Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAİ), Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite Skoru-C reaktif protein (ASDAS-CRP) ve ASDAS-eritrosit sedimentasyon hızı (ASDAS-ESH) ile değerlendirildi. Fiziksel fonksiyon Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi (BASFİ), mobilite Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeksi (BASMİ) ile ölçüldü. Entezit değerlendirmesi Maastricht Ankilozan Spondilit Entezit Skoru (MASES) ve Leeds Entezit İndeksi (LEİ) ile yapıldı. Tüm katılımcılara transtorasik ekokardiyografi uygulanarak SAHİ, sol atriyum hacimleri, transmitral akım parametreleri ve sol ventrikül yapısal ölçümleri elde edildi. Bulgular: AxSpA hastalarında SAHİ ve sol atriyum hacimleri kontrol grubu ile benzer bulundu (p>0,05). Diyastolik fonksiyon göstergelerinden transmitral E hızı ve E/A oranı hasta grubunda anlamlı şekilde daha düşük saptandı (sırasıyla p=0,047; p=0,012). Hastalık aktivitesi ile E/A oranı arasında ters ilişki mevcuttu; BASDAİ, ASDAS-CRP ve ASDAS-ESH'ye göre hastalık aktivitesi yüksek olan hastalarda E/A oranı daha düşük bulundu (sırasıyla p=0,022; p=0,037; p=0,007). SAHİ ile BASDAİ, ASDAS-CRP/ESH, MASES ve LEİ arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuç: AxSpA hastalarında diyastolik fonksiyon parametrelerinde subklinik düzeyde bozulma olmasına karşın SAHİ'nin erken dönemde değişmediği görülmüştür. Hastalık aktivitesinin E/A oranı ile ilişkili olması AxSpA'da kardiyak izlemin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between Left Atrial Volume Index (LAVI) and both disease activity and enthesitis in patients with axial spondyloarthritis (axSpA). Methods: This cross-sectional study enrolled 46 patients with axSpA and 46 healthy controls. Demographic characteristics, laboratory parameters, HLA-B27 status, and medication use were recorded. Disease activity was assessed using the Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI) and the Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score (ASDAS) based on C-reactive protein (CRP) and erythrocyte sedimentation rate (ESR). Physical function was evaluated with the Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI), and mobility with the Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index (BASMI). Enthesitis was assessed using the Maastricht Ankylosing Spondylitis Enthesitis Score (MASES) and the Leeds Enthesitis Index (LEI). All participants underwent transthoracic echocardiography, and measurements including LAVI, left atrial volumes, transmitral inflow parameters, and left ventricular structural indices were obtained. Results: LAVI and left atrial volumes were not significantly different between the axSpA and control groups (p>0.05). Transmitral E velocity and the E/A ratio were significantly reduced in the axSpA group (p=0.047 and p=0.012, respectively). A significant association was observed between disease activity and the E/A ratio; patients with higher disease activity according to BASDAI, ASDAS-CRP, and ASDAS-ESR exhibited lower E/A ratios (p=0.022, p=0.037, and p=0.007, respectively). No significant correlation was found between LAVI and BASDAI, ASDAS-CRP/ESR, MASES, or LEI (p>0.05). Conclusion: Although subclinical diastolic dysfunction was observed in axSpA patients, LAVI did not appear to change in this early stage of the disease. The association between disease activity and the E/A ratio highlights the importance of cardiac monitoring in patients with axSpA.