Cumhuriyet Dönemi'nde Doğu Trakya'ya (Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli) yapılan kamu harcamaları ve yatırımlar (1923-1950)
Public expenditures and investments in Eastern Thrace (Edirne, Tekirdag, and Kırklareli) during the Republican Era (1923-1950)
  1. Tez No: 1002603
  2. Yazar: SÜREYYA POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULAZİZ KARDAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Trakya, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kamu Harcamaları, Yatırımlar, Eastern Thrace, Edirne, Kirklareli, Tekirdag, Public Expenditures, Investments
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Trakya bölgesinin adını, M.Ö. 2000-1200'lerde bölgeye gelerek yerleşmiş olan Trak kabilesinden aldığı kaynaklarda belirtilmektedir. Bölge, ilk çağlardan itibaren doğuda Karadeniz, güneyde ise Marmara-Çanakkale Boğazı-Ege Denizi ile sınırlı bir toprak parçasıdır. Bölge, yüzyıllar boyunca ortak bir coğrafya ve geçmişe sahip olmuş, farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış ve bir bütün olma özelliğini muhafaza etmiştir. Osmanlı Devleti, kuruluş döneminden itibaren bölgeyi ele geçirmiş ve buradaki hâkimiyetini güçlendirmiştir. Osmanlı'nın bölgeye yüzyıllar boyunca hâkim olması, bölgeyi farklı alanlarda derinden etkilemiştir. Osmanlı'nın bölgede bıraktığı bu etkiler, kaçınılmaz olarak siyasal, iktisadi, bayındırlık, kültürel ve demografik miraslara dönüşmüştür. Osmanlı Devleti, Balkan Savaşları'ndan sonra Doğu Trakya'nın bazı bölgeleri hariç olmak üzere Rumeli'den çekilmek zorunda kalmıştır. Cumhuriyet Dönemi'nde Balkan coğrafyasının tamamı düşünüldüğünde, Türkiye'de en çok zikredilen bölge“Batı Trakya”olsa da her yönüyle tarihsel önemi bulunan Doğu Trakya'nın da önemini koruduğu görülmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu sonrasında, I. Dünya Savaşı ve Millî Mücadele'nin yol açtığı ekonomik ve sosyal yıkımın giderilmesi amacıyla ülke genelinde kapsamlı bir yeniden yapılanma süreci başlatılmıştır. Bu süreçte bayındırlık, eğitim, sağlık, tarım-hayvancılık, asayiş ve madencilik gibi alanlarda kamu harcamaları ve yatırımlar ön plana çıkarılmıştır. Bu çalışmada, 1923-1950 yılları arasında tüm ülkede olduğu gibi Doğu Trakya'ya zikredilen alanlarda yatırımlar hakkında etraflıca bir araştırma yapılmıştır. Doğu Trakya'ya yapılan kamu harcamaları ve yatırımlarla ilgili şu ana kadar yeterli çalışmaların yapılmadığı saptanmıştır. Bu çalışmada söz konusu bölgede yapılan kamu harcamaları ve yatırımlar ele alınmış, bu harcama ve yatırımların bölgeye etkileri detaylı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The name of the Thrace region is believed to have derived its name from the Thracian tribe that settled there between 2000 and 1200 BC. It is accepted that the region has been a landmass bounded by the Black Sea to the east and the Marmara Sea, Dardanelles Strait, and Aegean Sea to the south since ancient times. Throughout centuries, the region shared a common geography and history, was home to different civilizations, and maintained its integrity as a whole. From its foundation onward, the Ottoman Empire established dominance over the area and gradually reinforced its control The Ottoman Empire's centuries-long rule over the region has profoundly affected it in various areas. The impact of the Ottomans in the region has inevitably transformed into political, economic, infrastructure, cultural, and demographic legacies. Following the Balkan Wars, the Ottoman Empire was compelled to withdraw entirely from Rumelia, except for some region of Eastern Thrace. Considering the entire Balkan geography during the Republican Era, although the region most frequently mentioned in Turkey is“Western Thrace,”it is evident that Eastern Thrace, with its historical significance in every respect, has also retained its importance. Although, in the context of Republican history and broader Balkan geography, the region most frequently mentioned in Turkey is“Western Thrace,”it is evident that Eastern Thrace, with its profound historical significance in every respect, has continued to maintain its importance throughout the Republican era. In the aftermath of the founding of the Republic of Turkey, a comprehensive reconstruction process was initiated nationwide to address the economic and social devastation caused by World War I and the War of Independence. During this process, public spending and investments in areas such as public works, education, health, agriculture and livestock, public safety, and mining were prioritized. This study provides a comprehensive investigation of investments made in the areas mentioned in Eastern Thrace between 1923 and 1950, as was the case throughout the country. It has been determined that sufficient studies have not been conducted to date on public expenditures and investments made in Eastern Thrace. This study examines public expenditures and investments made in the region and details their impact on the region.