Sağlık çalışanlarının hasta kontrollü analjezi konusundaki bilgi düzeyinin belirlenmesi
Assessment of healthcare professionals'knowledge and attitudes toward patient-controlled analgesia
- Tez No: 1002620
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN CAMGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hasta kontrollü analjezi, ağrı yönetimi, sağlık çalışanları, eğitim, bilgi düzeyi, hasta güvenliği, Patient-controlled analgesia, pain management, healthcare professionals, education, knowledge level, patient safety
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Hasta kontrollü analjezi (HKA), postoperatif ağrı yönetiminde hastaya bireyselleştirilmiş ve etkin bir analjezi sağlama imkânı sunan önemli bir yöntemdir. Bununla birlikte, HKA uygulamalarının güvenli ve etkin şekilde yürütülebilmesi, sağlık çalışanlarının bu konudaki bilgi düzeyi ve farkındalığı ile yakından ilişkilidir. Yetersiz bilgi, uygulama hatalarına ve hasta güvenliğini tehdit eden komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarının HKA konusundaki bilgi düzeylerini değerlendirmek ve verilen eğitimin bilgi ve tutumlar üzerindeki etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Bu yarı deneysel, eğitim öncesi–sonrası karşılaştırmalı çalışma, Kütahya Şehir Hastanesi'nde farklı kliniklerde görev yapan sağlık çalışanları üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılara eğitim öncesinde, HKA'ye ilişkin demografik özellikler, bilgi düzeyi ve tutumları değerlendiren yapılandırılmış bir anket uygulanmıştır. HKA'ye yönelik standart bir eğitim programının ardından aynı anket eğitim sonrasında tekrar edilmiştir. Anket; HKA tanımı, kullanım yolları, cihaz özellikleri, opioid analjezikler, komplikasyonlar, cihaz yönetimi ve hasta takibine yönelik bilgi maddeleri ile görüş ve tutumları değerlendiren likert tipi ifadelerden oluşmaktadır. Toplanan verilerin çözümlenmesinde amaca uygun istatistiksel testler kullanılmış ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlenmiştir. Sonuçlar: Eğitim öncesi ve eğitim sonrası dönemler karşılaştırıldığında, sağlık çalışanlarının HKA'ye ilişkin bilgi düzeylerinde eğitim sonrası dönemde anlamlı bir artış saptanmıştır. Özellikle HKA cihazının kullanımı, kilitli kalma süresi, opioid analjezikler, olası yan etkiler ve hasta izlemine ilişkin bilgi maddelerinde doğru yanıtlanma oranlarının eğitim sonrasında arttığı görülmüştür. Ayrıca eğitim sonrası dönemde, HKA uygulamalarına yönelik tutum puanlarında da anlamlı düzeyde iyileşme izlenmiştir. Eğitim öncesinde ve sonrasında değerlendirilen grupların demografik yapıları, mesleki kategorileri ve klinik deneyim yılları arasında istatistiksel bakımdan anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Tartışma: Bu çalışmanın bulguları, HKA'ye yönelik verilen eğitimin sağlık çalışanlarının bilgi düzeylerini artırdığını ve HKA uygulamalarına ilişkin tutumlarını olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Eğitim sonrası bilgi artışı, HKA'nin güvenli kullanımı ve komplikasyonların erken tanınması bağlamında dikkate değer bir fayda sağladığı söylenebilir. Sağlık çalışanlarının bilgi düzeyinin artması, hasta güvenliği ve analjezi etkinliği üzerinde doğrudan etkili olup, klinik uygulamalarda standardizasyonun sağlanmasına katkı sunmaktadır. Sonuç olarak, HKA uygulamalarının etkili ve emniyetli bir biçimde yürütülebilmesi amacıyla sağlık çalışanlarına yönelik düzenli ve yapılandırılmış eğitim programlarının uygulanması gereklidir. Bu tür eğitimlerin, HKA'ye ilişkin bilgi ve tutumları geliştirerek hasta güvenliğini artıracağı ve postoperatif ağrı yönetiminin niteliğini artıracağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Assessment of Healthcare Professionals'Knowledge and Attitudes Toward Patient-Controlled Analgesia Objective: Patient-controlled analgesia (PCA) is an important method in postoperative pain management, providing individualized and effective analgesia while allowing active patient participation. However, the safe and effective implementation of PCA is closely associated with the knowledge level and awareness of healthcare professionals. Insufficient knowledge may lead to application errors and complications that threaten patient safety. The aim of this study was to evaluate the knowledge level of healthcare workers regarding patient-controlled analgesia and to assess the effect of education on their knowledge and attitudes. Materials and Methods: This semi-experimental, pre–post comparative study was conducted among healthcare professionals working in different clinical units at Kütahya City Hospital. Before the educational intervention, a structured questionnaire evaluating demographic characteristics, knowledge level, and attitudes toward PCA was administered to the participants. Following a standardized educational program on patient-controlled analgesia, the same questionnaire was re-administered after the training. The questionnaire included items assessing knowledge of PCA definition, routes of administration, device characteristics, opioid analgesics, complications, device management, and patient monitoring, as well as Likert-type statements evaluating attitudes. The collected data were analyzed using appropriate statistical methods, and a p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: When the pre-education and post-education periods were compared, a statistically significant improvement was observed in healthcare workers'knowledge levels regarding patient-controlled analgesia after the training. In particular, correct response rates increased for items related to PCA device use, lockout interval, opioid analgesics, potential adverse effects, and patient monitoring. In addition, attitude scores toward PCA practices showed a significant improvement in the post-education period. No statistically significant differences were found between the pre- and post-education groups in terms of demographic characteristics, professional groups, or clinical experience. Discussion: The findings of this study indicate that education on patient-controlled analgesia increases healthcare workers'knowledge levels and positively affects their attitudes toward PCA applications. The observed improvement in knowledge following education can be considered an important gain in terms of safe PCA use and early recognition of complications. Increasing the knowledge level of healthcare professionals has a direct impact on patient safety and analgesic effectiveness and contributes to the standardization of clinical practice. In conclusion, regular and structured educational programs for healthcare professionals are necessary to ensure the safe and effective continuation of patient-controlled analgesia practices. Such educational interventions are expected to improve knowledge and attitudes related to PCA, enhance patient safety, and contribute positively to the quality of postoperative pain management.