Kalça kırıklarında kombine spinal epidural anestezi ve devamlı fasya iliaka plan bloğunun postoperatif ağrı etkinliğinin retrospektif olarak karşılaştırılması
Retrospective comparison of the postoperative analgesic efficacy of combinedspinal–epidural anesthesia and continuous fascia iliaca plane block in hipfracture surgery
  1. Tez No: 1002621
  2. Yazar: MURATHAN ALDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE YAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kalça kırığı, fasya iliaka plan bloğu, epidural analjezi, postoperatif ağrı, rejyonal anestezi, Hip fracture, fascia iliaca plane block, epidural analgesia, postoperative pain, regional anesthesia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Kalça kırıklarında kombine spinal epidural anestezi ve devamlı fasya iliaka plan bloğunun postoperatif ağrı etkinliğinin retrospektif olarak karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmada, kalça kırığı nedeniyle cerrahi girişim uygulanan hastalarda postoperatif analjezi amacıyla kullanılan iki farklı rejyonal analjezi tekniğinin (epidural kateter ve devamlı fasya iliaka plan bloğu (FİPB)) ağrı kontrolü, motor fonksiyonlar, ek analjezik gereksinimi ve hemodinamik stabilite üzerindeki etkilerinin retrospektif olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Analjezik etkinlik; erken (0–12 saat), orta (12–24 saat) ve geç (24–48 saat) postoperatif dönemlerde istirahat ve hareket sırasında ölçülen ağrı skorları (iVAS, hVAS, NRS), klinik olarak anlamlı ağrı (iVAS ≥4) ve hasta kontrollü analjezi (HKA) kullanımı üzerinden değerlendirilmiştir. Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 01.09.2024–30.09.2025 tarihleri arasında kalça kırığı nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan 177 hastanın dosyaları geriye dönük olarak incelenmiş, dahil edilme ve dışlanma kriterleri sonrası 60 hasta analize alınmıştır. Hastalar postoperatif analjezi yöntemi olarak devamlı epidural analjezi ve devamlı FİPB uygulanan iki gruba ayrılmıştır. Tüm hastalarda %0,1 bupivakain içeren standart hasta kontrollü analjezi protokolü (5 mL/saat infüzyon, 5 mL bolus, 60 dakika kilit süresi) uygulanmıştır. Postoperatif 3., 6., 12., 24. ve 48. saatlerde istirahat ve hareket ağrı skorları, quadriceps kas gücü (Oxford skoru), hemodinamik parametreler (OAB, HR, SpO₂), HKA basım sayıları ve ek analjezik gereksinimi hasta dosyalarından kaydedilmiştir. Veriler IBM SPSS Statistics programı kullanılarak analiz edilmiş ve p<0,05 istatistiksel anlamlılık sınırı olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Devamlı epidural analjezi uygulanan hastalarda erken postoperatif dönemde ağrı kontrolünün daha etkili olduğu saptanmıştır. Ancak 24. saatten sonraki ölçümlerde iki grup arasında ağrı skorları açısından anlamlı fark izlenmemiştir. FİPB uygulanan hastalarda quadriceps kas gücünün daha erken korunduğu belirlenmiştir. Her iki yöntemde de hemodinamik parametreler stabil seyretmiştir. Sonuç: Devamlı epidural analjezi ve fasya iliaka plan bloğu, kalça kırığı cerrahisi sonrası ağrı yönetiminde etkili ve güvenli yöntemlerdir. Epidural analjezi erken postoperatif dönemde daha güçlü analjezi sağlarken, fasya iliaka plan bloğu motor fonksiyonların korunması ve hemodinamik stabilitenin sürdürülmesi açısından avantaj sağlayabilmektedir. Bu bulgular, kalça kırığı cerrahisi geçiren hastalarda analjezik yöntemin seçiminde tek bir üstünlük kriteri yerine hastanın klinik durumu, mobilizasyon hedefleri ve fizyolojik rezervinin dikkate alınarak bireyselleştirilmiş bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Retrospective Comparison of the Postoperative Analgesic Efficacy of Combined Spinal–Epidural Anesthesia and Continuous Fascia Iliaca Plane Block in Hip Fracture Surgery Objective: This study aimed to retrospectively compare the effects of two regional analgesia techniques—continuous epidural analgesia and continuous fascia iliaca plane block (FIPB)—on postoperative pain control, motor function, additional analgesic requirement, and hemodynamic stability in patients undergoing surgery for hip fracture. Analgesic efficacy was evaluated in the early (0–12 h), intermediate (12– 24 h), and late (24–48 h) postoperative periods using pain scores measured at rest and during movement (iVAS, hVAS, NRS), the incidence of clinically significant pain (iVAS ≥4), and patient-controlled analgesia (PCA) usage. Materials and Methods: In this retrospective study, medical records of 177 patients who underwent surgical treatment for hip fracture between September 1, 2024 and September 30, 2025 were reviewed. After applying the inclusion and exclusion criteria, 60 patients were included in the analysis. Patients were divided into two groups according to the postoperative analgesia technique: continuous epidural analgesia or continuous FIPB. All patients received the same PCA protocol using 0.1% bupivacaine with a basal infusion rate of 5 mL/h, a bolus dose of 5 mL, and a lockout interval of 60 minutes. Pain scores at rest and during movement, quadriceps muscle strength (Oxford score), hemodynamic parameters (mean arterial pressure, heart rate, and SpO₂), PCA demand counts, and additional analgesic requirements were recorded at postoperative 3, 6, 12, 24, and 48 hours. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics, with p<0.05 considered statistically significant. Results: Continuous epidural analgesia provided more effective pain control in the early postoperative period. However, no significant difference in pain scores was observed between the groups after the 24th postoperative hour. Patients receiving FIPB demonstrated earlier preservation of quadriceps muscle strength. Hemodynamic parameters remained stable in both groups. Conclusion: Continuous epidural analgesia and fascia iliaca plane block are effective and safe methods for postoperative pain management following hip fracture surgery. While epidural analgesia provides stronger analgesic efficacy in the early postoperative period, fascia iliaca plane block may offer advantages in preserving motor function and maintaining hemodynamic stability. These findings suggest that the choice of analgesic technique in patients undergoing hip fracture surgery should not rely on a single superiority criterion, but rather be individualized according to the patient's clinical condition, mobilization goals, and physiological reserve.