Principatus Dönemi'nde (MÖ 27- MS 284) Küçükasya depremleri ve etkileri
Earthquakes and their effects in Asia Minor during the Principate Period (27 BC - 284 AD)
- Tez No: 1002680
- Danışmanlar: PROF. DR. EFRUMİYE ERTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Anadolu tarihi, Eski Çağ tarihi, Sosyal tarih, Anatolia history, Old Age history, Social history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Principatus Dönemi'nde (MÖ 27 – MS 284) Küçükasya'da meydana gelen depremleri ve bu depremlerin hem Küçükasya'da oluşturduğu ilk tepkileri ve uzun vadeli sonuçlarını hem de Roma yönetiminin depremler sonrasındaki eyaletlere karşı tutumlarını ele almaktadır. Çalışmada kaynaklar tarafından doğrulanan yirmi dört deprem kronolojik sırayla ayrıntılı olarak incelenmektedir. Tezin birinci bölümünde deprem vakalarının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmak amacıyla Yunan-Roma dünyasında depremin nasıl anlamlandırıldığı ve algılandığı ele alınmaktadır. İkinci bölüm deprem anlatılarına ayrılmıştır. Üçüncü bölümde ise depremlerin etkileri değerlendirilmiştir. Depremlere ilişkin verilerin analizleri sonucu elde edilen bulgular, deprem sonrası süreçlerle ilgili farklı işleyiş biçimleri olduğunu göstermektedir. Bazı kentlerde deprem sonrası yeniden toparlanma imparatorluk yönetiminden gelen mali destek, vergi muafiyetlileriyle gerçekleşirken bazı kentler de ise tamamen yerel elitlerin ve kurumların girişimleriyle olmuştur. Yapılan incelemeler imparatorluk afet yardımlarının kentlerin konumlarına göre farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Deprem sonrası yeniden inşa faaliyetleri sonrasında bazı kentlerde Roma'ya özgü mimari unsurların ağırlık kazandığı görülmektedir. Ancak mevcut veriler, her deprem sonrasında açık bir Romanizasyon sürecinin yaşanmadığını göstermemektedir. Çoğu durumda yeniden inşa faaliyetleri Roma mimari unsurları ile yerel mimari geleneklerin birlikte var olduğu karma bir kentsel dönüşüm sürecine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the earthquakes that occurred in Asia Minor during the Principate Period (27 BC – 284 AD), their initial reactions and long-term consequences in Asia Minor, and the attitudes of the Roman administration towards the provinces after the earthquakes. The study examines twenty three earthquakes, corroborated by historical sources, in detail and in chronological order. The first chapter of the thesis addresses how earthquakes were understood and perceived in the Greco-Roman world to contribute to a better understanding of earthquake events. The second chapter is devoted to earthquake narratives. The third chapter evaluates the effects of earthquakes. The findings from the analysis of the earthquake data show that there were different modes of operation regarding post earthquake processes. In some cities, post-earthquake recovery was achieved through financial support and tax exemptions from the imperial administration, while in others it was entirely the initiative of local elites and institutions. The studies reveal that imperial disaster relief varies according to the location of the cities. Following the post-earthquake reconstruction activities, it is observed that Roman-specific architectural elements became prominent in some cities. However, current data do not indicate that a clear process of Romanization occurred after every earthquake. In most cases, reconstruction activities point to a mixed urban transformation process in which Roman architectural elements and local architectural traditions coexist