An analysis of the environmental movement through women's experiences: The case of İkizköy
Çevre mücadelesinin kadın deneyimleri üzerinden analizi: İkizköy örneği
- Tez No: 846006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ÇIRAKMAN DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: kadın, doğa, ekofeminizm, İkizköy, çevre hareketleri, women, nature, ecofeminism, Ġkizköy, environmental movements
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın ana amacı, Akbelen Ormanı'ndaki çevre hareketinde yer alan köylü kadınların hem ormanla kurdukları ilişkiyi nasıl algıladıklarını hem de ormanı savunmanın onların gündelik hayatları üzerindeki etkisini analiz etmektir. Türkiye'de artarak devam eden çevre hareketlerinde kadınların önemli bir rol oynadıkları bilinmektedir. Literatürde iklim krizi ve çevre tahribatı karşısında kırılgan gruplardan biri olarak değerlendirilen kadınlar, doğayı ve yaşam alanlarını korumak amacıyla çeşitli çevre mücadelelerinde aktif olarak yer almaktadırlar. Ekofeminizm, kadınlar ve doğa arasında kurulan ilişkiyi, insanın doğa üzerindeki tahakkümü ve erkeklerin kadınlar üzerindeki tahakkümü arasındaki bağlantıyı tartışarak inceler. Buna göre, doğanın tahribatı ve kadınların yaşamı birbiriyle yakından ilişkilidir. Bu çalışmada, ekofeminist teori çerçevesinde, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy mahallesindeki Akbelen Ormanı'nı madencilik faaliyetiyle birlikte başlayan ağaçların kesimine karşı korumak için mücadele eden kadınların deneyimleri incelenmektedir. Protestolara katılan kadınlarla yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmelere dayanan bu çalışma, kadınların ormanı algılama biçimlerini, ormansızlaşmanın kadınların gündelik yaşamlarındaki etkilerini ve çevre hareketinde bir kadın olarak yer alma deneyimlerini incelemektedir. Bu tezde, uzun süredir devam eden protestoların hem onların doğayla kurdukları ilişkiyi hem de gündelik hayat pratiklerini dönüştürdüğü iddia edilmektedir. Çevre hareketinde yer almak kadınların karar alma süreçlerindeki rollerini artırmakta ve onları güçlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to analyze how peasant women involved in the environmental movement in the Akbelen Forest perceive their relationship with the forest as well as the effects of defending the forest in their everyday life. Women play an essential role in the increasing number of environmental movements in Turkey. Women, considered one of the fragile groups in the face of the environmental destruction in the literature, actively involved in various environmental movements to protect nature and living spaces. Ecofeminism examines the relationship between women and nature by discussing the connection between humankind's domination over nature and men's domination over women. Accordingly, the destruction of nature and the life of women are closely related. In this study, within the framework of ecofeminist theory, the experiences of women struggling to protect the Akbelen Forest in İkizköy neighborhood of Milas district of Muğla against the cutting of trees that started with the mining activity are examined. Based on semi-structured in-depth interviews with women involved in protests, this study investigates women's perception of nature, the effects of deforestation on their daily lives, and the experiences of taking part in the environmental movement as a woman. This thesis claims that long-standing protests transform both their relationship with nature and their daily life practices. Participating in the environmental movement enhances women's role in decision-making processes and empowers them.