Fibromiyaljili bireylerde reformer pilates egzersizlerinin fiziksel fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of reformer pilates exercise on physical function and quality of life in individuals with fibromyalgia
  1. Tez No: 1002738
  2. Yazar: DİLARA MORAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN TURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Solunum, Yaşam kalitesi, Ağrı, Fibromyalgia, Respiration, Quality of life, Pain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyopulmoner Fizyoterapi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Fibromiyaljili bireylerde kronik ağrı ve yorgunluk sebebiyle yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenirken, solunum kas kuvvetinin azalmasına bağlı olarak akciğer hacimlerinde düşüş meydana gelmektedir. Bu bağlamda yapılan araştırmada, fibromiyaljili bireylerde genel kas kuvvetini arttırmaya ve postüral kasların esnekliğini arttırmaya yönelik reformer pilates egzersizlerinin fiziksel fonksiyona ve yaşam kalitesine olan etkisini incelemek amaçlandı. Materyal ve Yöntem: Çalışmaya Samsun'da yaşayan ve 2016 ACR tanı kriterlerine göre FM tanısı almış 20 birey dahil edildi. Katılımcılar reformer pilates grubu (n=10) ve kontrol grubu (n=10) olmak üzere randomize iki gruba ayrıldı. Gruplar egzersizlerini haftada 2 kez 6 hafta boyunca toplam 12 seans uyguladı. Bireylerin solunum tipi ve frekansı gözlem yoluyla, solunum parametreleri Spirometre ile, ağrılı bölge sayısı Ağrı Yerleşim Envanteri (AYE) ile, hastalık aktivitesi Fibromiyalji Etki Anketi (FIQ) ile, kinezyofobi Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TSK-F) ile, yorgunluk Yorgunluk Şiddet Ölçeği (FSS) ile, uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ile, yaşam kalitesi Kısa Form-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) ve fiziksel aktivite düzeyi Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) kısa form ile değerlendirildi. İnspiratuar Kas Eğitimi 30 dinamik solunum şeklinde POWERbreathe cihazı ( IMT Technologies Ltd., Birmingham, UK) ile yapıldı. Bulgular: Çalışma grubu katılımcılarının ağrı ve yorgunluk düzeylerini gösteren AYE ölçeğinde kontrol grubuna kıyasla anlamlı biçimde daha yüksek puanlar elde ettiği görülmektedir (p=0,013). Ayrıca solunum fonksiyon parametrelerinden FVC%, FEV1%, FEF25 ve FEF25%75 değişkenlerinde de çalışma grubu lehine anlamlı farklar saptanmıştır (p=0,034). Sonuç: Çalışma grubunda müdahale sonrası özellikle ağrı ve hareket korkusunu değerlendiren AYE ve TAMPA ölçeklerinde son test puanlarının anlamlı biçimde düştüğü gözlenmiştir, bu da müdahale sonrasında katılımcıların ağrı algısı ve kinezyofobi düzeylerinde belirgin azalma olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar, çalışma grubunda uygulanan programın akciğer kapasitesi ve hava akım hızında ölçülebilir iyileşmeler sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In individuals with fibromyalgia, quality of life is negatively affected due to chronic pain and fatigue, and lung volumes decrease due to decreased respiratory muscle strength. In this context, the study aimed to examine the effects of reformer pilates exercises aimed at increasing general muscle strength and stretching postural muscles on physical function and quality of life in individuals with fibromyalgia. Materials and Methods: The study included 20 individuals living in Samsun who were diagnosed with FM according to the 2016 ACR diagnostic criteria. The participants were randomly divided into two groups as reformer pilates group (n=10) and control group (n=10). The groups performed their exercises 2 times a week for a total of 12 sessions for 6 weeks. Individuals' breathing type and frequency were assessed by observation, respiratory parameters by spirometry, the number of painful areas by the Pain Location Inventory (PLI), disease activity by the Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ), kinesiophobia by the Tampa Kinesiophobia Scale (TMQ-F), fatigue by the Fatigue Severity Scale (FSS), sleep quality by the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), quality of life by the Short Form-36 Quality of Life Scale (SF-36), and physical activity level by the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) short form. Inspiratory muscle training was performed using a POWERbreathe device (IMT Technologies Ltd., Birmingham, UK) in 30 dynamic breaths.Results: Participants in the experimental group had significantly higher scores on the AYE scale, which indicates pain and fatigue levels, compared to the control group (U=17.50; p=0.013; r=0.554). Furthermore, significant differences were found in favor of the experimental group in the respiratory function parameters FVC%, FEV1%, FEF25 and FEF25%75 (p=0.034). Conclusion: In the study group, a significant decrease in post-test scores was observed, particularly on the AYE and TAMPA scales, which assess pain and fear of movement, indicating a marked reduction in participants' pain perception and kinesiophobia levels after the intervention. These results demonstrate that the program implemented in the study group resulted in measurable improvements in lung capacity and airflow velocity.