Hemşirelerin klinik uygulamada psikolojik güçlendirme, hümanist davranma becerisi ve mesleki öz yeterlik düzeyleri
Nurses' levels of psychological empowerment, humanistic behavioural skills ve professional self-efficacy in clinical practice
  1. Tez No: 1002737
  2. Yazar: HATİCE BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN UZDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Hümanistik Bakım, Öz Yeterlik, Psikolojik Güçlendirme, Nurse, Humanistic care, Self-efficacy, Psychological empowerment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma hemşirelerin klinik uygulamada psikolojik güçlendirme, hümanist davranma becerisi ve mesleki öz yeterlik düzeylerinin ve aralarındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı analitik desende olan bu çalışmanın evreni bir kamu hastanesinde Ocak-Ağustos 2025 tarihleri arasında çalışan hemşirelerden oluşmaktadır. Örneklemini ise araştırmaya katılan 460 hemşire oluşturmuştur. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Hemşirelik Uygulamalarında Hümanistik Davranma Becerisi Ölçeği (HUHDBÖ), Hemşirelik Mesleği Öz Yeterlik Ölçeği (HMÖYÖ) ve Spreitzer Psikolojik Güçlendirme Ölçeği (SPGÖ) ile toplanmıştır. Araştırmada etik kurul onayı, kurum izni ve katılımcılardan yazılı bilgilendirilmiş gönüllü onam alınmıştır. Hemşirelerin SPGÖ, HMÖYÖ ve HUHDBÖ puan ortalamaları sırasıyla 64.19±11.19, 65.02±9.30 ve 118.08±15.58 olarak bulunmuştur. Hemşirelerin mesleğini severek yapma durumu ve çalışılan birim ile HUHDBÖ, HMÖYÖ ve SPGÖ puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu bulunmuştur (P < 0,05). HMÖYÖ ile SPGÖ ve HUHDBÖ puan ortalaması arasında orta düzeyde, SPGÖ ve HUHDBÖ puan ortalaması arasında orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır (P < 0,05). Aracılık analizinde, SPGÖ ve HUHDBÖ arasındaki ilişkide HMÖYÖ'nün aracılık rolünün yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. Hemşirelerin HMÖYÖ puanlarının %33,8'lik kısmı HUHDBÖ ile açıklanmaktadır. SPGÖ puanlarının ise %29,1'lik kısmı HMÖYÖ ve HUHDBÖ ile açıklanmaktadır. Hemşirelerin psikolojik güçlenmeleri ile mesleki öz yeterlik düzeyleri ve hümanist davranma becerisi yakından ilişkilidir ve bu değişkenler arasında güçlü bir etkileşim bulunmaktadır. Öz yeterliğin aracılık rolü, hemşirelerin hümanist bakım becerilerinin geliştirilmesinde öz yeterlik güçlendirme programlarının önemli olabileceğini göstermektedir. Bulgular, hemşirelik yönetiminde güçlendirici uygulamaların ve öz yeterliği destekleyen eğitimlerin bakım kalitesini artırmada etkili olabileceğini ortaya koymaktadır. Gelecek araştırmalarda farklı örneklemde, deneysel çalışmalar yapılarak güçlendirme ve hümanist bakım uygulamalarının etkinliği değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine nurses' levels of psychological empowerment, humanistic behaviour skills, and professional self-efficacy in clinical practice, as well as the relationship between them. This descriptive analytical study's population consists of nurses working in a public hospital between January and August 2025. The sample consisted of 460 nurses who participated in the study. Data were collected using the Demographic Information Form, the Humanistic Behaviour in Nursing Scale (HBNS), the Nursing Professional Self-Efficacy Scale (NPSSES), and the Spreitzer Psychological Empowerment Scale (PSES). Ethical committee approval, institutional permission, and written informed consent were obtained from the participants. The mean PSES, NPSSES ve HBNS scores of the nurses were found to be 64.19±11.19, 65.02±9.30, ve 118.08±15.58, respectively. Statistically significant differences were found between nurses' enjoyment of their profession and the unit they worked in and their HBNS, NPSSES and PSES mean scores (P < 0,05). A moderately statistically significant and positively directional relationship was found between NPSSES and PSES and HBNS mean scores (P < 0,05). In the mediation analysis, NPSSES was found to play a high-level mediating role in the relationship between PSES and HBNS. 33.8% of nurses' NPSSES scores are explained by HBNS. 29.1% of NPSSES scores are explained by NPSSES and HBNS. Nurses' psychological empowerment is closely related to their professional self-efficacy levels and humanistic behaviour skills and there is a strong interaction between these variables. The mediating role of self-efficacy suggests that self-efficacy enhancement programmes may be important in developing nurses' humanistic care skills. The findings indicate that empowering practices and self-efficacy-enhancing training in nursing management can be effective in improving the quality of care. Future research should evaluate the effectiveness of reinforcement and humanistic care practices through experimental studies conducted on different samples.