Transüretral prostat rezeksiyonu sonrası kanama kontrolünde üretral kateter traksiyon aparatının geliştirilmesi ve uygulayıcı görüşlerinin değerlendirilmesi
Development of a urethral catheter traction device for bleeding control after transurethral prostate resection and evaluation of practitioner opinions
- Tez No: 1002748
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE AYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Transüretral Prostat Rezeksiyonu, Üretral Kateter Traksiyonu, Transüretral Prostat Rezeksiyonunda Kanama Kontrolü, Kateter Traksiyon Teknikleri, Hemşirelikte İnovasyon, Transurethral Prostate Resection, Urethral Catheter Traction, Bleeding Control in Transurethral Prostate Resection, Catheter Traction Techniques, Innovation in Nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, transüretral prostat rezeksiyonu sonrası kanama kontrolünde kullanılmak üzere geliştirilen bir üretral kateter traksiyon aparatının tasarım, prototipleme ve ön değerlendirme sürecinin geçerleme aşaması doğrultusunda kullanıcı görüşlerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın birinci basamağını kateter traksiyon aparatının geliştirilmesi, ikinci basamağını ise geliştirilen üretral kateter traksiyon aparatına ilişkin kullanıcı görüşlerinin değerlendirildiği çapraz randomize kontrollü çalışma oluşturmuştur. Çalışmaya, 30 müdahale–kontrol ve 30 kontrol–müdahale grubu olmak üzere toplam 60 hemşire ve üroloji doktoru katılmıştır. Çapraz randomizasyon doğrultusunda, her iki grup kendi uygulama sırasına göre hem rutin spanç ile traksiyon (kontrol) hem de üretral kateter traksiyon aparatı ile traksiyon uygulamasını (müdahale) deneyimlemiştir. Veri toplamada“Tanımlayıcı Özellikler Bilgi Formu”,“Üretral Kateter Traksiyon İşlemi Değerlendirme Formu”,“Quebec Yardımcı Teknoloji Kullanıcı Memnuniyeti Değerlendirme Anketi”ve“Görüş Bildirim Formu”kullanılmıştır. Veriler, kontrol (n=60) ve müdahale (n=60) uygulamalarının karşılaştırılmasıyla elde edilmiştir. Çalışmaya katılan sağlık profesyonellerinin tanıtıcı özellikler açısından benzer olduğu saptanmıştır. Müdahale grubunda işlem kolaylığının kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek, harcanan gücün ise daha düşük olduğu bulunmuştur (p<0.001). Toplam uygulama süresi açısından müdahale grubundaki uygulama süresinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha kısa olduğu belirlenmiştir (p<0.001). Müdahale grubundaki uygulayıcıların yardımcı personele duyduğu gereksinimin (%0), kontrol grubuna (%25) kıyasla daha az olduğu saptanmıştır. Müdahale grubundaki tüm katılımcılar uygulamayı ilk denemede başarılı şekilde gerçekleştirirken, kontrol grubunda tüm katılımcılar tarafından ilk denemede başarı sağlanamamıştır. Geliştirilen aparata yönelik kullanıcı memnuniyetinin yüksek olduğu belirlenmiştir (medyan: 4.7, IQR: 4.2–5.0). Bu sonuçlara göre geliştirilen üretral kateter traksiyon aparatının, transüretral prostat rezeksiyonu sonrası kanama kontrolünde yardımcı bir cihaz olarak kullanılabilir olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate user opinions within the validation phase of the design, prototyping, and preliminary evaluation process of a urethral catheter traction device developed for bleeding control following transurethral prostate resection. The first phase of the study involved the development of the catheter traction device, while the second phase consisted of a randomized crossover controlled trial evaluating the effectiveness of the developed urethral catheter traction device. A total of 60 participants, including nurses and urology physicians, were enrolled in the study and assigned to either the intervention–control group (n=30) or the control–intervention group (n=30). In accordance with the crossover randomization design, both groups experienced traction using routine gauze application (control) and traction using the catheter traction device (intervention) according to their assigned application sequence. Data were collected using the“Descriptive Characteristics Information Form,”the“Urethral Catheter Traction Procedure Evaluation Form,”the“Quebec User Evaluation of Satisfaction with Assistive Technology Questionnaire,”and the“Opinion Feedback Form.”Data were obtained by comparing the control (n=60) and intervention (n=60) applications. The healthcare professionals participating in the study were found to be similar in terms of descriptive characteristics. Procedure ease was significantly higher and the amount of force required was significantly lower in the intervention group compared with the control group (p<0.001). In terms of total application time, the procedure duration in the intervention group was significantly shorter than that in the control group (p<0.001). The need for auxiliary personnel was significantly lower in the intervention group (0%) compared with the control group (25%). All participants in the intervention group successfully completed the procedure on the first attempt, whereas first-attempt success was not achieved by all participants in the control group. User satisfaction with the developed device was found to be high (median: 4.7, IQR: 4.2–5.0). Based on these findings, the developed urethral catheter traction device was evaluated as a usable adjunctive device for urethral catheter traction in bleeding control following transurethral prostate resection.