Benign prostat hiperplazili hastalarda transüretral prostat rezeksiyonu sonrası erken ve geç üretral kateter çekilmesinin sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of early versus late urethral catheter removal after transurethral resection of the prostate in patients with benign prostate hyperplasia
  1. Tez No: 365348
  2. Yazar: YUSUF ŞENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Transüretral prostat rezeksiyonu (TURP), üretral kateter, çekilim süresi, Transurethral resection of prostate (TURP), urethral catheter, removal time
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Benign prostat hiperplazisi (BPH) ile ilişkili alt üriner sistem semptomlarının altın standart tedavi yöntemi olan transüretral prostat rezeksiyonu (TURP) sonrası irrigasyon amaçlı üretral kateter uygulanması rutin bir uygulama olmakla birlikte, bu kateterizasyon süresi konusunda henüz bir fikir birliği yoktur. Bu çalışmada, TURP yapılan hastalarda üretral kateterin postoperatif erken ve geç çekilmesinin etkilerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: TURP yapılan 91 hasta, kanama kontrolü sonrası üretral kateter çekilme zamanına göre erken (postop 1-2. gün) ve geç (postop 7. gün) olmak üzere iki gruba 1:1 oranında randomize edildi. Olgular operasyon sonrası 1, 3 ve 6. aylarda tedavi başarısı (uluslararası prostat semptom skoru (IPSS), üriner semptomlara bağlı yaşam kalitesi (YK) değerlendirmesi, üroflovmetri (maksimum ve ortalama akış hızı, işenen hacim) ve rezidüel idrar volümü ölçümü) ve morbidite (hematüri, enfeksiyon, üretral darlık, irritatif semptomlar, re-operasyon gerekliliği) açısından değerlendirildi. Bulgular: İki grup arasında postoperatif izlemde ürodinamik incelemeler, IPSS, YK ve morbidite açısından istatistiksel anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sadece 3. ayda maksimum ve ortalama idrar akış hızları erken grupta daha yüksek bulundu. İzlem sonunda benzer oranlar içermekle birlikte, üretral darlık gelişiminin erken grupta geç kateter çekilen gruba göre daha erken (sırasıyla 1 ve 3 ay) ortaya çıktığı gözlenmiştir. Sonuç: Bu sonuçlar, TURP sonrası erken ve geç üretral kateter çekilmesinin etkinlik ve cerrahi morbidite bakımından önemli bir farklılık olmayabileceğini düşündürmektedir. TURP ardından üretral kateterin ne kadar tutulması gerektiği gibi görüş birliği bulunmayan bir konuya ışık tutmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Aim: Although urethral catheterization for bladder irrigation after transurethral resection of prostate (TURP) is an absolute necessity, there is no consensus on the timing of catheter removal, The aim of the present study was to compare the early versus late removal of urethral catheter after TURP as a surgical therapy for severe lower urinary tract symptoms due to benign prostatic hyperplasia (BPH). Materials and methods: A total of 91 patients who underwent TURP, after the control of bleeding, were randomized into two groups; early (postop 1-2. days) and late (postop 7. day) removal of the urethral catheter. After surgery all patients were assessed in terms of treatment success (International Prostate Symptom Score (IPSS) and Quality of Life due to urinary symptoms (QoL), uroflowmetry (maximum and average flow rate, and voided volume) and residual urine volume and morbidity (hematuria, infection, urethral stricture, irritative symptoms, requirement of re-operation) in 1, 3 and 6th months. Results: Within the study period, there was no statistical difference in terms of urodynamic studies, complications, IPSS and QoL in both groups. However, at three months maximum and average flow rates were higher in the early catheter removal group than in the late catheter removal group. Although the rate of urethral stricture at the end of the study was similar in both groups, it occured earlier in the early catheter removal group (1 and 3 months, respectively). Conclusion: These results suggest that surgical outcome may be similar regardless of early or late removal of urethral catheter after TURP. We have tried to shed light on a topic without consensus on the time of urethral catheterization after TURP.