Obez annelerin emzirme deneyimleri: Nitel bir çalışma
Breastfeeding experiences of obese mothers: A qualitative study
- Tez No: 1002750
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RESMİYE ÖZDİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Danışmanlık, Emzirme, Nitel araştırma, Obezite, Consulting, Breast feeding, Qualitative research, Obesity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada obez annelerin emzirmeye yönelik deneyim ve ihtiyaçlarının ortaya konulması amaçlandı. Yöntem: Nitel araştırma yöntemi kullanılarak fenomolojik tasarımda gerçekleştirilen bu çalışma, Ağustos 2024-Şubat 2025 tarihleri arasında, Kocaeli Şehir Hastanesi'nde yürütüldü. Araştırmanın örneklemini, ilgili hastanede doğum yapan, araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 30 katılımcı oluşturdu. Araştırma verilerinin elde edilmesinde, araştırmacılar tarafından hazırlanan,“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”ve“Tanıtıcı Bilgi Formu”kullanıldı. Veri toplama süreci yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştirildi. Nitel veriler, tematik analiz yöntemi kullanılarak analize edildi ve analiz sürecinde MAXQDA Analytics Pro 2024 programı kullanıldı. Bulgular: Lohusaların emzirme deneyimine ilişkin anlatılarının;“Sosyal destek, sağlık hizmetleri ve profesyonel rehberlik, emzirme sürecinde karşılaşılan zorluklar, başa çıkma stratejileri ve öğrenilen dersler ile duygusal yansımalar”olmak üzere beş tema altında toplandığı belirlendi. Bu temaları oluşturan on kategori;“Olumsuz tutumlar ve müdahaleler, olumlu sosyal destek, profesyonel yaklaşım, destek eksikliği, obeziteye bağlı zorluklar, süt yetersizliği, süt yetersizliği ile başa çıkma yöntemleri, geleceğe yönelik tavsiyeler, yetersizlik hissi ve hayal kırıklığı ve tereddüt, endişe ve suçluluk duygusu”olarak saptandı. Sonuç: Bu araştırmanın bulgularına göre obez annelerin emzirme deneyimlerinin hem fiziksel hem de psikososyal faktörlerin etkileşimiyle şekillendiğini belirlendi. Obez annelerin emzirme sürecinde özgün gereksinimlerinin bulunduğunu ve bu gereksinimlerin karşılanabilmesi için daha erişilebilir, bütüncül ve bireyselleştirilmiş sağlık hizmetlerine ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to reveal the experiences and needs of obese mothers regarding breastfeeding. Method: Conducted using a qualitative research method with a phenomenological design, this study was carried out at Kocaeli City Hospital between August 2024 and February 2025. The sample consisted of 30 participants who gave birth at the hospital, met the inclusion criteria, and agreed to participate in the study. To obtain research data, the“Semi-Structured Interview Form”and“Demographic Information Form”prepared by the researchers were used. Data collection was conducted using face-to-face interviews. Qualitative data were analyzed using thematic analysis, and the MAXQDA Analytics Pro 2024 program was used in the analysis process. Findings: The narratives of postpartum women regarding their breastfeeding experience were grouped under five themes:“Social support, healthcare services and professional guidance, difficulties encountered during breastfeeding, coping strategies and lessons learned, and emotional reflections. ”The ten categories that make up these themes were identified as“negative attitudes and interventions, positive social support, professional approach, lack of support, obesity-related difficulties, milk insufficiency, methods of coping with milk insufficiency, recommendations for the future, feelings of inadequacy and disappointment, and hesitation, anxiety, and guilt. ”Conclusion: According to the findings of this study, it was determined that the breastfeeding experiences of obese mothers were shaped by the interaction of both physical and psychosocial factors. It shows that obese mothers have unique needs during the breastfeeding process and that more accessible, comprehensive, and individualized health services are needed to meet these needs.