Erkek sıçanlarda arı zehri ve propolisin penisilin ile oluşturulan epileptiform aktivite üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of bee venom and propolis on penicillin-induced epileptiform activity in male rats
  1. Tez No: 1002763
  2. Yazar: YAKUP KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ KOLAYLI, PROF. DR. ZEHRA CAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokimya, Nörofizyoloji, Biochemistry, Neurophysiology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Anadolu arı ırkı ait arı zehri ve propolisin, deneysel fokal epilepsi modelindeki etkilerini in vivo elektrofizyolojik ve biyokimyasal olarak değerlendirmeyi amaçlamıştır. Çalışmada 3 aylık, 104 adet erkek Sprague Dawley sıçanlar kullanıldı. Arı zehrinin temel biyoaktif bileşenleri ile propolisin fenolik profili RP-HPLC-PDA yöntemiyle analiz edildi. Akut arı zehri 0,03; 0,3 ve 3 μg/sıçan dozlarında intraserebroventriküler yolla uygulandı, propolis ise 200, 400 ve 800 mg/kg dozlarında oral gavaj yoluyla 21 gün süreyle verildi. Epileptiform aktivite intrakortikal penisilin G potasyum enjeksiyonu ile indüklendi, süreç boyunca in vivo elektrokortikografik kayıtlar enjeksiyondan 30 dakika önce başlandı ve toplam 120 dakika olacak şekilde alındı. Deney sonunda serebral korteks dokuları alınarak oksidatif stres belirteçleri, antioksidan savunma sistemleri ve nörotransmisyonla ilişkili biyokimyasal parametreler analiz edildi. Bulgular, arı zehrinin 0,03 μg dozunun epileptiform deşarjların frekansını azalttığını (p<0,05), ancak bununla birlikte oksidatif ve biyokimyasal yükte yükselme olduğunu gösterdi. Propolis uygulaması ise epileptiform aktivite üzerinde anlamlı bir baskılama oluşturmamakla birlikte (p>0,05), oksidatif stres ve nörotransmisyonla ilişkili biyokimyasal parametreleri fizyolojik sınırlar içinde tuttu. Sonuç olarak, bu çalışma doğal arı ürünlerinin epilepsi üzerindeki etkilerinin doz, kimyasal bileşen profili ve hedeflenen biyolojik sistemlere bağlı olarak değiştiğini ve bu ürünlerin ancak analitik olarak iyi tanımlanmış, standardize edilmiş ve mekanizma temelli yaklaşımlar çerçevesinde tamamlayıcı terapötik ajanlar olarak değerlendirilebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of bee venom and propolis obtained from the Anatolian honeybee race on an experimental focal epilepsy model using in vivo electrophysiological and biochemical approaches. In the study, 104 male Sprague Dawley rats aged three months were used. The major bioactive components of bee venom and the phenolic profile of propolis were analyzed by RP-HPLC-PDA. Acute bee venom was administered intracerebroventricularly at doses of 0.03, 0.3, and 3 μg/rat, while propolis was administered by oral gavage at doses of 200, 400, and 800 mg/kg for 21 days. Epileptiform activity was induced by intracortical injection of penicillin G potassium, and in vivo electrocorticographic recordings were initiated 30 minutes before the injection and continued for a total of 120 minutes. At the end of the experiment, cerebral cortex tissues were collected for the analysis of oxidative stress markers, antioxidant defense systems, and biochemical parameters related to neurotransmission. The results demonstrated that bee venom at a dose of 0.03 μg significantly reduced the frequency of epileptiform discharges(p<0.05); however, this effect was accompanied by an increase in oxidative and biochemical load. Propolis administration did not produce a significant suppression of epileptiform activity(p>0.05) but maintained oxidative stress- and neurotransmission-related biochemical parameters within physiological limits. In conclusion, this study demonstrates that the effects of natural bee products on epilepsy vary depending on dose, chemical component profile, and targeted biological systems, and that these products may be considered complementary therapeutic agents only when supported by analytically well-defined, standardized, and mechanism-based approaches.