Amik ovası koşullarında farklı çinko dozlarının pamuğun (Gossypium hirsutum l.) bazı tarımsal ve teknolojik özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of different zinc doses on some agronomic and technological properties of cotton (Gossypium hirsutum l.) under Amik plain conditions
  1. Tez No: 1002781
  2. Yazar: SELDA DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR AKIŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Pamuk, Verim, Çinko, Quality, Cotton, Yield, Zinc
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Pamuk, sıcak ve ılıman iklim koşullarına uyum sağlamış, tek yıllık bir kültür bitkisidir. Dünya genelinde geniş alanlarda lif üretimi amacıyla tarımı yapılmaktadır. Bu çalışmada, farklı çinko dozlarının pamuğun bazı tarımsal ve teknolojik özellikleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Amik Ovası ekolojik koşullarında, Tesadüf Blokları Deneme Deseni'ne göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Materyal olarak BA 1010 pamuk çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada, 6 farklı çinko (Zn) dozu (0 ml/da Zn; 100 ml/da Zn; 200 ml/da Zn; 400 ml/da Zn; 800 ml/da Zn; 1600 ml/da Zn) denenmiştir. Çinko kaynağı olarak çinko sülfat (ZnSO₄) içeren sıvı formda gübre kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, çinko dozları arasındaki farklılıkların bitki boyu ve lif uzunluğu özellikleri yönünden istatistiksel olarak %5, boğum sayısı, meyve dalı sayısı, koza sayısı, 100 tohum ağırlığı, kütlü verimi, lif verimi, lif kopma dayanıklılığı, kısa lif oranı, lif esnekliği ve lif parlaklığı özellikleri yönünden ise %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Buna karşın odun dalı sayısı, koza kütlü ağırlığı, çırçır randımanı, lif inceliği, lif yeknesaklığı ve lif sarılığı özellikleri yönünde çinko dozları arasında istatistiksel olarak önemli farklılık olmadığı saptanmıştır. Tarımsal ve teknolojik özelliklere ilişkin elde edilen sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde pamuk için çiçeklenme döneminde 100-200 ml/da aralığında yapraktan çinko uygulamasının önerilebileceği sonucuna varılmıştır. Önerilen aralıktaki çinko uygulamasının verim ve kalite özellikleri özerinde olumlu etkileri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cotton is an annual cultivated crop adapted to warm and temperate climatic conditions. It is widely grown across the world for fiber production. The aim of this study was to determine the effects of different zinc doses on certain agronomic and technological characteristics of cotton. The research was conducted under the ecological conditions of the Amik Plain using a Randomized Complete Block Design with three replications. The cotton cultivar BA 1010 was used as the plant material. In the study, six different zinc (Zn) doses (0 ml/da Zn, 100 ml/da Zn, 200 ml/da Zn, 400 ml/da Zn, 800 ml/da Zn, and 1600 ml/da Zn) were tested. A liquid fertilizer containing zinc sulfate (ZnSO₄) was used as the zinc source. The results showed that the differences among zinc doses were statistically significant at the 5% level for plant height and fiber length. Furthermore, the effects of zinc doses were significant at the 1% level for the number of nodes, number of fruiting branches, number of bolls, 100-seed weight, seed cotton yield, lint yield, fiber strength, short fiber content, fiber elongation, and fiber brightness. In contrast, no statistically significant differences were observed among zinc doses for the number of vegetative branches, boll seed cotton weight, ginning outturn, fiber fineness, fiber uniformity, and fiber yellowness. Considering the agronomic and technological traits evaluated in the study together, it was concluded that foliar zinc application at a rate of 100-200 ml/da during the flowering stage may be recommended for cotton. Zinc application within this range was found to have positive effects on yield and fiber quality characteristics.