Otizmli çocukların kan örneklerinde amilaz ve lipaz enzimlerinin aktivitelerinin araştırılması
An investigation into amylase and lipase enzyme activities in blood samples obtained from children diagnosed with autism
  1. Tez No: 1002785
  2. Yazar: METİN ÖZTEP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER İBRAHİM DAİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Amilaz, Lipaz, Otizm Spektrum Bozukluğu, Kan, Amylase, Lipase, Autism Spectrum Disorder, Blood
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZTEP M., OTİZMLİ ÇOCUKLARIN KAN ÖRNEKLERİNDE AMİLAZ VE LİPAZ ENZİMLERİNİN AKTİVİTELERİNİN ARAŞTIRILMASI, GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI, TIPTA UZMANLIK TEZİ, GAZİANTEP, 2026. Amaç: Otizm Spektrum Bozukluğu olan hastalarda gastrointestinal sistem semptomları sık görülmektedir. Erken tanılama ve erken müdahalenin olması otizmin olumsuz etkilerini en aza indirebilir. Bu çalışmada, hastaların kan örneklerinden amilaz ve lipaz enzimlerin aktivitelerinin ölçülmesi ile elde edilen laboratuvar verileri, kontrol grubu sağlıklı çocuklarla çalışıldı. Bu biyokimyasal parametrelerin otizmli çocukların gastrointestinal semptomatik yakınmaları ile kandaki sindirim ile ilişkili enzimlerin etiyopatogenez açısından ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın vaka grubuna Gaziantep Üniversitesi Çocuk Nöroloji,Çocuk Psikiyatri Polikliniklerine ve Çocuk Acile başvuran ve DSM-V'e göre Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı alan 0-18 yaş arası 40 olgu alındı. Kontrol grubunda (n=40) ise benzer yaş ve cinsiyette sağlıklı çocuklar değerlendirildi. Çalışmaya katılan olguların kanlarında amilaz ve lipaz düzeyleri biyokimya laboratuvarında çalışıldı. Laboratuvar sonuçlarının anlamlı olup olmadığı istatiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların amilaz düzeylerinin ortalaması 85,28 ± 49,81 U/L iken, kontrol grubundaki çocukların ortalaması 67,18 ± 34,15 U/L olarak saptanmış ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,028). Lipaz düzeyleri açısından ise gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,435). Elde edilen bulgular, Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklarda amilaz düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla daha yüksek seyrettiğini göstermektedir. Buna karşın lipaz düzeylerinin gruplar arasında benzer olması, lipazın Otizm Spektrum Bozukluğu ile doğrudan ilişkili olmayabileceğini düşündürmektedir. Amilaz düzeylerindeki anlamlı artışın Otizm Spektrum Bozukluğu grubunda dikkat çekici bir biyokimyasal bulgu olduğu değerlendirilmiştir. Sonuç: Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklarda amilaz düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğunu, lipaz düzeylerinin ise artış eğilimi göstermesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı olmadığını ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçlar, özellikle pankreatik amilazın Otizm Spektrum Bozukluğu tanısında destekleyici bir biyobelirteç olabileceğini, lipazın ise daha ileri ve geniş örneklemli çalışmalarla değerlendirilmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ÖZTEP M., AN INVESTIGATION INTO AMYLASE AND LIPASE ENZYME ACTIVITIES IN BLOOD SAMPLES OBTAINED FROM CHILDREN DIAGNOSED WITH AUTISM, GAZIANTEP UNIVERSITY, FACULTY OF MEDICINE, DEPARTMENT OF CHILD HEALTH AND DISEASES, MEDICAL SPECIALIZATION THESIS, GAZIANTEP, 2026. Objective: Gastrointestinal system symptoms are frequently observed in patients with Autism Spectrum Disorder. Early diagnosis and early intervention may minimize the adverse effects of autism. In this study, laboratory data obtained by measuring the activities of amylase and lipase enzymes in blood samples from patients were compared with those of healthy children in a control group. The aim of this study was to investigate the relationship between these biochemical parameters and gastrointestinal symptoms in children with autism, as well as the potential role of digestion-related enzymes in the etiopathogenesis of autism. Materials and Methods: The case group of this study consisted of 40 patients aged 0–18 years who were admitted to the Pediatric Neurology and Pediatric Psychiatry outpatient clinics and the Pediatric Emergency Department of Gaziantep University and were diagnosed with Autism Spectrum Disorder according to the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition criteria. The control group included 40 healthy children with similar age and sex distribution. Amylase and lipase levels were measured in blood samples obtained from all participants in the biochemistry laboratory. The laboratory results were statistically analyzed to determine their significance. Result: The mean amylase level in children with Autism Spectrum Disorder was found to be 85.28 ± 49.81 U/L, whereas the mean amylase level in the control group was 67.18 ± 34.15 U/L, and the difference between the groups was statistically significant (p = 0.028). In contrast, no statistically significant difference was observed between the groups in terms of lipase levels (p = 0.435). The findings indicate that amylase levels are higher in children with Autism Spectrum Disorder compared with healthy controls. However, the similarity of lipase levels between the groups suggests that lipase may not be directly associated with Autism Spectrum Disorder. The significant increase in amylase levels was considered a noteworthy biochemical finding in the Autism Spectrum Disorder group. Conclusion: The findings demonstrated that amylase levels were significantly higher in children with Autism Spectrum Disorders compared to the control group, whereas lipase levels showed an increasing trend but did not reach statistical significance. These results suggest that pancreatic amylase may serve as a supportive biomarker in the diagnosis of Autism Spectrum Disorders, while lipase should be further evaluated in larger-scale studies with broader sample sizes.