Pulmoner embolide klinik ve radyolojik sınıflandırmaların mortalite ve kan parametreleri açısından karşılaştırılması
Comparison of clinical and radiological classifications in pulmonary embolism in terms of mortality and blood parameters
  1. Tez No: 1002784
  2. Yazar: SİNEM DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI MEHMET ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, Pulmonary embolism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Pulmoner emboli, yüksek mortalite ile seyreden önemli bir kardiyovasküler acil durumdur. Pulmoner embolide prognozun erken dönemde doğru şekilde öngörülmesi, tedavi stratejisinin belirlenmesi ve mortalitenin azaltılması açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, pulmoner emboli tanısı alan hastalarda klinik ve radyolojik sınıflandırmalar ile rutin kan parametrelerinin mortalite ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Ek olarak, hızlı ve kolay erişilebilen kan parametrelerinin pulmoner emboli prognozuna etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmada 2022-2025 yılları arasında Kırşehir Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde pulmoner emboli tanısı almış 150 hasta incelendi. Çalışmamızdan elde edilen verilere göre d-dimer, pH, laktat ve c-reaktif protein/albümin oranının (CAR) 30 günlük mortaliteyle karşılaşıldığında istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Yapılan lojistik regresyon analizinde de CAR ve laktat düzeyleri bağımsız risk faktörleri olarak saptanmıştır. Klinik emboli sınıflaması ile yapılan karşılaştırmalarda masif emboli olan gruplarda d-dimer, pH, laktat, troponin ve aspartat aminotransferaz (AST) değerleri anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Radyolojik incelemelerde; trombüsün yerleşim gösterdiği pulmoner arter dalına göre yapılan karşılaştırmalarda, ana pulmoner arteri tutan emboliler ile d-dimer, laktat, troponin değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuç elde edilmiştir (p<0,05). Klinik sınıflamalara göre bakıldığında ise masif pulmoner emboliler grubu ile mortalite arasında anlamlı ilişki izlenirken (p<0,05), radyolojik sınıflandırma grubu olan ana pulmoner arteri tutan embolilerle mortalite arasında anlamlı ilişki görülmemiştir (p>0.05). Sonuç olarak, bu çalışmada pulmoner embolide klinik risk sınıflandırmasının mortalite ve prognozu öngörmede radyolojik trombüs yerleşimine kıyasla daha belirleyici olduğu gösterilmiştir. Ayrıca laktat ve CAR düzeylerinin, klinik değerlendirmeyi tamamlayıcı nitelikte bağımsız ve anlamlı prognostik belirteçler olabileceği saptanmıştır. Bu bulgular, pulmoner emboli hastalarında klinik, radyolojik ve rutin laboratuvar parametrelerinin birlikte değerlendirilmesinin, özellikle acil servis koşullarında daha doğru risk sınıflaması ve hasta yönetimine katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Pulmonary embolism is a significant cardiovascular emergency associated with high mortality. Accurately predicting the prognosis in the early stages of pulmonary embolism is critical for determining the treatment strategy and reducing mortality. This study evaluated the relationship between clinical and radiological classifications and routine blood parameters with mortality in patients diagnosed with pulmonary embolism. Additionally, the effect of readily available blood parameters on the prognosis of pulmonary embolism was investigated. This study included 150 patients diagnosed with pulmonary embolism at the Emergency Department of Kırşehir Training and Research Hospital between 2022 and 2025. The findings obtained from our study showed that D-dimer, pH value, lactate, and C-reactive protein/albumin ratio (CAR) were significant when 30-day mortality was encountered (p<0.05). In the logistic regression analysis performed, CAR and lactate levels were also determined as independent risk factors. Comparisons based on clinical embolism type showed that d-dimer, pH, lactate, troponin, and aspartate aminotransferase (AST) values were significant in the massive embolism groups (p<0.05). In radiological examinations, comparisons based on the branch of the pulmonary artery involved by the embolism showed that d-dimer, lactate, and troponin values were significant in embolisms involving the main pulmonary artery branch (p<0.05). A significant relationship was observed between massive pulmonary embolism and mortality (p<0.05), while no significant relationship was observed between embolism involving the main pulmonary artery and mortality (p>0.05). In conclusion, this study demonstrated that clinical risk classification in pulmonary embolism is more predictive of mortality and prognosis than radiological thrombus location. Furthermore, lactate and CAR levels were found to be independent and significant prognostic markers that complement clinical assessment. These findings suggest that the combined evaluation of clinical, radiological, and routine laboratory parameters in patients with pulmonary embolism may contribute to more accurate risk classification and patient management, particularly in emergency department settings.