Yeşil sentez yöntemiyle üretilen karbon dotlarla güçlendirilmiş biyomalzemelerin geliştirilmesi ve uygulamaları
Development and applications of biomaterials enhanced with carbon dots produced via green synthesis method
  1. Tez No: 1002790
  2. Yazar: ŞEVVAL NEBAHAT IŞIKTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞÇE KARADUMAN YEŞİLDAL, DR. BAHAR AKYÜZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biyoloji, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Biotechnology, Biology, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, Biyokompozit, Biyouyumlu materyaller, Yeşil sentez, Antioxidant activity, Biocomposite, Biocompatible materials, Green synthesis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, doğal ve sürdürülebilir bir bitkisel kaynak olan yoğurt otu (Galium aparine) ekstraktı kullanılarak yeşil sentez yöntemiyle karbon dotlar (CD) üretilmiş ve bu çevre dostu nanopartiküller kitosan/PVA temelli nanokompozit hidrojel filmlerin geliştirilmesinde değerlendirilmiştir. Üretilen CD'ler FTIR, SEM, TGA, XRD, DLS ve zeta potansiyeli gibi kapsamlı analiz teknikleriyle karakterize edilmiş; yüzeylerinde hidroksil, karboksil ve amino grupları bulunduğu, nano boyutlu ve düzensiz morfoloji sergiledikleri, ayrıca yüksek termal stabiliteye sahip oldukları belirlenmiştir. Biyolojik değerlendirmeler sonucunda L929 hücre hattı üzerinde düşük düzeyde sitotoksisite sergilediği tespit edilmiştir. Bu bulgular, CD'lerin biyomedikal uygulamalar açısından güvenilir ve biyouyumlu bir nanomalzeme olduğunu ortaya koymaktadır. CD'ler farklı oranlarda polimer matrise eklenerek hidrojel filmler hazırlanmış ve bu filmlerin şişme davranışları, çözünürlükleri, mekanik özellikleri, yüzey ıslanabilirlikleri ile termal yapıları incelenmiştir. CD katkısının mekanik dayanımı artırdığı, ıslanabilirliği iyileştirdiği ve kristal yapı üzerinde belirgin etkiler oluşturduğu görülmüştür. Ayrıca CD içeren filmler güçlü antioksidan özellikleriyle oksidatif stresi azaltma potansiyeli sergilerken, hücre kültürü çalışmalarında ise yüksek biyouyumluluk göstermiştir. Elde edilen sonuçlar, bitkisel kaynaklı karbon nanomalzemelerin sürdürülebilir ve işlevsel biyomalzeme geliştirilmesinde önemli bir potansiyel taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, carbon dots (CD) were produced using a green synthesis method with milk vetch (Galium aparine) extract, a natural and sustainable plant source, and these environmentally friendly nanoparticles were evaluated in the development of chitosan/PVA-based nanocomposite hydrogel films. The produced CDs were characterized using comprehensive analytical techniques such as FTIR, SEM, TGA, XRD, DLS, and zeta potential; they were found to contain hydroxyl, carboxyl, and amino groups on their surfaces, exhibit nano-sized and irregular morphology, and also possess high thermal stability. Biological evaluations revealed that the samples exhibited low levels of cytotoxicity toward the L929 cell line. These findings indicate that CDs are a reliable and biocompatible nanomaterial for biomedical applications. Hydrogel films were prepared by incorporating CDs into a polymer matrix at different ratios, and the swelling behavior, solubility, mechanical properties, surface wettability, and thermal structure of these films were investigated. It was observed that the addition of CDs increased mechanical strength, improved wettability, and had a significant effect on the crystal structure. Furthermore, films containing CD exhibited strong antioxidant properties with the potential to reduce oxidative stress, while demonstrating high biocompatibility in cell culture studies. The results obtained demonstrate that plant-derived carbon nanomaterials hold significant potential for the development of sustainable and functional biomaterials.