Genel anestezi altında cerrahi pozisyonların beyin kan akımına etkileri: Transkraniyal doppler ile değerlendirme
Effects of surgical positions under general anesthesia on cerebral blood flow: Evaluation with transcranial doppler
- Tez No: 1002820
- Danışmanlar: PROF. DR. FEYZİ ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Genel anestezi, Supin pozisyon, Prone pozisyon, Serebral kan akımı, Transkraniyal doppler ultrasonografi, General anesthesia, Supine position, Prone position, Cerebral blood flow, Transcranial Doppler ultrasound
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, genel anestezi altında uygulanan cerrahi pozisyonların (supin ve prone) serebral kan akımı üzerine etkilerini transkraniyal Doppler ultrasonografi ile incelemektir. Yöntem: Prospektif, karşılaştırmalı ve klinik deneysel olarak tasarlanan çalışma, 21.10.2024–21.09.2025 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ameliyathane ünitesinde gerçekleştirildi. ASA I-II risk grubunda, 18-65 yaş aralığında toplam 61 hasta (supin n=31, prone n=30) çalışmaya dahil edildi. Tüm olgulara dört farklı zaman noktasında (T1: preoperatif, T2: indüksiyon sonrası, T3: cerrahi sırasında (supin veya prone), T4: postoperatif) transkraniyal doppler ultrasonografi uygulanarak orta serebral arter akım hızları (Vmax, Vmin), pulsatilite indeksi ve rezistans indeksi değerlendirildi. Eş zamanlı olarak hemodinamik parametreler ve end-tidal karbondioksit ölçümleri kaydedildi. Bulgular: Gruplar yaş, cinsiyet, ASA skoru ve laboratuvar parametreleri açısından benzer bulundu (p>0,05). Cerrahi ve anestezi süreleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sistolik, diyastolik ve ortalama arteriyel basınç değerlerinde zaman faktörü anlamlı bulundu (p<0,001), ancak grup faktörü anlamlı bulunmadı. Kalp atım hızında zamana bağlı değişim saptandı (p=0,003). MCA Vmax (MCA-1) değerleri supin grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0,001). MCA Vmin (MCA-2) ve MCA ortalama değerlerinde zaman etkisi anlamlı olsa da grup farkı izlenmedi. Prone pozisyonunda PI ve RI değerleri supine göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (sırasıyla p=0,019 ve p=0,002). EtCO₂ açısından prone grupta T2'den T3'e anlamlı azalma izlendi (p<0,001). Sonuç: Supin ve prone pozisyonlarının MCA akım hızları, PI ve RI değerleri arasında istatistiksel farklılıklar gözlense de bu farklılıkların klinik açıdan anlamlı olmadığı, her iki pozisyonda da serebral perfüzyonun fizyolojik sınırlar içinde korunduğu saptandı. Supin ve prone pozisyonlarının genel anestezi altında serebral hemodinami açısından güvenle kullanılabileceği gösterildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effects of surgical positions (supine and prone) under general anesthesia on cerebral blood flow using transcranial Doppler ultrasound. Methods: The prospective, comparative, and clinically experimental study was conducted between October 21, 2024, and September 21, 2025, in the operating room unit of Dicle University Faculty of Medicine Hospital. A total of 61 patients (supine n=31, prone n=30) aged 18-65 years in the ASA I-II risk group were included in the study. Transcranial Doppler ultrasound was applied to all cases at four different time points (T1: preoperative, T2: post-induction, T3: during surgery (supine or prone), T4: postoperative) to evaluate middle cerebral artery flow velocities (Vmax, Vmin), pulsatility index, and resistance index. Hemodynamic parameters and end-tidal carbon dioxide measurements were recorded simultaneously. Results: The groups were similar in terms of age, gender, ASA score, and laboratory parameters (p>0.05). There was no significant difference between the groups in terms of surgical and anesthesia times (p>0.05). The time factor was found to be significant in systolic, diastolic, and mean arterial pressure values (p<0.001), but the group factor was not significant. A time-dependent change in heart rate was detected (p=0.003). MCA Vmax (MCA-1) values were significantly higher in the supine group (p<0.001). Although the time effect was significant in MCA Vmin (MCA-2) and MCA mean values, no group difference was observed. PI and RI values were significantly higher in the prone position compared to the supine position (p=0.019 and p=0.002, respectively). In terms of EtCO₂, a significant decrease was observed in the prone group from T2 to T3 (p<0.001). Conclusion: Although statistical differences were observed between supine and prone positions in terms of MCA flow velocity, PI, and RI values, these differences were found to be clinically insignificant, and cerebral perfusion was maintained within physiological limits in both positions. It was demonstrated that supine and prone positions can be safely used in terms of cerebral hemodynamics under general anesthesia.