Laparoskopik major abdominal onkolojik cerrahi uygulanan hastalarda trendelenburg pozisyonunun ve pnomoperitonyumun serebral doku oksijen saturasyonu ve erken dönem postoperatif kognitif disfonksiyon üzerine etkileri
Effects of trendelenburg position and pneumoperitoneum on cerebral tissue oxygen saturation and early postoperative cognitive dysfunction in patients undergoing laparoscopic major abdominal oncological surgery
  1. Tez No: 644236
  2. Yazar: HAZAL ÖZKAYA HIZ
  3. Danışmanlar: UZMAN DİLEK KALAYCI, UZMAN SEHER ALTINEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: POKD, MMT, NIRS, Laparoskopi, Trendelenburg pozisyonu, pnömoperitonyum, onkolojik cerrahi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Laparoskopik cerrahiler açık cerrahi tekniklere alternatif oluştururlar ve major abdominal onkolojik cerrahilerde artan sıklıkta kullanılmaktadırlar. Trendelenburg pozisyonu ve pnomoperitonyum cerrahi görüşün iyileştirilmesi için sıklıkla tercih edilmektedir ve kardiyovasküler, serebrovasküler, metabolik ve respiratuar değişikliklere neden olmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı laparoskopik major abdominal onkolojik cerrahi planlanan hastalarda uygulanan trendelenburg pozisyonunun ve pnomoperitonyum'un serebral doku oksijen saturasyonuna ve erken dönem postoperatif kognitif fonksiyon (POKD) üzerine potansiyel etkilerini değerlendirmektir. Gereç Yöntem: Çalışma için Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUAM) Etik Kurul onayı alındı. Genel anestezi altında laparoskopik majör abdominal kanser cerrahisi planlanan 55 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara preoperatif Mini-Mental Test (MMT) uygulandıktan sonra ASA (American Society of Anesthesiologist) fiziksel skorları, komorbiditeleri, demografik verileri, anestezide kullanılan ilaçlar, pnömoperitonyum basınçları ve süresi, trendelenburg pozisyonunun açısı, operasyon süresince NIRS (Near-Infrared Spektroskopi) ile serebral doku oksijen saturasyonu ölçümleri yapıldı ve hemodinamik parametreleri kaydedildi. Tüm vakalara postoperatif 1. haftada MMT tekrar uygulandı. Bulgular: Bu çalışmada laparoskopik major abdominal kanser cerrahisi geçiren hastaların NIRS ölçümlerinde %20 den fazla desaturasyon tespit edilip, preoperatif bazal MMT (M0) değeriyle postoperatif 1. Hafta MMTpost değerleri arasında anlamlı düşme sonucu POKD gelişme oranı %11,3 olarak bulundu.1 hastada ise %13 desatürasyon sonrası POKD tespit edildi. Yapılan önceki çalışmalarla benzer olarak ASA skoru, yaş ve komorbiditelerin fazlalığı POKD da risk faktörü olarak saptanmıştır. Sonuç: Laparoskopik cerrahilerde kullanılan pozisyonlar ve pnömoperitonyuma sekonder gelişebilecek hemodinamik ve respiratuar değişiklikler serebral hipoksiye neden olabilir. Hipoksinin erken tanınması ve müdahale edilmesi ile ilerleyici kognitif problemler oluşmasını önlemenin, postoperatif morbiditede azalma sağlamak için oldukça önemli olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Laparoscopic surgeries are an alternative to open surgical techniques and are increasingly used in major abdominal oncological surgeries.The Trendelenburg position and pneumoperitoneum are often preferred to improve surgical vision and cause cardiovascular, cerebrovascular, metabolic and respiratory changes.The aim of this study is to evaluate the potential effects of trendelenburg position and pneumoperitoneum applied on patients undergoing laparoscopic major abdominal oncological surgery on cerebral tissue oxygen saturation and early postoperative cognitive function (POCD). Materials and Method: For the study Abdurrahman Yurtaslan Ankara Oncology Health Practice and Research Center Ethics Committee approval was received. Fifty-five patients scheduled for laparoscopic major abdominal cancer surgery under general anesthesia were included in the study. After the preoperative MMSE test was applied to patients, ASA scores, comorbidities, demographic data, drugs used in anesthesia, pneumoperitoneum pressures and duration, angle of trendelenburg position, cerebral tissue oxygen saturation measurements were performed throughout the case with NIRS device and hemodynamic parameters were recorded. MMSE test was applied to all cases again at the postoperative 1st week. Results: In this study, more than 20% desaturation was detected in the NIRS measurements of patients who underwent laparoscopic major abdominal cancer surgery, and the POCD development rate was found to be 11.3% as a result of significant decrease between preoperative basal MMSE (M0) and postoperative 1st Week (MMSEpost) MMSE values. In one patient, POCD was detected after 13% desaturation. Conclusion: In laparoscopic surgery early intervention to cerebral hypoxia caused by hemodynamic and respiratory changes secondary to pneumoperitonium and positions should be preventing progressive cognitive problems, and reducing morbidity and mortality were found to be very important. Keyword: POCD; MMSE, NIRS, Laparoscopy; Trendelenburg position, pneumoperitonium, oncological surgery