Biyoloji ve fen bilimleri dersleri için toplumbilimsel konuların öğretimine yönelik etkinlik önerileri
Activity suggestions for teaching sociological issues for biology and science courses
- Tez No: 1002831
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE ÖZER KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Biyoetik, Etik, Bioethics, Ethics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, fen bilimleri ve biyoloji derslerinde sosyobilimsel konuların öğretimine yönelik biyoetik temelli etkinliklerin geliştirilmesidir. Araştırma, tasarım odaklı tasarım ve geliştirme araştırması yaklaşımı kapsamında yürütülmüş olup, 2024 Fen Bilimleri ve Biyoloji öğretim programlarında yer alan öğrenme çıktıları ve süreç bileşenleri temel alınmıştır. Araştırma sürecinde öncelikle alanyazın incelenmiş, sosyobilimsel konular ve biyoetik ile ilişkili kazanımlar belirlenmiştir. Ardından, bu kazanımlar doğrultusunda çevre etiği, genetik ve biyoteknoloji ile tıp etiği temaları altında yapılandırılmış etkinlikler geliştirilmiştir. Etkinliklerin tasarımında sosyobilimsel konular yaklaşımı ile Smith'in biyoetik eğitimi modeli bütünleştirilmiş; problem durumu, etik ikilem, çoklu paydaş perspektifi, bilimsel bilgi, argümantasyon ve etik karar verme basamaklarını içeren bir yapı oluşturulmuştur. Geliştirilen etkinliklerin, öğrencilerin bilimsel bilgiyi toplumsal ve etik bağlamda değerlendirebilmelerine, farklı görüşleri dikkate alarak argümantasyon yapabilmelerine ve gerekçeli etik kararlar verebilmelerine katkı sağlaması beklenmektedir. Ayrıca bu etkinliklerin, öğretmenlerin sosyobilimsel konular ve biyoetik öğretimine yönelik pedagojik yeterliklerini destekleyecek uygulama örnekleri sunacağı öngörülmektedir. Aynı zamanda fen ve biyoloji eğitimine yönelik geliştirilen biyoetik temelli bu etkinlikler ile bilimsel okuryazarlık, etik muhakeme ve eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesi öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this programming is to develop bioethical pathways for teaching socioscientific issues in science and biology courses. The research was conducted within the scope of design-oriented design and improvement research, and is based on the learning and process components included in the 2024 Science and Biology curricula. During the research process, the literature was first reviewed, and the available resources related to socioscientific issues and bioethics were identified. As a result, activities are organized under the themes of environmental ethics, genetics and biotechnology, and medical ethics within this framework. In the design of the activities, the socioscientific approach is integrated with Smith's bioethics education model; it is structured in a way that includes the problem statement, ethical dilemma, multiple perspectives, scientific knowledge, reproduction, and ethical decision-making steps. The developed activities allow for the social and ethical evaluation of the components, the creation of combinations without recording them in different ways, and the contribution of making specific ethical decisions. Furthermore, it is anticipated that these activities will provide examples of applying pedagogical competencies for teaching nutrition, socioscientific issues, and bioethics. At the same time, reporting these daily bioethics activities for science and biology education is expected to improve literacy, ethical reasoning, and critical thinking skills.