Orta öğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumları ile çoklu zekâ alanlarının incelenmesi
The analysis of multiple intelligence areas and the attitudes of students who are receiving education at high schools to physical education and sports course
- Tez No: 1002830
- Danışmanlar: PROF. DR. A. AZMİ YETİM
- Tez Türü: Doktora
- Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim, Öğrenci, Beden Eğitimi, Tutum, Çoklu Zekâ, High school Education, Student, P.E, Attitude, Multiple Intelligence
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
ORTA ÖĞRETİM OKULLARINDA ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARI İLE ÇOKLU ZEKA ALANLARININ İNCELENMESİERASLAN, MeriçDoktora, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. A. Azmi YETİMHaziran?2012Bu çalışmanın amacı; ortaöğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumları ile çoklu zeka alanlarının incelenmesidir.Araştırma grubunu; Ankara il merkezine bağlı 9 ilçe ve her ilçeden 2 orta öğretim okulu alınmış olup toplam 18 orta öğretim okulunun 9. 10. 11 ve 12. sınıflarında okuyan 4393'ü erkek, 2711'i kız, toplam 7104 öğrenci oluşturmaktadır.İlk olarak araştırmanın amacına ilişkin mevcut bilgiler, literatürün taranmasıyla sistematik bir şekilde verilmiştir. Böylece konu hakkında teorik bir çerçeve oluşturulmuştur. İkinci olarak araştırmanın amacına ulaşmak için, Demirhan ve Altay (2001) tarafından geliştirilmiş Beden Eğitimi ve Spor Tutum Ölçeği, Saban (2001) tarafından geliştirilen ?Çoklu Zekâ Alanları Envanteri? kullanılmıştır.Verilerin çözüm ve Yorumlanmasında, araştırma verilerinin normal dağılım özelliği taşıyıp taşımadıkları tek örneklem Kolmogorov-Smirnov Testi ile tespit edilmiş dağılımların normal dağılıma uygun olmadığı saptanmış ve daha sonra Mann-Whitney U Testi, Kruskal-Wallis Testi, Regresyon Analizi kullanılarak anlamlılık P<0,05 alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmış değerlerin bulunmasında SPSS (Statistical package for social sciences) paket programı kullanılmıştır.Bu çalışmanın sonucunda; cinsiyet, sınıf, anne ve baba eğitim düzeyi, ve anne ve baba meslek düzeyi değişkenine göre ortaöğretim öğrencilerinin Beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutum düzeyleri ve çoklu zeka alanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur ayrıca ortaöğretim öğrencilerinin tutum düzeyleri yükseldikçe çoklu zeka alanları yükselmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE ANALYSIS OF MULTIPLE INTELLIGENCE AREAS AND THE ATTITUDES OF STUDENTS WHO ARE RECEIVING EDUCATION AT HIGH SCHOOLS TO PHYSICAL EDUCATION AND SPORTS COURSEERASLAN, MeriçPhd Thesis, Physical Education and Sports DepartmentAdvisor: Prof. Dr. A. Azmi YETİMJune ?2012The aim of this study is to analyze the multiple intelligence areas and the attitudes of students who are receiving education at high schools to physical education and sportsThe study group consists of; 9 towns of Ankara - two high schools from each town. In total there are 7104 students of which 4393 boys and 2711 girls who are studying at 9th, 10th, 11th and 12th grades of these 18 high schools. Firstly the current data, related to the aim of study is given by scanning systematically the literature, so a theoretical frame is constructed. Secondly, ?P.E And Sports Attitude Scale?, improved by Demirhan and Altay (2001), and ?Multiple Intelligence Inventory?, improved by Saban (2001) are used to meet the aim.In the analysis and interpretation of data, whether the research findings have normal distribution feature or not has been determined by the one sample Kolmogorov- Simirnov Test, it has been established that the features are not suitable with normal distribution curve and the significance has been taken as P<0,05 by using Mann-Whitney U Test, Kruskal-Wallis Test, Regression Analysis. SPSS (Statistical package for social sciences) package program has been used in the evaluation of data and the discovery of calculated values.As a result of this study; according to the variables which are gender, grade, the education and occupation levels of parents, there has been a significant difference between the multiple intelligence areas of students and the attitude levels of high school students to P.E and Sports course. Furthermore, as the attitude levels of high school students rises, the multiple intelligence areas increase.