İklim değişikliğine etki eden karbon emisyonlarının hesaplanması ve değerlendirilmesi: İstanbul Sultangazi İlçesi örneği
Calculation and evaluation of carbon emissions affecting climate change: The case of Sultangazi district, İstanbul
  1. Tez No: 1002844
  2. Yazar: ERHAN ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN EKMEKYAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon emisyonu, Carbon emission
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Küresel iklim değişikliği ile mücadele etmenin ilk basamağında yerel yönetimler olarak adım atılmasının önemine binaen, İstanbul ili Sultangazi ilçesi çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada karbon emisyonlarına doğrudan veya dolaylı olarak sebep olan tüketimlerin hesabı için, ilgili kurumlardan doğalgaz, elektrik, su, atık su, evsel çöpler ile trafik kaynaklı emisyonların hesabı için araç verileri temin edilmiştir. Tüketim miktarını azaltmak için nelerin yapılması gerektiği tartışılmış ve en nihayetinde iklim değişikliği eylem planlarının hazırlanmasında önemli veriler elde edilmiştir. Çalışma kapsamında yöntem olarak IPCC metodolojisi Tier yaklaşımları kullanılmıştır. Kaynaklara göre oluşan karbon emisyonlarının ortalama değerleri; doğalgaz için 316.287.096 kg𝐶𝑂2𝑒𝑞, su için 11.941.181 kg𝐶𝑂2𝑒𝑞, atık su için 5.700.212,78 kg𝐶𝑂2𝑒𝑞, elektrik için 311.068.242 kg𝐶𝑂2𝑒𝑞, kömür için 634.207,37 kg𝐶𝑂2𝑒𝑞, benzin için 252.962.704 kg𝐶𝑂2𝑒𝑞, motorin için 635.264.778 kg𝐶𝑂2𝑒𝑞, evsel atık için 69.666.640 kg𝐶𝑂2𝑒𝑞 bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Given the importance of local governments taking the first step in combating global climate change, Sultangazi district of Istanbul province was selected as the study area. In this study, data from relevant institutions were obtained to calculate emissions from natural gas, electricity, water, wastewater, household waste, and traffic, which directly or indirectly cause carbon emissions. Measures to reduce consumption were discussed, and ultimately, important data was obtained for the preparation of climate change action plans. The study utilized the IPCC methodology's Tier approaches as its methodology. The average values of carbon emissions generated according to sources are as follows: 316,287,096 kg𝐶𝑂2𝑒𝑞 for natural gas, 11,941,181 kg𝐶𝑂2𝑒𝑞 for water, 5,700,212.78 kg𝐶𝑂2𝑒𝑞 for wastewater, 311,068,242 kg𝐶𝑂2𝑒𝑞 for electricity, 634,207.37 kg𝐶𝑂2𝑒𝑞 for coal, 252.962.704 kg𝐶𝑂2𝑒𝑞 for gasoline, 635.264.778 kg𝐶𝑂2𝑒𝑞 for diesel fuel, and for household waste. 69,666,640 kg𝐶𝑂2𝑒𝑞. The climate in question, specifically in Sultangazi district, has been assessed in terms of its impact on climate change and the expanding effects of global warming. The study has been completed with recommendations for climate change action plans.