Endometrial endometrioid ve seröz karsinomlarda GADD45 ekspresyonu ve klinikopatolojik önemi
GADD45 expression and its clinicopathologic significance in endometrial endometrioid and serous carcinomas
- Tez No: 1002845
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN ÖCAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Endometrial karsinom, GADD45A, immünohistokimya, modifiye H-skoru, metastaz, sağkalım, Endometrial carcinoma, GADD45A, immunohistochemistry, modified H-score, metastasis, survival
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET ENDOMETRİAL ENDOMETRİOİD VE SERÖZ KARSİNOMLARDA GADD45 EKSPRESYONU VE KLİNİKOPATOLOJİK ÖNEMİ Bahar KARAKOÇ İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, İzmir, Türkiye, 2026 Amaç: Endometrial karsinomlar heterojen biyolojik davranış gösteren tümörlerdir ve geleneksel klinikopatolojik parametreler bazı olgularda gerçek riski tam yansıtmayabilir. Çalışmamızda endometrioid, seröz ve mikst tip endometrial karsinomlarda GADD45A'nın nükleer ve sitoplazmik ekspresyon paternlerinin klinikopatolojik parametreler ve sağkalım ile ilişkisini araştırmak amaçlandı. Yöntem: Tek merkezli, retrospektif çalışmamızda 2010–2019 yılları arasında radikal histerektomi materyalinde tanı alan ve arşivde yeterli tümör dokusu bulunan 123 endometrial endometrioid ve seröz karsinom olgusu değerlendirildi. GADD45A İHK yöntem ile tümör hücrelerinde nükleer ve sitoplazmik boyanma paterni ayrı ayrı incelendi ve her biri için ayrı modifiye H-skoru hesaplandı. Kesim değeri olarak nükleer modifiye H-skoru için ≥4, sitoplazmik modifiye H-skoru için ≥6 yüksek/pozitif ekspresyon olarak kabul edildi. Klinikopatolojik parametrelerle ilişkiler tek ve çok değişkenli analizlerle, sağkalım ilişkileri ise Kaplan–Meier ve log-rank testleriyle değerlendirildi. Bulgular: Olguların yaş ortalaması 61,0±9,9 yıl olup olguların %81,3'ü endometrioid, %13'ü seröz ve %5,7'si mikst tiptedir. Nüks verisine ulaşılan 121 olguda %9,9 oranında nüks izlendi. Metastaz %17,1 olguda saptandı ve olguların %29,3'ü takip sürecinde hayatını kaybetmişti. GADD45A nükleer ekspresyon olguların %65,0'inde düşük/negatif, %35,0'inde yüksek/pozitif; sitoplazmik ekspresyon ise %46,3'ünde düşük/negatif, %53,7'sinde yüksek/pozitif bulundu. Yüksek/pozitif sitoplazmik GADD45A ekspresyonu ile metastaz arasında anlamlı ilişki bulundu ve metastaz saptanan olgularda yüksek/pozitif sitoplazmik GADD45A ekspresyon görülme olasılığının arttığı saptandı (OR=3,27; %95 GA: 1,05–10,15). Buna karşın nükleer ve sitoplazmik GADD45A ekspresyon grupları arasında genel sağkalım açısından anlamlı fark saptanmadı (log-rank p>0,05). ROC analizlerinde nükleer ve sitoplazmik modifiye H-skorlarının mortaliteyi ayırt etme gücü düşük bulundu (AUC ~0,53). Sonuçlar: Endometrial karsinomlarda GADD45A'nın nükleer ve sitoplazmik ekspresyon paternleri birbirinden bağımsız biyolojik anlamlar taşıyabilir. Çalışmamızda özellikle sitoplazmik GADD45A ekspresyonunun metastaz ile ilişkili bulunması dikkat çekicidir ancak GADD45A ekspresyon düzeyleri genel sağkalımı öngörmede sınırlı görünmektedir. GADD45A'nın hücre içi lokalizasyon temelli değerlendirilmesinin prognostik katkısını netleştirmek için daha geniş ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GADD45 EXPRESSION AND ITS CLINICOPATHOLOGIC SIGNIFICANCE IN ENDOMETRIAL ENDOMETRIOID AND SEROUS CARCINOMAS Bahar KARAKOÇ Izmir Kâtip Celebi University, Faculty of Medical Sciences Medical Pathology Medical Specialization Thesis, Izmir, Türkiye, 2026 Aim: Endometrial carcinomas are tumors with heterogeneous biological behavior, and conventional clinicopathologic parameters may not fully reflect the true risk in some cases. This study aimed to investigate the association of nuclear and cytoplasmic GADD45A expression patterns with clinicopathologic parameters and survival in endometrioid, serous, and mixed-type endometrial carcinomas. Methods: In this single-center retrospective study, 123 endometrial endometrioid and serous carcinoma cases diagnosed on radical hysterectomy specimens between 2010 and 2019 and with sufficient tumor tissue available in the archive were evaluated. Using GADD45A immunohistochemistry, nuclear and cytoplasmic staining patterns in tumor cells were assessed separately, and a modified H-score was calculated for each compartment. Cut-off values of ≥4 for the nuclear modified H-score and ≥6 for the cytoplasmic modified H-score were accepted as high/positive expression. Associations with clinicopathologic parameters were evaluated using univariable and multivariable analyses, and survival was analyzed using the Kaplan–Meier method and the log-rank test. Results: The mean age was 61.0±9.9 years. Of the cases, 81.3% were endometrioid, 13% were serous and 5.7% were mixed-type. Among 121 cases with available recurrence data, recurrence was observed in 9.9%. Metastasis was detected in 17.1% and 29.3% of patients died during follow-up. Nuclear GADD45A expression was low/negative in 65.0% and high/positive in 35.0% of cases, whereas cytoplasmic expression was low/negative in 46.3% and high/positive in 53.7%. A significant association was found between high/positive cytoplasmic GADD45A expression and metastasis, and the likelihood of high/positive cytoplasmic GADD45A expression was increased in cases with metastasis (OR=3.27; 95% CI: 1.05–10.15). However, no significant difference in overall survival was identified between nuclear and cytoplasmic GADD45A expression groups (log-rank p>0.05). In ROC analyses, the discriminatory ability of nuclear and cytoplasmic modified H-scores for mortality was low (AUC ~0.53). Conclusion: In endometrial carcinomas, nuclear and cytoplasmic GADD45A expression patterns may carry distinct biological implications. The association between cytoplasmic GADD45A expression and metastasis was noteworthy in our cohort; however, GADD45A expression levels appear to have limited value in predicting overall survival. Larger, multicenter studies are needed to clarify the prognostic contribution of compartment-specific evaluation of GADD45A.