İnflamatuar bağırsak hastalığında azatiyoprin kullanımı ile servikal displazi ilişkisi
The association between azathioprine use and cervical dysplasia in inflammatory bowel disease
  1. Tez No: 1002867
  2. Yazar: SİNEM KÜÇÜKÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERUZE YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamatuar bağırsak hastalıkları, Inflammatory bowel diseases
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada inflamatuar bağırsak hastalığı tanılı kadın hastalarda azatiyoprin kullanımının servikal displazi gelişimi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu prospektif, gözlemsel, karşılaştırmalı çalışmaya 25–65 yaş arası toplam 100 inflamatuar bağırsak hastalığı tanılı kadın dahil edilmiştir. Hastalar azatiyoprin kullanım durumuna göre iki gruba ayrılmıştır (49 azatiyoprin kullanan, 51 kullanmayan). Katılımcıların servikal sitoloji sonuçları, insan papilloma virüsü ile enfekte olma durumu, hastalık süresi, sigara kullanımı ve biyolojik ajan varlığı kaydedilmiştir. Servikal sitoloji sonuçları Bethesda sınıflamasına göre değerlendirilmiş ve normal ile anormal sitoloji olarak sınıflandırılmıştır. İstatistiksel analizler IBM SPSS 25 ve Jamovi 2.7.6 programları kullanılarak yapılmıştır. Sürekli değişkenler Mann–Whitney U testi ile, kategorik değişkenler Fisher's Exact testi ile analiz edilmiştir. Servikal displazi gelişimine etki eden bağımsız faktörlerin belirlenmesi amacıyla çok değişkenli lojistik regresyon analizi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Katılımcıların ortalama yaşı 45,96±10,03 yıl olup ortalama hastalık süresi 11,12±7,33 yıldır. Anormal servikal sitoloji %7 oranında saptanmış olup olguların %85,7'si atipik skuamöz hücreler, %14,3'ü düşük dereceli skuamöz intraepitelyal lezyon olarak değerlendirilmiştir. Azatiyoprin kullanan ve kullanmayan gruplar arasında anormal servikal sitoloji oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (%8,2 vs %5,9; p=0,712). İnsan papilloma virüsü pozitifliği ile anormal servikal sitoloji varlığı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,001). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde azatiyoprin kullanımı, yaş, sigara kullanımı, hastalık süresi ve biyolojik ajan varlığı anormal servikal sitoloji için bağımsız risk faktörü olarak saptanmamıştır. İnflamatuar bağırsak hastalığı tanılı kadın hastalarda azatiyoprin kullanımının servikal displazi gelişimi üzerine anlamlı bir etkisi gösterilememiştir. Bununla birlikte insan papilloma virüsü pozitifliği anormal servikal sitoloji ile güçlü ilişki göstermektedir. Bu bulgular, immünsüpresif tedavi alan inflamatuar bağırsak hastalığı hastalarında servikal taramanın önemini desteklemektedir. Daha geniş örneklemli ve uzun süreli takip çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effect of azathioprine use on the development of cervical dysplasia in women diagnosed with inflammatory bowel disease. A total of 100 women aged 25–65 years diagnosed with inflammatory bowel disease were included in this prospective, observational, comparative study. Patients were divided into two groups according to azathioprine use (49 users and 51 non-users). Cervical cytology results, human papillomavirus status, disease duration, smoking status, and the use of biological agents were recorded. Cervical cytology results were evaluated according to the Bethesda classification and categorized as normal or abnormal cytology. Statistical analyses were performed using IBM SPSS version 25 and Jamovi version 2.7.6. Continuous variables were analyzed using the Mann–Whitney U test, whereas categorical variables were analyzed using Fisher's exact test. Multivariate logistic regression analysis was performed to determine independent factors associated with the development of cervical dysplasia. Statistical significance was set at p<0.05. The mean age of the participants was 45.96±10.03 years, and the mean disease duration was 11.12±7.33 years. Abnormal cervical cytology was detected in 7% of the participants. Among these cases, 85.7% were classified as atypical squamous cells of undetermined significance, and 14.3% as low-grade squamous intraepithelial lesions. There was no statistically significant difference in the rate of abnormal cervical cytology between azathioprine users and non-users (8.2% vs 5.9%; p=0.712). A significant association was found between human papillomavirus positivity and abnormal cervical cytology (p<0.001). In multivariate logistic regression analysis, azathioprine use, age, smoking status, disease duration, and the use of biological agents were not identified as independent risk factors for abnormal cervical cytology. Azathioprine use was not found to have a significant effect on the development of cervical dysplasia in women with inflammatory bowel disease. However, human papillomavirus positivity showed a strong association with abnormal cervical cytology, highlighting the importance of regular cervical screening in this patient population. Further studies with larger sample sizes and longer follow-up periods are needed.