TNF alfa inhibitörü tedavisi alan nonenfeksiyöz üveitli hastalarda hematolojik inflamasyon belirteçlerinin tedavi etkinliğinin gösterilmesindeki rolü
The role of hematological inflammation markers in demonstrating treatment efficacy in patients with noninfectious uveitis receiving TNF alpha inhibitor treatment
  1. Tez No: 1002880
  2. Yazar: SEÇKİN ÇELİK UZUN
  3. Danışmanlar: DR. ZEYNEP SEYMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nonenfeksiyöz üveit, TNF-α inhibitörleri, NLR, PLR, MLR, SII, SIRI, hematolojik inflamasyon belirteçleri, biyobelirteç, Noninfectious uveitis, TNF-α inhibitors, NLR, PLR, MLR, SII, SIRI, hematological inflammatory markers, biomarker
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada, Tümör Nekrozis Faktör Alfa (TNF-α) inhibitörü tedavisi alan nonenfeksiyöz üveitli hastalarda nötrofil/lenfosit oranı (NLR), trombosit/lenfosit oranı (PLR), monosit/lenfosit oranı (MLR), sistemik immün inflamasyon indeksi (SII) ve sistemik inflamatuvar cevap indeksi (SIRI) hematolojik inflamasyon belirteçlerinin tedavi etkinliğini yansıtıp yansıtmadığının ve klinik parametrelerle ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan bu çalışmaya, nonenfeksiyöz üveit tanısı ile TNF-α inhibitörü tedavisi alan 48 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, üveit etiyolojileri, klinik bulguları ve tedavide kullandıkları ilaç etken maddeleri kaydedildi. Hematolojik inflamasyon belirteçleri ve klinik parametreler; tedavi öncesi atak anında ve tedavi sonrası 1. hafta, 1. ay, 3. ay, 6. ay, 1. yıl ve 2. yıl olmak üzere toplam 7 zaman noktasında değerlendirildi. Klinik değerlendirmede görme keskinliği (GK), ön kamara hücre (ÖKH) ve vitreus hücre (VH) düzeyleri ile santral maküla kalınlığı (SMK) incelendi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilerek parametreler arası ilişkiler değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların etiyolojik dağılımı; %52,1 HLA-B27 ilişkili üveit, %29,2 Behçet üveiti ve %18,8 diğer nonenfeksiyöz üveitler şeklindeydi. Hastaların %66,7'si adalimumab, %33,3'ü infliksimab tedavisi aldı. TNF-α inhibitörü tedavisi sonrası yıllık atak sayısında anlamlı azalma saptandı (3,52'den 0,15'e; p<0,001). Hematolojik inflamasyon belirteçlerinin zaman içindeki değişimi değerlendirildiğinde; tüm parametrelerde tedavinin erken döneminde belirgin düşüş izlendiği, takip eden süreçte ise düşük düzeylerde stabil bir seyir oluştuğu gözlendi. Yapılan istatistiksel analizde bu değişimlerin tüm hematolojik parametreler için anlamlı olduğu gösterilmiştir (p<0,05). xvi Korelasyon analizinde, hematolojik inflamasyon belirteçlerindeki değişim ile klinik parametreler arasındaki ilişki incelendiğinde; tüm hematolojik belirteçlerin 1. ve 2. yıl değişimlerinin görme keskinliği değişimi (ΔGK) ile orta düzeyde pozitif korelasyon gözlendiği saptandı. Özellikle SII (korelasyon katsayısı (r)=0,47–0,50; p=0,01) ve SIRI (korelasyon katsayısı (r)=0,41–0,43; p=0.04) için bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Buna karşın, ön kamara hücresi, vitreus hücresi ve santral maküla kalınlığı ile hematolojik belirteçler arasında anlamlı ve tutarlı bir korelasyon gösterilemedi (p>0,05). ROC analizinde SIRI (AUC: 0,925; p=0,016) ve NLR (AUC: 0,850; p=0,048) değerlerinin SMK'de azalma yanıtını öngörmede anlamlı olduğu saptandı. Klinik parametrelerde de tedavi ile birlikte iyileşme eğilimi izlendi. Sonuç: TNF-α inhibitörü tedavisi, nonenfeksiyöz üveit hastalarında atak sıklığını azaltmakta ve klinik iyileşme sağlamaktadır. Hematolojik inflamasyon belirteçlerinden özellikle SIRI ve NLR, tedavi yanıtını öngörmede potansiyel biyobelirteçler olarak öne çıkmaktadır. Bu parametrelerin, kolay ulaşılabilir ve düşük maliyetli olmaları nedeniyle klinik pratikte tedavi takibi ve yanıt değerlendirmesinde yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: This study aimed to evaluate whether hematological inflammatory markers; Neutrophil Lymphocyte Ratio (NLR), Platelet Lymphocyte Ratio (PLR), Monocyte Lymphocyte Ratio (MLR), Systemic Immune Inflammation Index (SII), and Systemic Inflammatory Response Index (SIRI) reflect treatment response and to investigate their relationship with clinical parameters in patients with noninfectious uveitis receiving Tumor Necrosis Factor Alpha (TNF-α) inhibitor therapy. Materials and Methods: In this retrospective study, 48 patients diagnosed with noninfectious uveitis and treated with TNF-α inhibitors were included. Demographic characteristics, uveitis etiologies, clinical findings, and treatment agents were recorded. Hematological inflammatory markers and clinical parameters were evaluated at seven time points: during the pre-treatment active attack phase and at 1 week, 1 month, 3 months, 6 months, 1 year, and 2 years after treatment initiation. Clinical assessment included visual acuity, anterior chamber cell grade, vitreous cell grade, and central macular thickness. Statistical analyses were performed to assess relationships between parameters. Results: The etiological distribution of patients was as follows: 52.1% HLA-B27– associated uveitis, 29.2% Behçet uveitis, and 18.8% other noninfectious uveitis. Of the patients, 66.7% received adalimumab and 33.3% received infliximab. A significant reduction in the annual relapse rate was observed after TNF-α inhibitor therapy (from 3.52 to 0.15; p<0.001). Evaluation of hematological inflammatory markers over time showed a marked decrease in all parameters during the early treatment period, followed by stabilization at lower levels. These changes were statistically significant for all parameters (p<0.05). Correlation analysis demonstrated that changes in all hematological markers at 1 and 2 years showed a moderate positive correlation with changes in visual acuity (ΔVA). This xviii relationship was statistically significant particularly for SII (r=0.47–0.50; p=0.01) and SIRI (r=0.41–0.43; p=0.04). In contrast, no significant or consistent correlations were found between hematological markers and anterior chamber cells, vitreous cells, or central macular thickness (p>0.05). In ROC analysis, SIRI (AUC: 0.925; p=0.016) and NLR (AUC: 0.850; p=0.048) were found to be significant predictors of central macular thickness reduction. Clinical parameters also showed improvement following treatment. Conclusion: TNF-α inhibitor therapy reduces relapse frequency and leads to clinical improvement in patients with noninfectious uveitis. Among hematological inflammatory markers, SIRI and NLR appear to be promising biomarkers for predicting treatment response. Due to their accessibility and low cost, these parameters may be useful in clinical practice for treatment monitoring and response assessment.