Koroner bilgisayarlı tomografi anjiyografi öncesi verilen eğitimin hastaların anksiyete ve görüntü kalitesine etkisi
The effect of pre-coronary computed tomography angiography education on patient anxiety and image quality
- Tez No: 1002894
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ÜNLÜ, DOÇ. DR. ABDULLAH ŞÜKÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Görüntü kalitesi, Hasta eğitimi, Hemşirelik, Koroner anjiyografi, Tomografi, Anxiety, Image quality, Patient education, Nursing, Coronary angiography, Tomography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, koroner bilgisayarlı tomografi anjiyografi yapılacak hastalara, görüntüleme öncesi verilen eğitimin anksiyete ve görüntü kalitesine etkisini belirlemek amacıyla deneme öncesi çalışma olarak yapılmıştır. Araştırma, 15 Kasım 2024 - 30 Haziran 2025 tarihleri arasında, Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin radyoloji bölümünün, tomografi ünitesine başvuran ve koroner bilgisayarlı tomografi anjiyografi yapılan 180 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında“Hasta Veri Toplama Formu”, ''STAI-TX-1(durumluk anksiyete) ve 'STAI-TX-2 ( sürekli anksiyete)'' ölçekleri kullanılmıştır. Veriler analizinde tek yönlü varyans analizi, t testi, Wilkonson signed runk test ve pearson korelasyon testleri kullanılmıştır. Hastaların STAI-1 durumluk anksiyete puan ortalamalarının eğitimden sonra istatistiksel olarak anlamlı ölçüde azaldığı tespit edilmiştir (p< 0.001). STAI-2 puan ortalamaları ≥40 olan hastaların (n = 96) görüntü kalite puanlarının daha düşük (p >0,05), olduğu ve daha az görülebilir segment olduğu (5.61'e karşı 6.35, p = 0.0026) saptanmıştır. Eğitim sonrası STAI-1 anksiyete puan ortalaması <35 olan hastaların (n = 146) segment görünürlüğünün anlamlı oranda artmış olduğu tespit edilmiştir (6.09'a karşı 5.38, p = 0.0117). Kalp hızı eğitimden sonra anlamlı olarak azalırken (p = 0.045); kan basıncında anlamlı bir değişiklik görülmemiştir. Beden Kitle İndeksi (BKİ) daha yüksek (25>) ve cinsiyeti kadın olanlarda görüntü kalitesinin daha kötü olduğu saptanmıştır (sırasıyla p = 0,026 ve p = 0,015). Sonuç olarak, koroner koroner bilgisayarlı tomografi anjiyografi, öncesi yapılandırılmış görsel-işitsel eğitim, özellikle yüksek bazal kaygısı olan hastalarda kaygıyı önemli ölçüde azaltıp, tanısal görüntü kalitesini iyileştirerek, fizyolojik stabilizasyona ve koroner damar görünürlüğünün artmasına katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a pre-trial study to determine the effect of pre-imaging education on anxiety and image quality in patients undergoing coronary computed tomography angiography. The research was conducted between November 15, 2024 and June 30, 2025 with 180 patients who applied to the tomography unit of the radiology department of Başkent University Alanya Application and Research Center and underwent coronary computed tomography angiography. Data were collected using the“Patient Data Collection Form”, the“STAI-TX-1 (state anxiety)”and“STAI-TX-2 (trait anxiety)”scales. One-way analysis of variance, t-test, Wilkonson signed-runk test, and Pearson correlation tests were used in data analysis. It was found that the mean STAI-1 state anxiety scores of the patients decreased statistically significantly after training (p < 0.001). Patients with mean STAI-2 scores ≥40 (n = 96) had lower image quality scores (p > 0.05) and fewer visible segments (5.61 vs. 6.35, p = 0.0026). It was found that patients with mean STAI-1 anxiety scores <35 after training (n = 146) had significantly increased segment visibility (6.09 vs. 5.38, p = 0.0117). Heart rate decreased significantly after training (p = 0.045); however, no significant change was observed in blood pressure. Image quality was found to be worse in patients with a higher Body Mass Index (BMI) (>25) and those who were female (p = 0.026 and p = 0.015, respectively). In conclusion, structured audiovisual training before coronary computed tomography angiography significantly reduced anxiety, improved diagnostic image quality, contributed to physiological stabilization, and increased coronary vessel visibility, especially in patients with high baseline anxiety.