Aşırı yüksekte bulunmayı gerektiren spor dalları sporcularında sanal olarak yüksekte bulunmanın statik ve dinamik denge üzerinde etkileri
The effects of virtual exposure to height on static and dynamic balance in athletes engaged in sports requiring extreme height
  1. Tez No: 1002895
  2. Yazar: EBRU DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akrofobi, aşırı yükseklik, dinamik denge, sanal gerçeklik, sporcular, statik denge, Sabit düşünme tarzı, Sabit el-Bünani, Acrophobia, athletes, dynamic balance, extreme altitude, static balance, virtual reality, Fixed mindset, Sabit el-Bünani
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Yapılan bu araştırmada aşırı yüksekte bulunmayı gerektiren spor dallarıyla ilgilenen sporcularda sanal gerçeklik ortamında, karanlık ortamda ve gerçek ortamda bulunmanın statik ve dinamik denge değerleri ölçülerek kaya tırmanışı, yamaç paraşütü, dağcılık gibi sporlarla ilgilenen ve bu branşla ilgilenmeyen bireylerin statik ve dinamik dengeleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlandı. Araştırmaya Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören, herhangi bir nörolojik veya psikiyatrik hastalık öyküsü bulunmayan yaşları 18-30 arası 15 gönüllü ve 7 tırmanış 9 yamaç paraşütü ile ilgilenen 16 sporcu toplamda 31 gönüllü katıldı. Çalışmadaki gönüllülerin statik denge ölçümü için Biodex Denge Sistemi ve sanal gerçeklik ortamını oluşturabilmek için Meta Quest 3 cihazları kullanıldı. Ölçüm öncesi akrofobi ölçeğini doldurmaları istendi. Gönüllülerden karanlıkta bulunma, yüksek ortamda bulunma ve gerçek ortamda bulunma olmak üzere üç farklı parametrede statik ve dinamik denge değerleri alındı. Elde ediler ham veriler ile gruplar arası karşılaştırmalar için Mixed Design ANOVA ve normal dağılım varsayımı için Kolmogorov-Smirnov testi kullanıldı. İstatiksel anlamlılık düzeyi P <0.05 olarak alındı. Sonuçlara göre, yüksekte bulunmayı gerektiren spor branşı ile ilgilenen ve bu branşlarla ilgilenmeyen gönüllülerin sanal yükseklik ve karanlık deneyiminin statik ve dinamik denge üzerinde anlamlı değişimlere yol açtığı gözlemlenmiştir. Gönüllülerde herhangi bir akrofobik rahatsızlık olmkasızın gruplar arasında fark bulunamamıştır. Sonuç olarak, iki grupta da statik denge düzeyinin karanlıkta, yüksekte ve gerçekte dinamik denge düzeyine göre daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda statik ve dinamik denge dzüeyinde gerçek ortam, yüksek ve karanlık ortama göre daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Akrofobisi olmayan tırmanış, dağcılık ve yamaç paraşütü sporcularında ve diğer sporcularda yüksekte bulunmanın statik ve dinamik denge düzeylerini olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of being in a virtual reality environment, a dark environment, and a real environment on static and dynamic balance in athletes engaged in sports requiring extreme altitude, as well as in individuals who do not participate in these sports. Static and dynamic balance values were measured to examine the effects of these conditions on individuals involved in sports such as rock climbing, paragliding, and mountaineering, and those not involved in such disciplines. A total of 31 volunteers participated in the study, including 15 healthy volunteers aged between 18 and 30 years who were studying at the Faculty of Sport Sciences of Erciyes University and had no history of neurological or psychiatric disorders, as well as 16 athletes (7 rock climbers and 9 paragliding athletes). The Biodex Balance System was used to assess static and dynamic balance, and Meta Quest 3 devices were used to create the virtual reality environment. Prior to the measurements, participants were asked to complete the acrophobia questionnaire. Static and dynamic balance measurements were obtained under three different conditions: dark environment, high-altitude environment, and real environment. For statistical analysis, raw data were evaluated using Mixed Design ANOVA for between-group comparisons, and the Kolmogorov–Smirnov test was applied to assess the assumption of normality. The level of statistical significance was set at P < 0.05. According to the results, both athletes engaged in sports requiring exposure to altitude and individuals not engaged in such sports exhibited significant changes in static and dynamic balance following virtual height and dark environment experiences. No significant differences were observed between the groups in the absence of acrophobic symptoms.In conclusion, static balance performance was found to be superior to dynamic balance performance in both groups under dark, high-altitude, and real environment conditions. Additionally, both static and dynamic balance performances were better in the real environment compared to the high-altitude and dark environments. It was observed that exposure to height negatively affected static and dynamic balance levels in climbers, mountaineers, and paragliding athletes without acrophobia, as well as in other participants.