Evcil dişi kedilerde gonadotropin salgılatıcı hormon ve insan koriyonik gonadotropin enjeksiyonlarının ovulatorik etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of ovulatory efficacy of gonadotropin-releasing hormone and human chorionic gonadotropin injections in domestic female cats
- Tez No: 1002896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYYÜP HAKAN UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gonadotropin serbestleştirici hormon, Kediler, Ovulasyon indüksiyonu, Progesteron, Gonadotropin-releasing hormone, Cats, Ovulation induction, Progesterone
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada östrüs dönemindeki evcil dişi kedilerde Gonadotropin Salgılatıcı Hormon (GnRH) ve İnsan Koriyonik Gonadotropin (hCG) enjeksiyonlarının ovulasyon indüksiyonu üzerindeki etkinliklerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada östrüs dönemindeki toplam 30 sağlıklı kedi GnRH (G; n=10), hCG (H; n=10) ve Kontrol (K; n=10) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Ovulasyonun indüklenmesi amacıyla G grubundaki kedilere 50 µg/kedi gonadorelin, H grubundaki kedilere 250 IU/kedi hCG, K grubundaki kediler de aynı miktarlarda izotonik solüsyon enjekte edildi. Ovulasyon indüksiyonunu takiben 5–7. günlerde ovaryohisterektomi (OHE) operasyonu ile tüm kediler kısırlaştırıldı. Elde edilen ovaryum dokuları makroskobik ve histolojik olarak incelendi. Tüm kedilerden ovulasyon indüklenmeden ve OHE operasyonlarından önce kan örnekleri alınarak Progesteron (P4) düzeyleri belirlendi. Ayrıca OHE operasyonları öncesi tüm kedilerin vajinal sitolojik muayenesi yapıldı. Bulgular: Çalışmada elde edilen bulgulara göre, vajinal sitoloji sonuçlarında GnRH grubunda parabazal ve intermediyer hücrelerin baskın olduğu, yüzeysel hücre oranının düşük kaldığı gözlemlendi. hCG grubunda ise folikülogenezisin uyarıldığı ve süperfisiyal hücrelerin belirgin şekilde arttığı belirlendi. Ovaryumların makroskobik değerlendirmesinde, hCG grubundaki kedilerin %80'inde (8/10) korpus luteum (CL) varlığı tespit edilirken, GnRH grubunda bu oran %50 (5/10) olarak belirlendi. Kontrol grubunda ise yalnızca bir kedide CL gözlendi. Histolojik incelemede, hCG grubunda post ovule folikül ve CL sayılarının diğer gruplara göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu, en düşük K grubunda bulunduğu belirlendi. Ayrıca Graaf folikül sayısının da en yüksek H grubunda bulunduğu tespit edildi. Sekonder (2,23±0,16) ve antral folikül (6,08±0,32) sayıları H grubunda K grubundan (SF: 3,79±0,20; AF: 9,13±0,39) daha düşük bulunduğu gözlemlendi (P<0,001). Serum P4 düzeyleri bakımından, en yüksek değer hCG grubunda 12,8±2,06 ng/ml, GnRH grubunda 8,29±2,83 ng/ml, kontrol grubunda ise 3,24±2,05 ng/ml olarak tespit edildi. Ayrıca, CL sayısı ile P4 düzeyi arasında anlamlı düzeyde pozitif korelasyon bulundu (r=0,855; P<0,001). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre, östrüs dönemindeki dişi kedilerde ovulasyonun farmakolojik olarak indüklenmesinde hem hCG hem de GnRH etkili bulunmuştur. Ancak hCG'nin folikülogenezisi de uyararak E2 düzeylerini artırması, davranışsal östrüs belirtilerinde belirgin artışa yol açmış; bu durum klinik açıdan, özellikle kızgınlık davranışlarından rahatsız olan hayvan sahipleri açısından istenmeyen bir etki oluşturmuştur. Ovulasyonun biyokimyasal değerlendirilmesinde Serum P4 konsantrasyonunun güvenilir bir gösterge olabileceğini ortaya koymuştur. Bu veriler ışığında, ovulasyonun güvenli şekilde indüklenmesi gereken durumlarda hCG'nin tercih edilebileceğini, ancak östrüs baskılanmasının amaçlandığı olgularda GnRH'nin daha uygun bir seçenek olduğunu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to comparatively evaluate the effectiveness of Gonadotropin-Releasing Hormone (GnRH) and Human Chorionic Gonadotropin (hCG) injections on ovulation induction in domestic female cats during estrus. Materials and Methods: A total of 30 healthy female cats in estrus were divided into three groups: GnRH group (G; n=10), hCG group (H; n=10), and Control group (C; n=10). To induce ovulation, 50 µg of gonadorelin was administered to the cats in group G, 250 IU of hCG was administered to group H, and an equivalent volume of isotonic saline solution was administered to the K group. Between days 5 and 7 following ovulation induction, all cats were spayed via ovariohysterectomy (OHE). The obtained ovarian tissues were examined macroscopically and histologically. Blood samples were collected from all cats both before ovulation induction and prior to the OHE procedure to determine progesterone (P4) levels. Additionally, vaginal cytological examinations were performed on all cats before the OHE procedures. Findings: According to the findings obtained in the study, vaginal cytology results showed that parabasal and intermediate cells were predominant in the GnRH group, while the proportion of superficial cells remained low. In the hCG group, folliculogenesis was stimulated and a marked increase in superficial cells was observed. In the macroscopic evaluation of the ovaries, the presence of corpus luteum (CL) was detected in 80% (8/10) of the cats in the hCG group, whereas this rate was 50% (5/10) in the GnRH group. In the control group, CL was observed in only one cat. Histological examination revealed that the number of post-ovulatory follicles and CL in the hCG group was significantly higher compared to the other groups, while it was the lowest in the control group. Additionally, the number of Graafian follicles was found to be highest in the hCG group. The numbers of secondary (2.23±0.16) and antral follicles (6.08±0.32) were lower in the hCG group compared to the control group (SF: 3.79±0.20; AF: 9.13±0.39) (P<0.001). Regarding serum P4 concentrations, the highest value was detected in the hCG group (12.8±2.06 ng/ml), followed by the GnRH group (8.29±2.83 ng/ml), and the lowest in the control group (3.24±2.05 ng/ml). Moreover, a significant positive correlation was found between the number of CL and P4 level (r=0.855; P<0.001). Conclusion: In this study, both hCG and GnRH were found to be effective in pharmacologically inducing ovulation in queens during estrus. However, hCG stimulated ovulation at a higher rate, leading to significantly greater corpus luteum formation and increased progesterone levels. GnRH administration produced a more limited but still statistically significant response. The stimulatory effect of hCG on folliculogenesis also increased estrogen levels, resulting in a marked intensification of behavioral estrus signs—an effect that may be clinically undesirable, particularly for owners who seek spaying due to estrus-related behaviors. The positive correlation observed between progesterone levels and the number of corpora lutea suggests that serum P4 measurement may serve as a reliable biochemical indicator of ovulation. These findings indicate that while hCG can be preferred in cases where reliable ovulation induction is required, GnRH may be a more appropriate option in situations where suppression of estrus is the primary goal.