Dikey bahçelerin kentsel afet yönetimindeki rolü: Kavramsal bir yaklaşım ve yangın riskine yönelik uygulama
The role of vertical gardens in urban disaster management: A conceptual approach and an application on fire risk
  1. Tez No: 1002918
  2. Yazar: AYŞE MENGENE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKER OĞUZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal afetler, Doğal peyzaj, Ekokent, Kentsel peyzaj, Kentsel yeşil alanlar, Yangın güvenliği, Çevresel sürdürülebilirlik, Natural disasters, Natural landscape, Eco-city, Urban landscape, Urban green areas, Fire safety, Sustainable environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Hızlı kentleşme ve yoğun yapılaşma süreçleri, kentsel alanlarda yeşil alanların azalmasına neden olmakta ve çevresel sürdürülebilirlik ile afet güvenliği açısından yeni tasarım yaklaşımlarını gerekli kılmaktadır. Dikey bahçeler, sınırlı alanlarda yeşil altyapının artırılmasına katkı sağlayan yenilikçi uygulamalar olarak öne çıkmakla birlikte, yangın güvenliği açısından performansları yeterince araştırılmış değildir. Bu çalışma, dikey bahçe sistemlerinde kullanılan saksı ve keçe esaslı cep bileşenlerinin yangın riski karşısındaki davranışlarını deneysel olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, farklı nem içeriklerine sahip torf ortamları (kuru, 3 saat ıslatılmış ve 6 saat ıslatılmış) kullanılarak sekiz farklı numune hazırlanmış ve kontrollü yakma deneyleri gerçekleştirilmiştir. Deney süresince termal kamera ile yüzey sıcaklık dağılımları izlenmiş; maksimum, minimum ve odak sıcaklık değerleri kaydedilmiştir. Bulgular, kuru torf içeren numunelerde sıcaklık artışının daha hızlı gerçekleştiğini ve yüksek sıcaklıkların daha geniş alanlara yayıldığını, nemli ortamlarda ise ısınmanın geciktiğini göstermiştir. Keçe yüzeylerde ısı yayılımının saksı sistemlerine kıyasla daha homojen olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, dikey bahçe sistemlerinde malzeme seçimi ve nem kontrolünün yangın güvenliği açısından kritik olduğu ortaya konulmuş; bu sistemlerin kentsel afet yönetimi ve risk azaltma stratejileri kapsamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapid urbanization and dense construction processes lead to a decline in green spaces within urban areas, necessitating new design approaches for environmental sustainability and disaster safety. While vertical gardens emerge as innovative applications contributing to the enhancement of green infrastructure in confined spaces, their performance regarding fire safety has not been sufficiently researched. This study aims to experimentally evaluate the behavior of pot- and felt-based pocket components used in vertical garden systems against fire risk. Within the scope of the research, eight different samples were prepared using peat media with varying moisture contents (dry, 3-hour soaked, and 6-hour soaked), and controlled combustion experiments were conducted. During the experiments, surface temperature distributions were monitored via thermal imaging; maximum, minimum, and focal temperature values were recorded. The findings revealed that temperature rise occurred more rapidly in samples containing dry peat, with high temperatures spreading over wider areas, whereas heating was delayed in moist environments. Furthermore, it was determined that heat dissipation on felt surfaces was more homogeneous compared to pot systems. In conclusion, the study demonstrates that material selection and moisture control are critical for fire safety in vertical garden systems, emphasizing that these systems must be evaluated within the framework of urban disaster management and risk reduction strategies.