Karayolu hipnozunun yapay zeka teknikleri ve regresyon analizleri ile incelenmesi
Investigation of road hypnosis using artificial intelligence techniques and regression analyses
- Tez No: 1002928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK CANSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Ulaşım, Civil Engineering, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Hücresel yapay sinir ağları, Lojistik regresyon analizi, Çoklu doğrusal regresyon, Çoklu regresyon analizi, İnşaat mühendisliği, Cellular artificial neural networks, Logistic regression analysis, Multiple linear regression, Multiple regression analysis, Civil engineering
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Ülkemizde en çok tercih edilen ulaştırma türü karayolu ulaştırmasıdır. Bu tez çalışmasında da karayolu ulaştırmasında yaşanan yol hipnozu diğer bir isimle otoban hipnozu incelenmiştir. Yol hipnozu, sürücülerin farkında olmadan taşıtını kullanabilme durumudur. Farkında olmadan araç kullanan sürücü çevresindeki uyarılara daha kayıtsız olduğundan dolayı kaza yapma ihtimali de artmaktadır. Bu çalışmanın amacı yol hipnozunu önceden tespit edilebilirliğini ve bunun sonucunda da yol hipnozuna yakalanan sürücülerin kaza yapmasının engellenebilme ihtimalinin olup olmadığını incelemektir. Hazırlamış olduğum tez çalışmasında anket yöntemiyle veri edinilmeye çalışılmış olup 50 Mardin Artuklu Üniversitesi çalışanına bu amaçla yönlendirilmiştir. Alınan verilerden binek araç statüsündeki ve tutarlı değerlere sahip 22 adet gerçek kişi verisi kullanılmıştır. 22 gerçek kişinin sürüş deneyimi baz alınarak hazırlanmış olan tez çalışmamda yapay sinir ağları ve regresyon modelleri ele alınarak incelenmiştir. Yapay zekâya işlenen bu veriler sonucunda farkında olmadan araç kullanma durumu ile sürücünün yaşı, uyku süresi ve hızı arasındaki regresyon değeri 0.98 çıkmış olup bu regresyon ifadesinin bu denli yüksek çıkması bize farkında olmadan araç kullanma durumunun sürücünün yaşı, hızı ve uyku süresi ile bağlantılı olduğunu ve tespit edilebildiğini göstermektedir. Bu bulgular neticesinde sürücünün yol hipnozuna yakalandığı rastgele bir zaman diliminde uyarılarak değil de kişinin yaşı, uyku süresi ve hızı ile bağlantılı olarak uyarılma anının hesaplanması, uyarılması ve bu uyarımın sonucunda yol hipnozundan kaynaklanabilecek olası her türlü kazanın önüne geçilmesine öncülük edecek bir çalışma niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
The most preferred type of transportation in our country is road transportation. In this thesis study, road hypnosis, also known as highway hypnosis, experienced in road transportation was examined. Road hypnosis is the state of drivers using their vehicles without being aware of it. Since drivers who drive without being aware are more indifferent to the warnings around them, the possibility of an accident also increases. The purpose of this study is to examine whether road hypnosis can be detected in advance and whether it is possible to prevent drivers who are caught in road hypnosis from having an accident. In the thesis study I have prepared, data was obtained by survey method and it was directed to 50 Mardin Artuklu University employees for this purpose. From the data obtained, 22 real person data with passenger car status and consistent values were used. In my thesis study prepared based on the driving experience of 22 real people, artificial neural networks and regression models were examined. As a result of this data processed into artificial intelligence, the regression value between the state of driving unconsciously and the driver's age, sleep duration and speed was 0.98, and this high regression expression shows us that the state of driving unconsciously is related to the driver's age, speed and sleep duration and can be noticed. As a result of these findings, it is a pioneering study that will prevent any possible accidents that may arise from road hypnosis by calculating the moment of arousal in relation to the person's age, sleep duration and speed, rather than by warning the driver at a random time when he or she is caught in road hypnosis, and by warning him or her as a result of this warning.