Mimarlık eğitiminde sayısal tasarım odaklı bir geometri öğrenim modeli
A geometry learning model focused on digital design in architectural education
- Tez No: 1002955
- Danışmanlar: PROF. DR. SERBÜLENT VURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geometri, Geometry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, mimarlık eğitiminde geometri öğretiminin sayısal tasarım yöntemlerinin sunduğu olanaklar doğrultusunda hangi yöntemlerle verilebileceğini araştırmıştır. Bu kapsamda, geometri ve mimarlık arasındaki ilişkiler, uzamsal düşünme becerileri ile sayısal tasarım uygulamalarının gerektirdiği öğrenme gereksinimleri üzerine inceleme ve tartışmalar yapılmıştır. Tezin temel amacı, mimarlık eğitiminde sayısal tasarım odaklı bir geometri öğrenim modeli geliştirmektir. Bu modelin geliştirilme sürecinde, ADDIE öğretim tasarım modelinin analiz, tasarım, geliştirme, uygulama ve değerlendirme aşamaları sistematik biçimde izlenmiştir. Vaka çalışmasında; hedef kitlenin hazırbulunuşluk düzeyleri belirlenmiş, geliştirilen ders içerikleri, ölçme ve değerlendirme yöntemleri uygulanmıştır. Bulgular farklı değerlendirme araçları kullanılarak çözümlenmiş ve önerilen modelin, birinci sınıfı tamamlamış mimarlık öğrencilerinin geometriye ilişkin kavramsal kavrayışları, uzamsal düşünme becerileri ve sayısal tasarım yöntemlerini kullanma düzeyleri üzerindeki etkisini göstermiştir. Tez, mimarlık eğitiminde geometri öğretimine ilişkin kuramsal ve uygulamalı bir katkı sunarak, önerilen modelin ana kurgusunun, ortaya çıkan gereksinimlere bağlı olarak esnek biçimde yeniden kurgulanabileceğine dair öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates how geometry instruction in architectural education can be delivered through methods supported by digital design approaches. In this context, the relationships between geometry and architecture, spatial thinking skills, and the learning requirements imposed by digital design practices are examined and discussed. The primary objective of the study is to develop a geometry learning model focused on digital design within architectural education. The model is developed by systematically following the analysis, design, development, implementation, and evaluation phases of the ADDIE instructional design model. Within the scope of the case study, the readiness levels of the target group are identified, and the developed course contents, along with assessment and evaluation methods, are implemented. The findings reveal that the proposed model has a positive effect on first-year architecture students' conceptual understanding of geometry, spatial thinking skills, and their ability to integrate digital design methods into the design process. The thesis provides a theoretical and practical contribution to geometry education in architecture and demonstrates that the proposed model can be flexibly restructured in response to emerging educational needs.