Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerinde vatan ve toprak metaforları: Coğrafya ve değerler eğitimi açısından incelenmesi
An analysis of homeland and land metaphors in the poems of Mehmet Akif Ersoy: From the perspective of geography and values education
  1. Tez No: 1002970
  2. Yazar: BETÜL YALMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Coğrafya, Education and Training, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Değerler eğitimi, Ersoy, Mehmet Akif, Safahat, Toprak, Vatan, Geography, Values education, Ersoy, Mehmet Akif, Safahat, Soil, Homeland
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türk edebiyatının en önemli şairlerinden ve Millî Mücadele'nin manevi önderlerinden biri olan Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerinde yer alan vatan ve toprak metaforları ele alınmıştır. Ersoy'un şiirlerinde vatan; yalnızca coğrafi bir mekân değil, aynı zamanda bağımsızlığın, inancın ve millet olma bilincinin kutsal bir simgesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Toprak ise şehitlerin kanıyla anlam kazanan, geçmişten geleceğe aktarılan kimliğin ve aidiyetin en önemli göstergesi olarak işlenmiştir. Araştırmada, Mehmet Akif'in özellikle Safahat adlı eserinde vatan ve toprak unsurlarını nasıl kullandığı; bu kavramların halkın duygu dünyasıyla, özgürlük idealleriyle ve manevi değerleriyle nasıl bütünleştiği analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, Akif'in şiirlerinde coğrafi unsurların yalnızca doğal birer varlık değil, aynı zamanda milli bilincin oluşmasında, toplumsal dayanışmanın güçlenmesinde ve değerler eğitiminin aktarılmasında önemli bir metaforik unsur olduğunu göstermektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden metafor yöntemi kullanılmış; veriler betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Sonuç olarak, Mehmet Akif'in şiirlerinde vatan ve toprak metaforları, coğrafya ile değerler eğitimi arasında güçlü bir bağ kurarak milli kimliğin ve manevi değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir işlev üstlenmektedir
Özet (Çeviri)
This study examines the metaphors of homeland and soil found in the poetry of Mehmet Akif Ersoy, one of the most prominent poets of Turkish literature and a moral leader of the National Struggle. In Ersoy's works, the homeland is portrayed not merely as a geographical space but as a sacred symbol of independence, faith, and national consciousness. The concept of soil, on the other hand, represents a domain sanctified by the blood of martyrs and serves as a key indicator of identity and belonging transmitted from past to future generations. The research analyzes how Ersoy employs homeland and soil—particularly in his seminal work Safahat—and how these concepts intertwine with the emotional world of the people, ideals of freedom, and spiritual values. The findings reveal that geographical elements in Akif's poetry function not only as natural entities but also as significant metaphorical constructs contributing to the formation of national awareness, the strengthening of social solidarity, and the transmission of value-based education. The study utilizes the metaphor method, a qualitative research approach, and the data were analyzed through descriptive analysis. In conclusion, the metaphors of homeland and soil in Mehmet Akif's poetry establish a strong connection between geography and values education, thereby playing a crucial role in transmitting national identity and moral values to future generations.