Batı Toroslardaki Türk kaya resimleri
Turkish rock paintings in the Western Taurus
  1. Tez No: 1002997
  2. Yazar: EREN FEHMİ EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖKÇE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Arkeoloji, History, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Toroslar, Kaya resimleri, Petroglifler, Türk tarihi, West Taurus, Petroglyphs, Petrogliphs, Turkish history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Batı Toroslar, Antalya'nın batısından başlayarak Isparta, Burdur, Muğla ve Denizli'nin güneyini kapsayan bölgenin genel adıdır. Bölgede kalıcı fethi amaçlayan Türk akınları 11. yüzyılın ikinci yarısından başlamış ve 13. yüzyılın ikinci yarısına dek sürmüştür. Bölgenin çeşitli noktalarında bu mücadele döneminde kayalara nakşedilmiş olması muhtemel, toplam on altı tane Türk kaya resim alanı mevcuttur. Batı Toroslardaki Türk kaya resimleri, Türkistan coğrafyasından getirilen mirasla oluşturulmuş sanatsal ürünlerdir. Ekseriyetle su kaynaklarına yakın, bölgeye hâkim yüksek noktaların, doğu eksenli kaya yüzeylerine işlenen resimlerde, Orta Çağ'daki Türk resim sanatında sıkça tatbik edilen alp/kahraman asker anlayışı, hayvan üslubu ve damgalar sıkça tekrarlanmıştır. Bununla beraber bölgeye gelen Türk topluluklarının fikir dünyaları, dini görüşleri ve hayata bakış açıları da resimlerde yer almıştır. İçerdikleri sahneler ve figürler ile bizlere, bölgeye gelen Türklerin yaşadıkları mücadeleleri, inanç dünyalarını, kültürlerini ve geldikleri dönemdeki coğrafyanın ekolojisini sunmaktadır. Batı Toroslardaki Türk kaya resimleri sahip olduğu bu niteliklerle başta tarih ve arkeoloji bilimi olmak üzere sosyal bilimler açısından değerli kültür varlıkları konumundadırlar. Gerçekleştirdiğimiz Batı Toroslardaki Türk Kaya Resimleri isimli doktora tez çalışması ile bölgedeki kaya resimlerinin sahip oldukları değerler ve aktardıkları mesajlar, Türk kültürü, eski Türk dini, mitolojik öğeler, ülkemizdeki ve Türkistan'daki kaya resim örnekleri ölçütünde incelenmiştir. Resim alanlarında yer alan Oğuz boy damgaları, bölgede gerçekleştirilen kazı sonuçları, figürlerde yer alan ayrıntılar ve tarihi özellikler, Türk kaya resimlerinin devirlere göre değişen stilistik özellikleri ışığında bölgedeki resimlerin tarih aralığı belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Western Taurus Mountains is the general name for the region starting west of Antalya and encompassing Isparta, Burdur, Muğla, and southern Denizli. Turkish incursions aimed at permanent conquest in the region began in the second half of the 11th century and continued until the second half of the 13th century. There are sixteen Turkish rock art sites in various locations throughout the region, likely created during this period of conflict. The Turkish rock art in the Western Taurus Mountains is an artistic product created with heritage brought from the Turkestan region. Mostly located on high points overlooking the region and near water sources, the rock paintings, often oriented eastward, frequently feature the concept of the heroic warrior/heroic soldier, animal motifs, and symbols commonly used in medieval Turkish art. Furthermore, the paintings reflect the worldview, religious beliefs, and perspectives of the Turkish communities who arrived in the region. Through their scenes and figures, they offer insights into the struggles, beliefs, culture, and ecology of the geography of the time. The Turkish rock paintings in the Western Taurus Mountains, with their inherent qualities, are valuable cultural assets, particularly for the fields of history and archaeology, as well as the social sciences. In our doctoral thesis entitled“Turkish Rock Paintings in the Western Taurus Mountains”the values and messages conveyed by the rock paintings in the region were examined in light of Turkish culture, ancient Turkish religion, mythological elements, and examples of rock paintings in our country and Turkestan. The Oghuz tribal emblems found in the painting areas, the results of excavations in the region, the details and historical features of the figures, and the stylistic characteristics of Turkish rock paintings that vary according to periods were considered in order to determine the historical range of the paintings in the region.