Erzurum ili ve çevresindeki fayların kinematiğinin jeodezik ölçülerle belirlenmesi
Determination of the kinematics of faults in and around Erzurum province using geodetic measurements
  1. Tez No: 1003029
  2. Yazar: AHMET SAMİ KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER BAYBURA, PROF. DR. İBRAHİM TİRYAKİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Elastik gerilme analizi, GPS, Jeotektonik, Elastic stress analysis, Global Positioning System, Geotectonics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Erzurum ili ve çevresindeki aktif fay sistemlerinin kinematik özelliklerini jeodezik ölçümlerle belirlemeyi ve tektonik dinamiklerini anlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, Erzurum ili ve çevresinde bulunan aktif faylardaki deformasyonları belirlemek amacıyla 50 noktadan oluşan bir GNSS ağı tasarlanmıştır. Tasarlanan GNSS ağına ait noktaların geçmiş yıllardaki verileri temin edilmiş ve belirlenen noktalarda 2022, 2023, 2024 ve 2025 yıllarında toplam 4 kampanya GNSS ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler GAMIT/GLOBK yazılımı ile değerlendirilerek bölgenin güncel Avrasya sabit hız alanı belirlenmiştir. Değerlendirmeler sonucunda elde edilen zaman serileri incelendiğinde ve hız alanı literatürde mevcut hız alanları ile karşılaştığında ağın 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri sonucunda ko-sismik deformasyona uğradığı tespit edilmiştir. Bölgedeki post-sismik dönem, hız kombinasyonları ile noktasal bazda incelenmiş olup çalışma alanında güvenilir bir jeodezik hız alanı ve buna bağlı sağlıklı bir gerinim modeli elde edilebilmesi için GNSS ağının en az bir ek kampanya ölçüsü içeren daha uzun bir zaman serisine ihtiyaç duyduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This doctoral study aims to determine the kinematic characteristics of the active fault systems in and around Erzurum Province using geodetic measurements and to better understand the regional tectonic dynamics. For this purpose, a GNSS network consisting of 50 sites was designed to quantify the deformation along the active faults in the study area. Historical GNSS data of the designed network were compiled, and a total of four GNSS campaign measurements were carried out at the selected stations in the years 2022, 2023, 2024, and 2025. The collected data were processed using the GAMIT/GLOBK software package to derive the present-day Eurasia-fixed velocity field of the region. Examination of the resulting time series and comparison of the velocity field with those reported in the literature revealed that the GNSS network was affected by coseismic deformation associated with the 6 February Kahramanmaraş Earthquakes. Post-seismic velocity combinations were subsequently analyzed on a sites-by-sites basis. The results indicate that, in order to obtain a reliable geodetic velocity field and a robust strain model for the study area, the GNSS network requires a longer time series including at least one additional campaign measurement.